anchetaonline.ro

Firme, partide și argeșeni de rând – solidaritate pentru Ucraina

de | 09.03.2022 16:37 | Eveniment

  • Oameni simpli, oameni de afaceri, oameni politici, ONG-uri – cu toții au creat o rețea fantastică pentru a-i ajuta pe cei care sosesc din Ucraina.

A fost ca în primele zile ale pandemiei, atunci când statul a fost ultimul care a reușit să se mobilizeze. Autoritățile nu au instalat taberele mobile deținute de Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență de teamă ca acestea să nu fie interpretate drept o… invitație pentru refugiați să vină în România! În schimb, sute de români, printre ei și mulți argeșeni, și-au pus casele la dispoziție. România e pe persoană fizică, dar e mult mai frumoasă așa, fără bâlbâiții de la centru. Îmbucurător este și faptul că numărul celor care s-au implicat este cu mult mai mare decât numărul celor care, de pe margine, îndeamnă la pasivitate în numele unor polițe istorice pe care s-au gândit să le plătească acum, când mame cu copii de mână fug din fața bombelor.

Argeșenii și-au pus casele la dispoziție

Omul de afaceri Leonard Soare deja a cazat o familie de ucraineni la Pensiunea Piscul Soarelui. „Refugiați din Kiev – Ukraina – în Muscel – România. Ce vină au  Vitolii cu soția și doi copii superbi, de 4 și 7 ani, pentru decizia unui criminal de război!? I-am primit ca pe familia noastră!”, a transmis Soare.

Leonard Soare - Firme, partide și argeșeni de rând – solidaritate pentru Ucraina

Patronul Zaris, Costi Zaharia, a transmis că oferă „10 camere pentru 10 familii de refugiați, hrană și chiar un loc de muncă dacă se dorește”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, a anunțat că, împreună cu câțiva prieteni, oferă cazare și masă pentru 12 familii de refugiați.

De asemenea, fostul primar din Corbi, Virgil Baciu, și-a anunțat disponibilitatea de cazare, transport și masă pentru 20 de refugiați.

Dana Tufeanu, învăţătoare din Pitești, oferă la rândul său cazare refugiaților din Ucraina. „Ofer apartament în Pitești, unde poate locui o familie cu copii mici. Ofer și masa și îmbrăcăminte, atât copiilor, cât și părinților însoțitori. Dacă însă vor fi mai multe solicitări, am și două case pe Valea Topologului, pentru două familii. Le pun și pe acestea la dispoziție. Și nu vreau publicitate. Vreau doar ca exemplul să fie urmat de cât mai mulți români!”, a declarat învățătoarea piteșteancă.

Pentru că au existat mulți câmpulungeni care au anunțat că își pun casa sau pensiunea la dispoziție, primărița Câmpulungului, Elena Lasconi, i-a invitat să transmită datele către primărie, pentru ca acestea să fie centralizate și transmise celor din zona de graniță. „Mulțumesc câmpulungenilor care și-au arătat disponibilitatea de a găzdui familii de refugiați din Ucraina! Pentru a avea o evidență clară, vă rog să transmiteți intenția dvs pe email: primarie@primariacampulung.ro sau în scris la registratură! Am luat legătura cu Primăria din Sighetul Marmației care o să le transmită celor 14 localități aflate la granița cu Ucraina de disponibilitatea noastră. În momentul în care vor fi cereri, vom trimite mijloace de transport pentru a aduce familiile aici. Mulțumesc pentru omenia de care dați dovadă! Sunt mândră de voi!”, a transmis Elena Lasconi.

PSD Argeș a trimis voluntari la graniță

La finele săptămânii trecute, o echipă de tineri voluntari ai PSD Argeș au plecat cu două transporturi de alimente, resurse pentru igienă și medicamente în Vama Siret, „acolo unde vor rămâne atât cât va fi nevoie, pentru a da o mână de ajutor. Printre ei este și un vorbitor de limbă rusă.” Au plecat două microbuze și o dubă cu ajutoarele PSD Argeș, iar echipa trimisă a primit și sume de bani necesare achiziției de alte produse, la fața locului, în funcție de nevoile identificate acolo.

Și administrația din Mioveni a trimis deja ajutoare alimentare la Vama Siret!

Unde puteți dona pentru refugiații din Ucraina

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a lansat un apel umanitar pentru o colectă de haine, produse alimentare şi de igienă care vor ajunge la oamenii care s-au refugiat în România din calea războiului. „Cei interesați să participe o pot face aducând donaţii (alimente neperisabile, produse de igienă, pături, pilote, lenjerii de pat) în următoarele puncte de colectare: Catedrala Mioveni, Protoieria Pitești, Protoieria Câmpulung, Protoieria Curtea de Argeș, Protoieria Topoloveni și Protoieria Costești. De asemenea, locuitorii județului pot dona și la bisericile de care aparțin, urmând ca preotul să le ducă la punctele de colectare.”, anunță Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Administrația piteșteană s-a alăturat Arhiepiscopiei și le transmite cetățenilor că „pot dona în punctul de colectare de la Biserica Sfânta Vineri – Protoieria Pitești”.

Primăria Orașului Mioveni va demara, în paralel cu campania deja începută de Arhiepiscopia Argeșuliui și Muscelului, o nouă acțiune de colectare de ajutoare umanitare. „Campania noastră va începe luni, 28 februarie, iar bunurile donate se vor colecta la sediul vechi al Centrului Cultural, lângă Poliția Locală Mioveni, bl. V2b. Având în vedere faptul că majoritatea refugiaților se află în tranzit în România, avem rugămintea ca donațiile dumneavoastră să se limiteze doar la alimente neperisabile precum conserve, apă îmbuteliată, lapte praf pentru sugari și produse lactate UHT (ultrapasteurizat cu termen de valabilitate mare, fără condiții speciale de depozitare), produse de panificație (pâine ambalată, produse de patiserie ambalate, produse de simigerie), fructe (portocale, mere), scutece pentru bebeluși, pături – noi. Evenimentele recente din Ucraina nu ne pot lăsa indiferenți. Acum este important să fim alături de cetățenii ucraineni și să îi ajutăm, fiecare după posibilități!”, transmite administrația locală.

Liberalii argeșeni au declanșat la rândul lor o campanie umanitară la sediul PNL Pitești (str. Doina și Ion Aldea Teodorovici, nr. 3, Pitești), acolo unde piteștenii pot dona, între orele 12.00 și 18.00, pachete cu lucruri esențiale pentru refugiații care vin să se adăpostească în România. Ce puteți dona? Haine de orice fel, pentru adulți și pentru copii, în stare foarte bună; pături, pilote, prosoape; produse de igienă (șervețele umede, șampon, săpun, dezinfectant etc.); produse pentru copii: scutece, șervețele umede pentru bebeluși etc.

PNL - Firme, partide și argeșeni de rând – solidaritate pentru Ucraina

Platforme pentru cei care vor să ajute

Pentru o organizare eficientă care să îi includă pe toți cei care vor să vină în sprijin cu alimente, obiecte de igienă, îmbrăcăminte sau încălțăminte, fie persoane fizice, fie persoane juridice, Prefectura Argeș a anunțat că a fost creată o platformă unde aceștia se pot înregistra. Astfel de platforme au fost deja create și de voluntarii și ONG-urile care s-au implicat, din primele zile, în asigurarea de cazare și hrană pentru refugiații ucraineni.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Bughiu | Elena Lasconi | Mioveni | Pitești | PNL | PNL Pitești | Prefectura Argeș | PSD | PSD Argeș | Ucraina