Un nou focar de pestă porcină africană în România. De această dată, afectată este o exploatație comercială de porci din localitatea Tufeni, județul Olt, acolo unde aproximativ 10.000 de animale urmează să fie sacrificate.
Potrivit oltalert.ro, exploatația comercială cuprinde peste 38.000 de porci, dar autoritățile au decis să aplice o derogare de la legislație și să fie eliminate doar 9991 de suine.
În data de 21.01.2025, la Instituția Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Tufeni, județul Olt, unde se va aplica, în conformitate cu prevederile Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17.12.2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, derogare de la măsura de control a bolii, în special de la cerința de a elimina toate animalele din unitatea afectată.
Efectivul total de porci la data confirmării bolii este de 38108 capete porcine, măsurile de eliminare se vor aplica asupra unui efectiv total de 9991 capete porcine, pe o zonă delimitată fizic si ca flux tehnologic, unde este confirmată boala.
Carcasele porcilor morți sau eliminați din focar și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat transmis de DSVSA Olt.
Localități și fonduri de vânătoare, sub restricții
În urma confirmării focarului de pestă porcină africană, mai multe localități, dar și câteva fonduri de vânătoare, au fost incluse în zona de protecție: Tufeni, Floru (județul Olt) și Bădești (județul Argeș) și fondurile cinegetice FC 28 BRANEASA, FC 29 GHIMPETENI și FC 27 ICOANA.
Potrivit sursei citate, în zona de supraveghere se află următoarele localități: Icoana, Ursoaia, Milcoveni, Ciurești, Buzești, Movileni, Șerbănești, Șerbăneștii de Sus, Strugurelu, Crâmpoia, Buta, Stoborăști, Bârza, Ghimpețenii Noi și Nicolae Titulescu din județul Olt, Mozăcenii Vale, Podișoru, Bârla, Șelăreasa, Malu, Brabeți, Mândra și Ciocești din județul Argeș, Tecuci și Tecuci-Kalinderu din județul Teleorman.
Pentru a preveni răspândirea bolii, DSVSA Olt a impus următoarele măsuri:
- Este interzisă comercializarea, transportul sau înstrăinarea porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne provenite din zonele afectate.
- Târgurile de animale vii din aceste regiuni rămân închise.
Autoritățile subliniază că pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, dar are un impact economic și social semnificativ.
Foto descriptiv: cotidianul.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
AȚI VĂZUT-O pe Rebeca? S-a certat cu mama sa și nu s-a mai întors acasă!