Persoanele tatuate nu mai pot să se înscrie la concursurile de admitere la Poliție.
Potrivit unui nou proiect de lege înregistrat de către Senat, nu mai sunt permise tatuajele și piercing-urile în zona feței, gâtului sau a membrelor superioare pentru doritorii funcției de polițist. Persoanele care participă la următoarele concursuri sau examene care țin de acest job nu au voie posede astfel de semne distinctive. În alte condiții, înscrierea lor nu este valabilă.
Dincolo de acestea, apar și alte măsuri pe care parlamentarii urmează să le dezbată în privința personalului MAI. Este vorba de către elaborarea unui ghid al carierei și creșterea perioadei în care un polițist se poate transfera de pe un post pe altul, de la 2 la 5 ani.
Proiectul de lege își propune să repare și să clarifice aspecte declarate neconstituționale sau care provoacă disfuncționalități
Un număr de 46 de parlamentari din grupurile PSD și PNL au propus noi măsuri în cadrul unui proiect legislativ menit să modifice Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului. Acest proiect de lege a fost elaborat de către parlamentarii semnatari împreună cu reprezentanți ai sindicatului și ai Poliției Române, potrivit sindicaliștilor SIDEPOL.
Scopul acestei inițiative legislative este să repare, să clarifice și să concretizeze anumite prevederi care în prezent creează multiple disfuncționalități cu privire la instituția împuternicirii pe funcțiile de conducere, stabilității pe post, modalității de recrutare, procesului de mutare și alte situații practice întâmpinate de-a lungul timpului”, precizează reprezentanții SIDEPOL.
Legea vine și ca o reacție la modificările, intervențiile și declarările de neconstituționalitate asupra unor articole din Statutului Polițistului, acțiuni care s-au derulat în ultimii ani în mod constant.
La concursurile sau examenele pentru ocuparea funcțiilor de polițist, pe lângă condițiile antecedente, candidatul trebuie să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, permanente sau temporare, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, care să fie în zone precum: față, gât și mâini”, se arată în documentul pregătit pentru analiză și vot. .
Statutul actual prevede ca aceste elemente să nu fie vizibile atunci când persoana respectivă este îmbrăcată în uniforma de vară.
Se mărește perioada de transferuri
O altă propunere vizează creșterea perioadei în care cel care dobândește statutul de polițist își poate schimba postul, noua lege având menirea de a opri exodului polițiștilor care migrează de pe o funcție pe alta la începutul carierei. După numirea în funcție, polițistul nu va mai avea dreptul de delegare, detașare, mutare sau transfer pe o perioadă de cinci ani (față de doi ani, cum este prevăzut în prezent) de la primul post. Această măsură va viza și pe cei care au finalizat cursurile instituțiilor de învățământ din cadrul MAI.
Transferul sau detașarea din funcție generează costuri de personal pentru MAI. Sunt situații în care Ministerul pregătește polițiști specializați în ordine publică, dar aceștia se mută pe un post cu o altă specialitate, după perioada de tutelă, funcția inițială devenind vacantă, ceea ce înseamnă că un alt polițist trebuie școlarizat și numit pe acel post.
Situația a devenit repetitivă la nivelul funcțiilor de execuție” precizează inițiatorii în expunerea de motive.
Grade noi pentru angajații din sistem
O altă modificarea propusă reprezintă echivalarea unor angajați existenți în sistem, care se confruntă cu limitări în primirea gradului profesional. Anumiți specialiștii veniți din sursă externă, care primesc grade profesionale conform vechimii, pot ajunge direct la gradul de comisar de poliție.
Conform proiectului legislativ, polițiștilor care au absolvit studii superioare și doresc să acceadă pe o funcție de ofițer li se vor acorda (în funcție de vechimea în structurile MAI) două noi grade profesionale: subcomisar – pentru o vechime mai mare de 15 ani și comisar – pentru o vechime mai mare de 20 ani.
Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
E oficial, după autopsie! Pompierul ucis ieri A FOST CĂLCAT de autospeciala de stingere incendii!