Explozia preţurilor la materialele de construcţii umflă cu milioane de euro nota de plată pentru marile proiecte ale judeţului

de | 22.06.2023 21:30 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

Consiliul Concurenţei a realizat o analiză aprofundată a preţurilor la principalele materiale de construcţii din ultimii ani, după ce acestea pur şi simplu au explodat. Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii săptămâna trecută, a avut ca scop cunoașterea detaliată a condițiilor care au dus la creșterea prețului mai multor materiale pentru construcții în perioada 2020-2022.

Cât au crescut preţurile materialelor de construcţii în perioada 2019-2022

În cadrul studiului, circa 60 de producători din România şi importatori au oferit informaţii privind preţurile practicate în intervalul analizat, iar rezultatele arată următoarele:

BCA – în ianuarie 2019, un metru cub de beton celular autoclavizat (BCA) costa 196,7 lei, pentru ca în mai 2022 acesta să crească cu peste 75% şi să ajungă la aproape 350 lei. Potrivit analizei efectuate de Consiliul Concurenţei, creștere a prețurilor pentru BCA a fost determinată de creșterea cererii în condițiile existenței unor limitări a capacităţii de producţie.

Cărămidă ceramică – dacă la începutul anului 2019 preţul era 215,6 lei, la jumătatea anului 2022 urcase la 386,2 lei, adică cu 80% mai mult, motivul majorării fiind de asemenea legat de faptul că cererea a fost mai mare decât oferta.

Ciment – în perioada ianuarie 2019-iunie 2022, preţul cimentului a crescut în medie de la 309,1 lei/tona, la 457,8 lei/tona, ceea ce reprezintă o majorare de aproape 50%.

Bitum cu aplicaţii rutiere – raportat la acelaşi interval, preţul bitumului s-a dublat: în 2019 era sub 1500 lei/tona, pentru ca în 2022 să sară de la 3000-3200 lei/tona. Fiind  un produs rezidual al rafinării petrolului, prețul bitumului cu aplicații rutiere este puternic influențat de evoluția prețului petrolului.

Polistiren expandat – în perioada analizată, prețul mediu ponderat al unui mc de polistiren expandat a crescut, în medie, de la 128 lei, în luna ianuarie 2019, la 292 lei, în luna iunie 2022, ceea ce reprezintă o creştere de 128,1%. Potrivit producătorilor, această creștere se datorează în principal prețului materiei prime, stiren, la nivel internațional.

Lemn pentru construcții – prețul mediu ponderat al unui mc de cherestea uscată nerindeluită (4m) comercializată la nivelul întreprinderilor chestionate a crescut de la 1431 lei, în luna ianuarie 2019, la 2676 lei, în luna iunie 2022, ceea ce reprezintă un avans de 77%.

Evident, din iunie 2022, când au fost colectate ultimele date din cadrul acestui studiu, multe din aceste preţuri au continuat să crească, ceea ce se reflectă atât în costurile proiectelor imobiliare private, cât şi în cele ale proiectelor de dezvoltare implementate de către autorităţile locale.

Ca urmare a rezultatelor studiului, Consiliul Concurenţei a constatat că, pe unele piețe din sectorul materialelor de construcții, concurenţa este redusă, ceea ce conduce la creșteri mari de prețuri pentru anumite produse, autoritatea susținând stimularea concurenței prin eliminarea barierelor care blochează dezvoltarea acestui sector.

Suplimentări de preţuri uriaşe pentru cele mai importante proiecte ale Argeşului

Din cauza majorării accelerate a preţurilor materialelor de construcţii, până anul trecut multe din proiectele de investiţii au fost blocate. Constructorii care au câştigat licitaţiile s-au trezit în imposibilitatea de a mai finaliza lucrările, costurile acestora depăşind cu mult valoarea contractelor semnate, pe fondul exploziei preţurilor materialelor.

A fost momentul în care Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care a permis ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică prin actualizarea prețurilor aferente materialelor. OUG 42/2022 a făcut posibilă continuarea proiectelor de investiţi aflate în derulare, încărcând nota de plată a autorităţilor publice locale.

