Firma italianului Nicola Inquieto apelează la CEDO în speţa sechestrului pe bunuri

de | 13.10.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Lifestyle, Pitești

Firma argeşeană Daniela Construcţii, înfiinţată de omul de afaceri italian Nicola Inquieto, a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând încălcarea dreptului la un proces echitabil, a dreptului la o cale de atac şi a protecţiei proprietăţii. Cererea se referă la o acțiune civilă introdusă de către societatea reclamantă, pentru a formula obiecțiuni împotriva unei ordonanțe de indisponibilizare a bunurilor dispuse împotriva acesteia la data de 26 martie 2018 (și modificată la 6 și 20 iunie 2018), de către instanțele italiene, în contextul arestării patronului firmei pentru colaborare cu mafia și spălare de bani.

Potrivit cererii depuse la CEDO, ordinul de indisponibilizare a bunurilor aparţinând societăţii Daniela Construcţii SRL a fost aprobat prin deciziile din 11 aprilie și 21 iunie 2018 ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, în baza Legii nr. 302/2004 privind cooperarea internațională în materie penală.

Reprezentanţii Daniela Construcţii au formulat întâmpinare împotriva deciziei procurorului, susținând, în esență, că „natura măsurii solicitate și amploarea prejudiciului pretins nu au fost precizate în ordonanța de indisponibilizare, că cererea nu fusese depusă în forma corespunzătoare și de către autoritatea italiană competentă, că societatea reclamantă nu a fost parte la procesul penal italian, iar competenţa de a examina cererea a aparţinut tribunalului, şi nu parchetului.

Daniela Construcţii reclamă la CEDO încălcarea mai multor drepturi

După cum se arată în cererea depusă la CEDO, întâmpinarea firmei italianului Inquieto la decizia procurorului a fost respinsă de Tribunalul Argeş prin decizia definitivă nr. 298 din 5 iulie 2018, pusă la dispoziția părților la 2 august 2018. Instanța a reținut că ordinul prin care s-a pus sechestru pe bunurile firmei a fost emis în forma corespunzătoare și nu a necesitat alte formalități.

În plus, a respins acuzațiile reclamantei referitoare la lipsa de calitate a acesteia în procedura italiană, omisiunea din ordonanța de a indica suma care trebuie înghețată și natura măsurii, întrucât a observat că cele emise se refereau la conținutul ordinului și, în conformitate cu legea aplicabilă, ar trebui să fie adresate autorităților italiene care au emis ordinul.

La data de 9 decembrie 2020, împotriva Daniela Construcţii a fost inițiată procedura de faliment, prin decizie a Tribunalului Argeș. Avocatul companiei reclamante a informat judecătorii despre intenția lor de a continua cererea curentă. Lichidatorul judiciar, desemnat prin aceeași decizie a Tribunalului, nu a adus la cunoștință instanţei intențiile sale cu privire la prezenta cerere.” – se arată în plângerea adresată CEDO.

Ca urmare, societatea  Daniela Construcţii se plânge în esență că autoritățile române nu au reuşit să examineze argumentele reprezentanţilor firmei referitoare la conținutul ordinului de înghețare și la modul în care acesta a fost emis, în absența unei anchete penale împotriva acesteia. De asemenea, reclamă că nu a avut posibilitatea de a face recurs împotriva deciziei definitive a Tribunalului Argeş din 5 iulie 2018. În sfârșit, societatea reclamă, invocând articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, că aplicarea ordinul de indisponibilizare a bunurilor a încălcat drepturile sale de proprietate.

Deocamdată, deşi cererea a fost depusă în primăvară, CEDO nu s-a pronunţat cu privire la aspectele reclamate de Daniela Construcţii.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Procesul lui Nicola Inquieto – blocat de pensionarea judecătorului Dum Dum

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CEDO | Daniela Construcţii | Nicola Inquieto | Tribunalul Argeș