Filarmonica Pitești și Chișinău celebrează Unirea Principatelor Române. Concert umanitar pentru ajutorarea familiei Ilinei Pârvu

de | 17.01.2025 12:55 | Pitești, Cultură

Filarmonica Pitești va celebra Unirea Principatelor Române printr-un concert simfonic extraordinar, un eveniment ce va avea loc pe 23 ianuarie la Centrul Multifuncțional. Acest concert va marca o premieră pentru Filarmonica Pitești, având alături Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Seghei Lunchevici” din Chișinău. Sub bagheta dirijorului Mihail Agafița, publicul va putea savura lucrări de renume din repertoriul românesc și moldovenesc, interpretate de soliști de excepție, precum soprana Tatiana Costiuc și naistul Marin Gheras. Biletele sunt disponibile la prețuri accesibile, iar în urma concertului, toate fondurile strânse vor fi direcționate spre ajutorarea unei familii aflate în nevoie, mai precis pentru ajutorarea familiei Ilinei Pârvu, tânăra mamă din Albeștii de Argeș, decedată în urma unei pneumonii.

Pentru prima oară în istoria Filarmonicii Pitești, alături de instituția piteșteană, o altă filarmonică de renume este prezentă la Pitești, la concertul simfonic extraordinar dedicat zilei de 24 ianuarie. Orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale ”Seghei Lunchevici” Chișinău vor cânta împreună joi, 23 ianuarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, în concertul dedicat Micii Uniri. La pupitrul dirijoral revine Mihail Agafița, Artist al Poporului, prim-dirijor și director artistic al Filarmonicii Chișinău, soliștii serii fiind soprana Tatiana Costiuc și naistul Marin Gheras. Participă la eveniment și directoarea Filarmonicii Chișinău, Svetlana Bivol.

Unde puteți dona?

În program, pagini simfonice scrise de compozitori de-o parte și de alta a Prutului: Ciprian Porumbescu – „Rapsodia română pentru orchestră”, P. Constantinescu – „Olteneasca”, Ghenadie Ciobanu – „Dans cu focuri pe zăpadă” din „Riturile primăverii”, Eugen Coca – „Doina Nouă”, Vlad Burlea – „Coasa” pentru orchestră, Béla Bartók – „Dansuri românești”, Eugen Doga – Valsul „Dulcea și tandra mea fiară” și „Te știam numai din nume”, Gheorghe Mustea – „Hora dragostei” și „Vals”, Grigoraș Dinicu – „Hora staccato” și „Ciocârlia”, George Grigoriu – Muzica din opereta „Valurile Dunării”, Constantin Rusnac – „Sărbătoreasca” și Gheorghe Șivcișin – „Apel de bucium, hora și chindia”.

Născut în oraşul Călăraşi, Republica Moldova, Mihail Agafiţa a studiat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău (Republica Moldova) și la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (România). A dirijat peste 1 000 de concerte simfonice, spectacole de operă şi spectacole de balet, cu ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, Statele Unite, Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Monaco, Malta si Tunis și a efectuat turnee în Germania, Danemarca, Elveția, Grecia, Germania, Elveția, Portugalia, Olanda, Belgia.

Sursă foto: Filarmonica Pitești.

Născut în regiunea Cernăuți, Marin Gheras a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A activat în orchestrele de muzică populară „Mărțișor”, „Joc”, „Lăutarii”, „Plai Moldovenesc”, Orchestra Fraților Advahov. În prezent, este solist instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Distins cu titlul de Artist Emerit, a efectuat turnee în China, Franța, Germania, Italia, Israel, Liban, Letonia, Lituania, Rusia, Spania, SUA, Turcia.

Sursă foto: Filarmonica Pitești.

Solistă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, soprana Tatiana Costiuc este și lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău. A colaborat cu Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Capelele Corale „Doina”, „Moldova”, „Renaissance”, Corul Naţional de Cameră din Moscova. Laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale de gen, Tatiana Costiuc a evoluat cu succes în Coreea ded Nord, SUA, Republica Moldova, România.

Sursă foto: Filarmonica Pitești.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe bilete.ro prețul unuia fiind 50 de lei sau 40 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente. Toate concertele lunii ianuarie sunt umanitare, pentru ajutorarea familiei Ilinei Pârvu, tînăra mamă din Albeștii de Argeș, decedată în urma unei pneumonii. Ilina era însărcinată în luna a șaptea, copilul a fost salvat în urma operației de cezariană. Tînăra mamă a lăsat în urmă șase copii și un soț care acum au nevoie de ajutorul oamenilor.

Cei care doresc să îi ajute pot face donații în contul familiei:

IBAN: RO28INGB0000999903675931
Titular cont: Constantin Cosmin Pârvu
Banca: ING Centrala
Moneda: RON
Cod SWIFT/BIC: INGBROBU.

Sursă foto: Filarmonica Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Dacia și Ford au produs peste 560.000 de mașini în 2024

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole