Expertiza tehnică a sediului CJ – semnată de un inginer… mort! Omul de afaceri Gheorghe June – trimis în judecată de DNA

de | 12.07.2023 21:00 | Din ediția tipărită, După subiect, Importante, Știri

Expertiza tehnică a sediului CJ – semnată de un inginer… mort! Omul de afaceri Gheorghe June – trimis în judecată de DNA

►  Patronul societăţii Modvest Construct 2000 SRL este acuzat că a depus la CJ o expertiză semnată în fals pentru dosarul de finanţare al reabilitării Palatului Administrativ. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vrea banii înapoi!

Reabilitarea „Casei Albe”, aşa cum este cunoscut sediul CJ şi al Prefecturii Argeş, reprezintă una dintre cele mai mari investiţii ale actualei administraţii judeţene. Clădirea construită în anii 1969-1970 nu fusese niciodată reabilitată  corespunzător, mamutul de beton din Piaţa Milea înghiţind sume uriaşe pentru achitarea facturilor la energie. Graţie unui proiect cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, Palatul Administrativ va fi eficientizat energetic.

Un proiect de o asemenea valoare nu putea să nu ţină treaz şi interesul anumitor instituţii care veghează ca banii publici, mai ales când e vorba de bani europeni, să fie cheltuiţi în mod corect. Astfel, procurorii anticorupţie au identificat nereguli în ceea ce priveşte documentele care au stat la baza cererii de finanţare pentru acest important proiect.

Luni, 3 iulie 2023, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au depus la Tribunalul Argeş un nou dosar de corupţie, pe numele unui om de afaceri din Argeş. Magistraţii DNA l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Gheorghe June, patronul societăţii Modvest Construct 2000 SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie, sub forma complicității, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor, „la data de 27 iulie 2017, în contextul implementării și derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile «Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ, situat în Pitești – Piața Vasile Milea, județul Argeș”, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Județean Argeș un raport de expertiză tehnică, fals (inginerul care l-a întocmit era decedat la momentul respectiv), înscris pe care angajații instituției publice menționate mai sus, fără vinovăție, l-ar fi trimis ulterior autorității contractante (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice). Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către inculpat a sumei totale de 46.400 lei din bugetul Uniunii Europene.” – se arată în documentele acuzării.

Modvest Construct 2000 SRL a semnat în data de 10 mai 2017 un contract în valoare de 38.922,10 lei fără TVA (46.400 lei cu TVA) ca să realizeze „Expertiza tehnică pentru obiectivul de investiții Palat Administrativ, Pitești, Piața Vasile Milea”, în vederea accesării Programului Operaţional Regional 2014-2020. În aceeaşi zi, societatea administrată de Gheorghe June încheia alte două contracte cu CJ Argeş: „Realizare documentație DALI pentru obiectivul de investiții – Palat Administrativ, Pitești” – în valoare de 44.982,80 lei fără TVA şi „Realizare audit energetic pentru obiectivul de investiții – Palat Administrativ, Pitești” – pentru suma de 24.908,70 lei fără TVA.

Două luni mai târziu, Modvest preda expertiza tehnică a clădirii Prefecturii, însă documentul avea semnătura unui inginer care… murise! Procurorii au tras concluzia că documentul era întocmit în fals, lucru nepermis mai ales când vine vorba de obţinerea fondurilor europene.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în dosarul 3487/109/2023 aflat pe rolul Tribunalului Argeş.

Contactat de redactorii „Ancheta”, Gheorghe June a refuzat să comenteze pe marginea dosarului, afirmând doar că este vorba de o eroare. Cine a greşit? – asta vor stabili judecătorii.

Modvest Construct 2000 SRL a pus umărul la construirea WC-ului de 400.000 de euro

Modvest Construct 2000 SRL este una dintre prezenţele constante din licitaţiile de lucrări publice, pe partea de proiectare, expertize şi întocmire a documentaţiilor. Compania controlată de Gheorghe June numără 20 de angajaţi şi a încheiat anul 2022 cu afaceri de 3,5 milioane lei şi un profit net de peste 1 milion lei – cel mai mare din istoria companiei.

Numele companiei Modvest Construct 2000 SRL se leagă de numeroase proiecte de investiţii din judeţ şi din ţară, firma argeşeană având contracte şi în Tulcea, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Prahova, Timiş, Dolj sau Vâlcea. Firma lui Gheorghe June a făcut parte şi din asocierea care a realizat controversatul proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti cu celebrul WC de 400.000 de euro. Pe site-ul propriu, firma se laudă cu peste 200 de clienți care au realizat proiecte dintre cele mai diverse prin intermediul și sub consultanța Modvest Construct 2000 SRL,  în portofoliu regăsindu-se mari companii, unități de administrație publică, hipermarketuri, tribunale, școli, licee.

Cel mai recent contract încheiat în Argeş este tot cu Consiliul Judeţean, pentru „Renovarea energetică moderată pentru sediul Regiei Autonome Județene de Drumuri Argeș”, contract în valoare de 180.000 lei (fără TVA), semnat la începutul lunii iunie.

1-lucrari palat administrativ3

Contractul de lucrări modificat a 17-a oară. Palatul Administrativ – cu 2 milioane euro mai scump

Între timp, creşte din nou nota de plată a proiectului de eficientizare energetică a Palatului Administrativ, pentru că nu trece lună de la Dumnezeu fără ca asocierea de firme care execută lucrările să nu ceară o nouă suplimentare.

Luni, 3 iulie 2023, s-a operat în SICAP cea de-a 17-a modificare a contractului printr-un act adiţional, de această dată creşterea fiind de circa 435.000 lei (fără TVA). Constructorul invocă, din nou, art. 221 alin (1) lit. a) si lit. e) din Legea 98/2016, potrivit cărora contractele de achiziţie publică pot fi modificate, fără organizarea unei noi proceduri de atribuire „atunci când modificările, indiferent de valoarea acestora, au fost prevăzute în documentele achiziţiei iniţiale sub forma unor clauze de revizuire clare, precise şi fără echivoc, care pot include clauze de revizuire a preţului” şi „atunci când modificările, indiferent de valoarea lor, nu sunt substanţiale”.

Nu o fi substanţială fiecare modificare în parte, însă cele 17 acte adiţionale semnate până acum au mărit valoarea contractului pentru reabilitarea Casei Albe cu aproape 2 milioane de euro: contractul a fost semnat în 2021 pentru suma de 22.984.461 lei (fără TVA) şi astăzi a ajuns prin majorări succesive la 30.888.906,17 lei (fără TVA), rezultând un plus de 7.904.445,17 lei fără TVA (circa 9,4 milioane lei cu tot cu TVA). Şi lucrările nu sunt gata!

Proiectul este realizat de firma Ro Construct Center, controlată de Andrei şi Şerban Roşulescu, acesta din urmă fiind un apropiat al actualei conduceri a CJ Argeş.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Explozia preţurilor la materialele de construcţii umflă cu milioane de euro nota de plată pentru marile proiecte ale judeţului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: