Franța a votat. Victorie istorică a lui Marine Le Pen

de | 01.07.2024 12:31 | Național, Politic

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate de duminică din Franța. Pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament, pe care va încerca să și-o asigure în al doilea tur, pe 7 iulie.

Prezenţa la vot a fost de 66,71%, cu 20% mai mulţi decât la alegerile precedente din 2022. Un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru duminica viitoare, 7 iulie.

Astfel, Rassemblement National (RN) şi aliatul său Eric Ciotti de la Les Républicains, partidul dreptei tradiţionale au obţinut 33,15% din voturile exprimate, adică peste 10 milioane de voturi. Un număr de 39 de deputaţi susţinuţi de partidul extremist au fost aleşi din primul tur, inclusiv Marine Le Pen. Noul Front Popular (NFP), care a rezultat din unirea stângii cu extrema stângă, a obţinut 27,99% din voturi, adică aproape 9 milioane de voturi. Astfel, 32 de deputaţi susţinuţi de NFP au fost aleşi în primul tur, printre care Olivier Faure, primul secretar al Partidului Socialist, Emmanuel Grégoire, un apropiat al primarului Parisului, Anne Hidalgo, precum şi Sophia Chikirou, partenera lui Jean-Luc Mélenchon, liderul extremei stânga. Partidul prezidenţial, Ensemble, şi aliatul său, Horizons, au obţinut doar 20,04%, adică aproape 7 milioane de voturi. Doar doi deputaţi au fost aleşi în primul tur: Pierre Cazeneuve în Hauts-de-Seine şi Mikaele Seo în Wallis şi Futuna.

Sursă foto: Facebook Marine Le Pan.

”7 iulie va fi crucial pentru a împiedica țara să cadă în mâinile extremei stângi, violente, antisemite și antirepublicane! Duminică, alege un guvern care să te iubească și să te respecte: mobilizare pentru candidații patrioți!”, a transmis pe pagina de Facebook Marine Le Pan.

Sursă foto: Facebook Marine Le Pan.

Citiți, de asermenea, pe anchetaonline.ro:

Încep consultările cu partidele pentru stabilirea datelor alegerilor prezidențiale și parlamentare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marine Le Pen | Parlament

Ultimele articole