Şi în Argeş, multe investiţii importante au beneficiat de ajustări ale preţurilor contractelor de lucrări publice, în unele cazuri costurile suplimentare fiind chiar de ordinul milioanelor de euro.

palat

Reabilitarea „Casei Albe” – cu 7,5 milioane lei mai scumpă

Contractul de lucrări aferent proiectului de reabilitare a palatului administrativ în care îşi desfăşoară activitatea Consiliul Judeţean şi Prefectura Argeş a fost semnat în mai 2021 pentru suma de 22.984.461 lei (fără TVA), cu asocierea formată din Ro Construct Center, firma controlată de Andrei şi Şerban Roşulescu, şi Steand Turism Center.

În doi ani, contractul a fost modificat de 15 ori, în 2023 fiind operate nu mai puţin de şapte majorări în doar şase luni. Aşa se face că, după ultima ajustare făcută chiar săptămâna trecută, nota de plată a Consiliului Judeţean pentru obiectivul „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ, situat în Piteşti – Piaţa Vasile Milea, judeţul Argeş” a crescut la 30.455.072,2 lei (fără TVA), adică cu 7,5 milioane lei mai mult, ceea ce reprezintă o treime în plus faţă de valoarea iniţială. Iar proiectul nu este finalizat, aşa încât este de aşteptat ca firmele de construcţii să ceară în continuare şi alte ajustări.

restaurare muzeu judetean

Restaurarea Muzeului Judeţean – majorare de peste 3 milioane lei

În cadrul proiectului „Restaurarea Muzeului Judetean Arges – Consolidarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural”, contractul încheiat cu RBS Ag Construct, câştigătorul licitaţiei, a fost modificat de 11 ori de la debutului lucrărilor, opt dintre aceste modificări vizând o majorarea a preţului contractului datorată creşterii costurilor materialelor. Astfel, valoarea contractului a crescut cu aproape 20% până acum, de la 16.060.250,80 lei în februarie 2020, la 19.218.279,83 lei în prezent.

3 modernizare DJ503 - Explozia preţurilor la materialele de construcţii umflă cu milioane de euro nota de plată pentru marile proiecte ale judeţului

Modernizarea DJ503 costă cu peste 14 milioane lei mai mult decât era preconizat

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră judeţeană, „Modernizare DJ 503 Limită Judeţ Dâmbovița-Slobozia-Rociu-Oarja-Cătanele”, a pornit în iunie 2020, când s-a semnat contractul cu firma General Trust Argeş, controlată de omul de afaceri Cătălin Spătaru, cu o valoare de 76.663.082,72 lei (fără TVA). După 20 de modificări ale contractului, majoritatea pentru ajustări de preţuri, investiţia care vizează asfaltarea a 42 km de drum judeţean a ajuns să coste 90.240.322,14 lei (fără TVA).

modernizare dj 504

Modernizarea DJ 504 – creştere a preţului contractului de 6,3 milioane lei

„Modernizare DJ 504 Lim. jud. Teleorman-Popești-Izvoru-Recea-Cornațel-Vulpești (DN65A)” este un alt proiect de infrastructură important a cărui valoare a crescut semnificativ din cauza preţurilor materialelor de construcţii. Deşi în vara anului 2021, la momentul semnării contractului cu câştigătoarea licitaţiei, General Trust Argeş, lucrările erau ofertate pentru suma de 65.262.378,12 lei (fără TVA), investiţia a ajuns să coste 71.630.068,55 lei (fără TVA), adică cu peste 6,3 milioane lei mai mult, după 17 modificări ale contractului.

Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului pitesti

Marea semaforizare din Piteşti – cu 23% mai scumpă decât în contractul iniţial

Cele două contracte aferente proiectului privind „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” au fost semnate cu Altimate SA, companie controlată de controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu. În februarie 2023, ambele contracte au suferit modificări ale preţurilor, de circa 23%, valoarea cumulată sărind de la  32.665.712,65 lei (fără TVA), la 40.089.423,61.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Corin Boian şi doi „ecologişti” belgieni – în spatele afacerii cu pietriş de la Sălătrucu

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: