anchetaonline.ro

Creștere de preț pentru giratoriul din zona Târgului Săptămânal!

de | 09.03.2022 16:43 | Administrație

  • Evaluarea de 170.000 de euro crește, Primăria Pitești fiind nevoită să  achiziționeze și un teren privat

Sensul giratoriu din zona Târgului Săptămânal (intersecţia străzii Craiovei cu DJ 659 şi cu DN 65), bugetat în 2021 cu aproape 170.000 de euro, va fi și mai scump. Înainte de a trece la treabă, proiectanții au descoperit că terenul nu este suficient și trebuie achiziționați, de la un privat, încă 64 mp. Prețul de achiziție este și acesta destul de piperat, fiind calculat nu în funcție de piața din Bradu, ci de cea de la Pitești.

Dezbateri cu privire la costul investiției

Proiectul a născut discuții, încă de la debutul său, consilierul PNL Răzvan Șerbănoiu semnalând că acest giratoriu costă „cât un apartament de lux din București”. În plus, susține el, proiectul ar fi fost adoptat fără să se facă vreo simulare a utilităţii şi eficienţei lui. „Cred că ar fi trebuit să se facă, mai întâi, o simulare cu balize de plastic, pentru că este posibil ca acolo să nu funcţioneze un sens giratoriu. Sunt două artere cu trafic intens  şi – în total – trei străzi care concură la sensul acesta giratoriu, traficul nefiind echilibrat. Or, cei care vor ieşi de la târg spre Slatina vor trebui să aştepte foarte mult acolo. Am avut exemplul din centru (intersecţia CEZ), unde, după simulare,  s-a constatat că sensul giratoriu nu funcţionează, pentru că, nefiind echilibrat traficul, unii aşteptau foarte mult.”, declara Răzvan Şerbănoiu.

INTERSECTIE TARG SAPTAMANAL PITESTI BRADU SENS GIRATORIU - Creștere de preț pentru giratoriul din zona Târgului Săptămânal!

Pe de altă parte, primarul Cristian Gentea afirma că amenajarea unui sens giratoriu ar asigura fluenţa traficului în zona respectivă. „Dezvoltarea urbană din zona adiacentă intersecţiei străzii Craiovei cu DJ 659 şi cu DN 65 a determinat creşterea numărului de autovehicule şi, implicit, aglomerarea traficului auto. Amenajarea unui sens giratoriu ar asigura fluenţa traficlui.“, transmite primarul Piteștiului. La rândul lor, consilierii social-democraţi argumentează că preţurile sunt într-o continuă creştere, iar amânarea adoptării proiectului nu ar face altceva decât să genereze la costuri şi mai mari.

Proiectanții au descoperit din mers că mai e nevoie de teren

Proiectul nu s-a amânat, fiind adoptat de către Consiliul Local. În schimb, proiectanții au realizat recent că nu le ajunge terenul pentru giratoriu și ar mai trebui făcute achiziții din acest punct de vedere.

„Când am votat inițiat hotărârea de Consiliu Local cu sensul giratoriu, cei care au făcut proiectul nu au spus nimic despre achiziționarea acestui teren. Au descoperit ulterior că este necesară. Ar trebui să le cerem proiectanților să fie puțin mai aplicați. Când proiectanții vin cu proiectul, să vină cu el finalizat, cu temele făcute, să nu ne mai trezim că mai trebuie să mai luăm teren de nu-știu-unde.”, a declarat consilierul liberal Răzvan Șerbănoiu. Să sperăm că nu găsesc pe sub giratoriu vreun ovoid, așa cum s-a întâmplat în cazul Sălii Polivalente…

Achiziționarea unui teren de la un privat din zonă înseamnă alți bani, altă distracție! Iar banii nu sunt deloc puțini, pentru că evaluatorul a făcut calculele estimative ținând cont de prețurile din Pitești, nu de cele din Bradu.

„Este luat în evaluare un teren de 64 de mp situat în comuna Bradu, sat Geamăna. Când se face analiza comparativă și se iau în calcul prețurile de referință din zonă, ni se spune că sunt luate în calcul prețuri din zona Pitești-Craiovei. Totuși achiziționăm un teren din Bradu, iar noi ne raportăm la prețurile din Pitești. E o diferență de valoare. Înțeleg că este un preț de referință, unul maximal, care va fi negociat. Totuși 240 de euro/mp cred că este un preț prea mare.”, a declarat consilierul PNL, Mihai Coteț. 

„Prețul este un pic cam mai mare, dar sarcina de evaluare cade în sarcina evaluatorului. Comisia mai poate negocia, aceasta este legea.”, a declarat fostul primar Cornel Ionică. Dacă terenul va fi achiziționat cu 240 euro/mp, ar însemna că municipalitatea mai trebuie să pluseze la cei 170.000 de euro, alți peste 15.000 de euro.

gentea and co - Creștere de preț pentru giratoriul din zona Târgului Săptămânal!

„Proprietarul nu va ține cont de raportul de evaluare, el va dori un preț cât mai mare. Vom încerca să ajungem la un preț mai mic.”, a declarat consilierul PSD Radu Bănică.

O comisie formată din consilierii Sorin Apostoliceanu, Virgil Chivu și Radu Bănică urmează să negocieze, în perioada următoare, prețul de achiziție.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: