▼ Conacul de 2 milioane de euro de la Ștefănești a ajuns o ruină și e scos la licitație
▼ Ionuț-Adrian Eftime, fostul ginere al ex-primarului municipiului Pitești, Cornel Ionică, pare să nu fi scăpat de probleme nici la aproape un deceniu de la scandalul Petromservice, care l-a trimis la închisoare. Apropiatul controversatului Sorin-Ovidiu Vântu traversează în continuare o perioadă complicată, fiind executat silit de o femeie de afaceri din Capitală.
În urmă cu exact zece ani, piteşteanul Ionuţ-Adrian Eftime era condamnat la şase ani şi patru luni închisoare în dosarul Petromservice, în care a fost condamnat şi Sorin-Ovidiu Vântu alături de sindicalistul Liviu Luca. Ionuţ-Adrian Eftime este fiul lui Ion Eftime, cel care a înfiinţat postul Alpha TV din Piteşti şi fost administrator la Realitatea Media.
Tot el este şi cel care l-a denunţat la DNA pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, povestind procurorilor anticorupţie că, în 2008, acesta ar fi primit mită un milion de euro pentru a face trafic de influenţă astfel încât fostul premier Călin Popescu Tăriceanu să numească guvernator al Deltei Dunării un apropiat al lui Vântu. Din 2009 şi până în 2016, Eftime a fost căsătorit cu Cristina, mezina fostului primar al Piteştiului.
► Creanţele lui Eftime – preluate de o afaceristă de origine italiană
În vremurile bune, când afacerile sale mergeau ceas, iar oamenii legii nu îşi băgau nasul în businessurile sale, Ionuţ-Adrian Eftime a cumpărat de la fostul primar al Capitalei, Crin Halaicu, un conac în oraşul Ştefăneşti, sat Izvorani, pentru care a plătit nu mai puţin de 2 milioane de euro. Astăzi, datoriile l-au ajuns din urmă pe fostul ginere al lui Cornel Ionică, proprietatea care se întinde pe 6 hectare fiind scoasă la licitaţie.
În decembrie anul trecut, Judecătoria Sectorului 3 a încuviinţat executarea silită a lui Ionuţ-Adrian Eftime, în baza unei sentinţe civile pronunţate de Tribunalul Bucureşti încă din 2014 în favoarea Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă SA, de a cărui delapidare a fost acuzat ulterior. În 2024, creanţa a fost cesionată către o femeie de afaceri de origine italiană din Bucureşti, Filomena Salvati, care nu a pierdut prea mult vremea pentru a-şi recupera investiţia. Cu decizia instanţei în buzunar, Filomena Salvati a apelat la un executor judecătoresc, acesta din urmă scoţând la vânzare valoroasa proprietate din Ştefăneşti, care încă figurează pe numele fostului ginere al lui Cornel Ionică.
► Monument istoric în paragină
Pe 17 aprilie, în Bucureşti, are loc licitaţia publică pentru vânzarea proprietăţii în suprafaţă totală de 60.000 mp, aflată pe strada Ion Pillat, nr. 18, în Izvorani – Ştefăneşti, județul Argeş, din care 4.900 mp curţi construcţii, împreună cu C1 având 317 mp, C2 având 115 mp şi C3 având 69 mp, clădiri aflate în stare avansată de degradare. Preţul la care este scos la licitaţie imobilul este de 3.531.076 lei (echivalentul a puţin peste 700.000 de euro), acesta fiind preţul la care a fost evaluat şi care este cu mult mai mic decât cel cu care Eftime Jr. l-a achiziţionat în 2008 de la Crin Halaicu.
Clădirea-monument istoric care se află în centrul acestei proprietăţi este cunoscută ca Vila Donescu şi a fost construită în 1915, fiind naţionalizată în anul 1947. A aparţinut lui Alexandru Donescu, primarul Bucureştiului din perioada interbelică, iar în 1996 a fost cumpărată cu 1 milion de euro de către liberalul Crin Halaicu, fostul primar al Capitalei.
Deşi nu a locuit niciodată în imobil, fostul edil a investit în renovarea proprietăţii sale, întreprinzând lucrări de reparaţie, modernizare şi extindere. Ulterior, Eftime a obţinut la rândul lui autorizaţie de la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru renovarea conacului, însă la scurt timp lucrările au fost sistate.
Anii au trecut, iar peste conacul de la Izvorani s-au aşternut bălăriile devenind o ruină, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care proprietatea s-a devalorizat de trei ori faţă de 2008, când Ionuţ-Adrian Eftime a intrat în posesia sa.
Rămâne de văzut dacă moşia de 6 hectare şi conacul-monument istoric îşi vor găsi un nou proprietar, mai ales că în zonă metrul pătrat de teren intravilan se vinde cu sume care pornesc de la 27 de euro, iar pentru suprafaţa executată silit, ce-i drept doar parţial intravilan, preţul este sub 12 euro/mp, fără a lua în calcul şi construcţiile.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Fost ofiţer argeşean – acuzat de înşelăciune în dosarul lui Călin Georgescu de la DIICOT