Procesul lui Nicola Inquieto – blocat de pensionarea judecătorului Dum Dum

de | 28.06.2023 19:00 | Știri, Din ediția tipărită, Eveniment

Completul care îl judeca pe italian pentru ucidere din culpă a fost desfiinţat, iar procesul, amânat până la toamnă. Între timp, termenul de prescriere se apropie!

Nicola Inquieto, italianul cu afaceri în Pitești condamnat pentru legături cu mafia, are tot mai multe șanse să scape de dosarul de ucidere din culpă din România. Spre deosebire de omologii italieni, care s-au mișcat rapid și l-au condamnat definitiv în doar trei ani într-un dosar mult mai complex, magistraţii argeşeni sunt în acelaşi punct ca şi acum cinci ani când l-au trimis în judecată, după ce completul de la Judecătoria Piteşti care instrumenta cazul a fost desfiinţat! În tot acest timp, termenul de prescriere bate la uşă.

Judecător pensionat, complet desfiinţat

Săptămâna trecută, ar fi trebuit să se judece un nou termen al procesului în care omul de afaceri italian Nicola Inquieto este acuzat de ucidere din culpă. În 2016, un tânăr de doar 24 de ani îşi pierdea viaţa pe un şantier din Găvana, unde firma italianului, Daniela Construcţii SRL, ridica un bloc. Marius Vasile s-a prăbuşit de pe macara, Nicola Inquieto fiind acuzat de nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă impuse de legislaţie. Alături de Nicola Inquieto au fost trimişi în judecată şi şeful de şantier, Nicolae Diaconu, şi Daniela Construcţii, compania deţinută de către italian.

În vreme ce în Italia omul de afaceri a fost judecat şi deja condamnat pentru apartenenţă la Camorra, în România magistraţilor le-a luat trei ani doar ca să îl audieze pe Nicola Inquieto prin teleconferinţă. Când lucrurile păreau să intre cât de cât pe un făgaş normal şi familia victimei spera că finalul procesului e aproape, judecătorul Dumitru Dumitru Daniel a decis să se pensioneze, de frică să nu piardă pensia specială.

Dumitru Dumitru Daniel a cerut să iasă la pensie la doar câteva zile după ce a fost reprimit în magistratură. Anul trecut, CSM l-a exclus pe judecătorul piteştean din magistratură, după ce, în 2020, a decis să îl condamne la 2 ani şi 11 luni cu suspendare pe un pedofil. Magistratul a atacat hotărârea CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde colegii lui de breaslă i-au admis contestaţia. Abia întors la muncă, şi-a înaintat cererea de pensionare.

Pe 15 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătorului Dumitru Dumitru Daniel, fapt ce a dus la desfiinţarea completului de judecată care avea în lucru dosarul lui Nicola Inquieto, potrivit deciziei nr. 52 a Judecătoriei Piteşti.

Începând cu data de 26.05.2023 se blochează, iar începând cu 01.06.2023 se desfiinţează completurile C5- cameră preliminară; C5 – primă instanţă şi C5 – cameră consiliu – cotitulari Dumitru Dumitru Daniel / Cristea Ionuţ. Repartizarea ciclică a stocurilor de dosare se va efectua către completurile înfiinţate potrivit art. 5 din prezenta decizie, respectiv C5-L – cameră preliminară; C5-L-primă instanţă şi C5-L-cameră consiliu şi C6-L -cameră preliminară; C6-L-primă instanţă şi C6-L cameră consiliu, de către jud. Gubici Bogdan Emil şi jud. Alina Oprea” – se arată în document.

Ca atare, procesul a fost amânat până la toamnă, atunci când va fi judecat de un alt complet nou-înfiinţat. Însă ar putea fi deja târziu!

Apărătorii lui Inquieto trag de timp pentru prescriere

La termenul din 15 martie, italianul a fost în sfârşit audiat prin videoconferinţă, prilej cu care avocata familiei victimei a vorbit despre riscul prescrierii faptelor: „Se prescrie dacă nu terminăm până în toamnă!” – declara avocata Mariana Luţu în urmă cu trei luni. Între timp, apărătorii lui Inquieto continuă să tragă de timp, folosindu-se de tot felul de tertipuri avocăţeşti, contestaţii, cereri de amânare, noi probe etc. Şi termenul de prescriere continuă să se scurgă!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: