Europa ar putea rămâne fără Facebook și Instagram din această vară!

de | 08.07.2022 09:42 | Știri, Administrație, Național

Europa ar putea rămâne fără cele mai accesate rețele de socializare. Este vorba despre Facebook și Instagram, care, în această vară ar putea dispărea. Acest lucru s-ar putea întâmpla după ce autoritatea de reglementare a datelor cu caracter personal din Irlanda a luat decizia de a bloca transferul de date din Europa în SUA, scrie Politico.

De asemenea, Curtea de Justiție Europeană a anulat, în anul 2020, un pact care face referire la transferul de date între UE și SUA numit Privacy Shield. Motivul deciziei fiind îngrijorarea europenilor legată de practicile de spionaj ale americanilor.

Totodată, hotărârea luată de către Curtea de Justiție Europeană a creat un discomfort pentru Meta, dar și alte firme din America. Acestora le e acum, mult mai greu să utilizeze cu aceeași ușurință un instrument juridic numit „clauzele contractuale standard” (SCC). Astfel, platoformei Facebook nu va mai putea folosi acest instrument pentru a realiza transferul de date personale către SUA.

Meta a avertizat, în mod repetat, faptul că o astfel de decizie va duce la încetarea serviciilor sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

Dacă un nou cadru legal transatlantic de transfer de date nu va fi adoptat și nu ne vom putea baza pe SCC sau pe alte metode alternative de transfer de date din Europa în SUA, este foarte probabil să nu mai putem oferi o parte dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a precizat Meta.

De mai mult timp, atât UE, cât și SUA, negociază cu scopul de ajunge la un nou acord cu privire la transferul de date, indiferent de deciziile Curții din Irlanda.

În luna martie a acestui an, Bruxelles și Washington au ajuns la o înțelegere asupra unui acord preliminar la nivel politi. Din păcate, nu s-a reușit încă dar să definitiveze toate detaliile, și cel mai probabil, acordul nu v-a fi semnat anul acesta.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Se oprește curentul în Argeș, astăzi, 8 iulie!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | Instagram | SUA