O firmă din Buzău le-a suflat constructorilor argeşeni o afacere de 2,5 milioane euro

de | 10.04.2025 19:00 | Județean, Din ediția tipărită, Economic, Importante

► Cătălin Spătaru şi George Cusă au ratat contractul pentru pragul de fund al podului de la Căteasca!

Despre podul de la Căteasca, „podul-vedetă” al Argeşului, au curs râuri de cerneală, după ce în urmă cu aproximativ un deceniu investiţia de 3 milioane de euro a fost întoarsă pe toate părţile de procurorii DNA şi transformată într-unul dintre cele mai zguduitoare dosare de corupţie. Deşi are o garanţie de 50 de ani, podul este la un pas de prăbuşire din cauza faptului că investiţia nu a prevăzut şi un banal prag de fund care să stopeze eroziunea din jurul pilonilor construcţiei.

► Podul de piatră (aproape) s-a dărâmat

Inaugurat în 2010, în doar câţiva ani podul a ajuns la un pas de prăbuşire. Marea problemă a podului de la Căteasca o reprezintă faptul că, atunci când a fost proiectat şi construit, nu a fost realizat un prag de fund. Acesta ar fi avut menirea de a încetini viteza apei şi, implicit, de a împiedica deplasarea nisipului de la baza podului în aval. Pragurile de fund sunt lucrări de regularizare a albiei care se execută transversal, în scopul menţinerii fundului albiei la o cotă necesară. Pragurile împiedică modificarea pantei fundului şi a vitezei apei şi indirect protejează şi malurile. Pot fi realizate din gabioane (varianta mai ieftină) sau din beton.

La momentul proiectării podului, acest prag de fund nu a fost conceput, pentru că s-ar fi depăşit bugetul, rămânând ca acesta să fie realizat ulterior de către beneficiar – în speţă Consiliul Judeţean Argeş – care a tot amânat, din varii motive, realizarea acestei investiţii, deşi încă din 2014 Regia Judeţeană de Drumuri a făcut eforturi disperate pentru a-i convinge pe factorii de decizie să o finanţeze.

De trei ani, podul este închis, după ce autorităţile au ajuns la concluzia că reprezintă un adevărat pericol pentru participanţii la trafic, din cauza stadiului avansat de degradare a podului și a încadrării acestuia în clasa V de stare critică.  Nici în ziua de astăzi, când au trecut, iată, aproape 15 ani de la inaugurare, nu există aceste praguri de fund menite să securizeze podul.

foto pod cateasca din expertiza_1 foto pod cateasca din expertiza_2 foto pod cateasca din expertiza_5 foto pod cateasca din expertiza_4 foto pod cateasca din expertiza_3

► Bătălie în 6 pentru contractul cu CJ Argeş

În decembrie 2024, în sfârşit, Consiliul Judeţean a dat undă verde proiectului şi a lansat licitaţia pentru serviciile de proiectare, verificarea tehnică, asistenţa tehnică și execuția lucrărilor aferente investiţiei „Prag de fund și lucrări de stabilizare a malurilor, aferente podului amplasat pe DJ 703B la km 85+328 în comuna Căteasca, județul Argeș”.

Pentru cele circa 2,5 milioane de euro puse la bătaie au depus oferte nu mai puţin de şase asocieri, din Argeş şi din afara judeţului. Dintre constructorii argeşeni, s-au arătat interesate două dintre cele mai mari companii de profil din judeţ – General Trust Argeş, firma controlată de omul de afaceri Cătălin Spătaru, şi G&M Road Building Engineering, aflată în portofoliul tandemului George Cusă – Magda Alexandru – precum şi o societate ceva mai mică, specializată în primul rând în lucrări de decolmatare, dragare şi curăţare a albiilor – firma Romwaclean Construct, controlată de Daniel Bîldea. De asemenea, au mai licitat asocieri controlate de firme din Negreşti-Oaş, Bucureşti şi Buzău.

Din păcate pentru constructorii argeşeni, banii alocaţi pentru realizarea pragului de fund la Căteasca vor merge în conturile firmei Construcții Feroviare Drumuri Poduri din Buzău, care împarte contractul cu firma bucureşteană de proiectare S Engineering Design SRL. Această asociere şi-a adjudecat licitaţia cu o ofertă de doar 9.696.443,62 lei (fără TVA), cu mai bine de 2,3 milioane lei mai puţin decât bugetul pe care Consiliul Judeţean Argeş l-a pus la dispoziţie.

Construirea pragului de fund și efectuarea lucrărilor de stabilizare a malurilor vor asigura, conform expertizei tehnice, o protecție a podului pe o durată de maximum 5-7 ani, timp în care se vor putea executa lucrările de reparații la pod – se arată în documentaţie.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

174 de milioane de euro – banii Argeșului în 2025

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole