Evanghelia greco-română din 1693, în colecția Muzeului Național de Istorie a României

de | 25.02.2024 13:06 | Național, Lifestyle

Muzeul Național de Istorie a României anunță că are în colecție Evanghelia greco-română din 1693. Lucrarea a fost comandată prin 1691, a fost finalizată în 1692, și a fost realizată la comandă pentru Constantin Brâncoveanu.

Potrivit informării publicate pe pagina de Facebook, a fost tipărită de ieromonahul Antim Ivireanul în Tipografia Domnească din Bucureşti, iar ferecătura în argint aurit a fost realizată la Brașov, la comanda ctitorului mănăstirii Hurezi, Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești, apoi a fost donată bisericii mănăstirii. ”Legătura cărții de cult are plăci din argint aurit aplicate pe scoarțe din lemn, acoperite, în prealabil, cu o catifea de mătase de culoare vișinie. Ferecătura formată din medalioane de argint aurit, reprezentând figuri apostolice și scene canonice consacrate, lucrare de mare finețe artistică și religioasă, a fost realizată în atelierul meșterului brașovean Georg Helthner. (…) Motivele fitomorfe ale vestimentației imperiale, dar și cele ornamentale, fin cizelate, amintesc de arta săsească din a doua parte a secolului al XVII-lea”, explică cei de la Muzeul Național de Istorie a României pe pagina de Facebook. Totodată, cartea este tipărită în greacă și română. Fiecare Evanghelie începe cu o scurtă cronică referitoare la viața evanghelistului, scrisă de Sf. Sofronie, apoi o reprezentare a evanghelistului, în poziție de cărturar, și pagina de titlu cu începutul textului Evangheliei. Evanghelia poate fi admirată în cadrul expoziției temporare „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”, deschisă publicului.

Sursă foto: Facebook Muzeul Național de Istorie a României (Foto: George Nica, dr. Ginel Lazăr).

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mărțișoarele din lână de la oile din Muscel ajung în Senatul României

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Național de Istorie a României

Ultimele articole