anchetaonline.ro

Fost ministru de Externe: România va intra în spațiul Schengen înainte de finalul anului

de | 06.10.2022 09:28 | Știri, După locație, După subiect, Național, Politic

În cadrul unei emisiune televizate la Digi 24, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a spus că este convins că România va intra în spațiul Schengen înainte de finalul anului 2022.

Acesta a declarat că în luna decembrie, urmează ca miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană, vor lua decizia în cadrul reuniunii în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Dacă deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European, unde, după cum știți, se adoptă rezoluții care nu au forță obligatorie decât dacă sunt însoțite de decizia Consiliului, înseamnă că, după părerea mea, în decembrie se va lua decizia corespunzătoare și vom fi înainte de 1 ianuarie 2023 membri ai acordului Schengen”, a spus fostul ministru de Externe.

De asemenea, Cristian Diaconescu a adăugat că decizia s-ar datora conflictului din Ucraina, mai exact al modului în care România a reacționat odată cu invazia rușilor.

Războiul și felul în care noi am reacționat, începând de la cetățeni care în fața valului de migrație au avut o reacție extraordinară și vreau să vă spun că european este recunoscută și confirmată cât se poate de interesant reacția cetățeanului român de sprijin, de ajutor, de disponibilitate, de empatie. Și, în egală măsură faptul că îndeplinim condițiile de aderare la Acordul Schengen, evaluate fiind aceste condiții de comisiile Cheval, de Comisis Europeană, cred că în urmă cu vreo șapte-opt ani, deci, din punct de vedere tehnic, nu există probleme”, a transmis Diaconescu.

Eurodeputat din Germania: „Cum s-a putut ca România, cu așa infrastructură, corupție, să fi fost primită în UE?”

Amintim că miercuri a avut loc o dezbatere în Parlamentul European privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Eurodeputații români au susținut că țara noastră trenuie să adere rapid la acord, având în vedere că au fost îndeplinite condițiile tehnice specifice încă din anul 2011.

Însă, în cadrul dezbaterii au fost lansate și atacuri din partea unui europarlamentar din Germania, Guido Reil, care face parte din Grupul Identitate și Democrație – ID, eurosceptici), care a comparat România cu Vestul Sălbatic și susținând că nici țara noastră, nici Bulgaria, nu ar fi trebuit să fie primite în UE.

Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE? Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, criminalitate să fi fost primită în UE? Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen!”, a transmis Guido Reil.

Foto BZI

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alertă alimentară în magazinele Lidl! Produs retras de la vânzare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: