Argeşean fost secretar de stat la două ministere – numit în conducerea Hidroelectrica

de | 09.08.2023 21:40 | Administrație, Din ediția tipărită, Județean, Știri

Hidroelectrica are un nou membru în echipa de conducere, în persoana unui argeşean în vârstă de 46 de ani, pe nume Petre-Iulian Nicolescu. Personaj „low profile”, Petre-Iulian Nicolescu a fost la un moment dat chiar ministru secretar de stat la Ministerul Economiei precum şi la Ministerul Turismului, însă nu sunt foarte mulţi cei care se pot lăuda că îl cunosc sau au auzit de el.

Argeşeanul Petre-Iulian Nicolescu – cel mai nou administrator al Hidroelectrica

Săptămâna trecută, Hidroelectrica a anunţat numirea argeşeanului Petre-Iulian Nicolescu ca membru provizoriu al Consiliului de supraveghere, începând cu data de 1 august 2023, în locul lui George Niculescu, care a fost nevoit să renunțe la poziție după ce a devenit președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În cadrul Consiliului de supraveghere al celui mai mare producător de energie din ţară, Petre-Iulian Nicolescu face parte din două comitete cu rol consultativ – Comitetul de nominalizare şi remunerare, respectiv Comitetul de gestionare a riscurilor.

Numirea vine la scurt timp după ce compania de stat Hidroelectrica a fost listată triumfal la Bursa de Valori București. Mandatul de administrator al lui Petre-Iulian Nicolescu este provizoriu, fiind limitat la 4 luni sau până la desemnarea unui membru de Consiliu prin procedura de selecție prevăzută de legislația guvernanței corporative, în cazul în care selecția se va finaliza înainte de termenul menționat – potrivit Profit.ro.

Cine este Petre-Iulian Nicolescu

Absolvent al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” promoţia 1992 şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti, Petre-Iulian Nicolescu a debutat pe piaţa muncii ca… agent comercial. Din 2000, vreme de trei ani, a fost consilier juridic la Direcția de Muncă, Solidaritate Socială și Familie Argeș (în prezent AJPIS Argeş), după care, până la sfârşitul anului 2014, tânărul pe atunci jurist devine funcţionar public cu statut special (sau cadru militar conform unui CV mai vechi).

Citeşte AICI CV-ul actualizat al lui Petre-Iulian Nicolescu!

Reapărut brusc în viaţa publică, Petre-Iulian Nicolescu vine cu „experienţa” lui de… cadru militar în spate şi îşi începe cariera în diverse funcţii-cheie în aparatul central:
» şef serviciu la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei;
» preşedinte al Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului;
» şef serviciu Proiecte Europene la Primăria Sectorului 4;
» secretar de stat la Ministerul Turismului;
» secretar de stat la Ministerul Economiei, director Privatizare, Postprivatizare în Ministerul Economiei;
» director al cabinetului ministrului Economiei;
» ofiţer de protecţia datelor şi coordonator Grup de lucru „Hydrogen SAPE” în cadrul Societăţii de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA.

Argeşeanul a avut un rol important şi în derularea unor importante proiecte de interes naţional, fiind coordonator şi reprezentant al Ministerului Economiei în proiectul BRUA al Transgaz, precum şi în realizarea investiţiilor în domeniul energetic ale Transelectrica. Nicolescu a mai deținut funcții de administrator la societățile de stat OPCOM, Societatea Națională a Sării (Salrom), IOR, Iprochim, Cupru Min și Conversmin. La OPCOM, Salrom și Iprochim a fost și președinte al CA-ului.

Hidroelectrica – succes uriaş la listarea la Bursă

„Oferta publică inițială urmată de listarea la Bursa de Valori București a Hidroelectrica a fost considerată un succes atât de către investitorii români, cât și cei străini. Potrivit evaluării făcute de Ziarul Financiar, oferta a fost suprasubscrisă, iar Fondul Proprietatea a scos la vânzate întreg pachetul de 20% dintre acțiunile deținute. Estimarea finală a încasărilor pentru Fondul Proprietatea se ridică la 9 miliarde de lei, la un preț de 104 lei/acțiune. Cât despre profilul celor care s-au implicat în achiziționarea acțiunilor, investitorii mici au format cea mai mare pondere din total, urmați de investitorii instituționali români și abia apoi cei străini”. – scrie Ziare.com

Hidroelectrica a raportat la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei, fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și cel mai mare producător de energie electrică din regiune.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeşul dă o nouă generaţie de medici! Copii realizaţi, părinţi fericiţi

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Hidroelectrica | Ministerul Economiei | Petre-Iulian Nicolescu

Ultimele articole