Furnizor al spitalelor din Argeş – urmărit penal de DNA în afacerea măştilor de 12 milioane euro

de | 05.05.2022 07:31 | Administrație

 

Declararea stării de urgenţă în urmă cu doi ani, în contextul începutului pandemiei de COVID-19, a fost speculată la maximum de către unii oameni de afaceri, influenţi şi conexiuni în instituţii-cheie. Fără scrupule, aceştia au vândut statului materiale sanitare şi consumabile la preţuri exorbitante, profitând de faptul că procedurile de achiziţie s-au simplificat la maximum pentru a se derula pe repede-înainte, astfel încât produsele de care spitalele aveau atât de mare nevoie să ajungă cât mai repede la medici şi pacienţi.

 

Măşti vândute la preţuri nesimţite

A profitat şi omul de afaceri Cătălin Robertino Hideg, un mason autodeclarat şi care prin intermediul unei firme din Giurgiu, administrată de o… bucătăreasă, a primit un contract de 12 milioane de euro pentru furnizarea de măşti la suprapreţ. Încă de pe atunci, premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a declarat că va fi verificat contractul semnat de Oficiul Național de Achiziții Centralizate cu Sanimed International, iar săptămâna trecută DNA a anunţat că a început urmărirea penală împotriva firmei din Giurgiu şi a doi oameni de afaceri, unul fiind – conform presei naţionale – chiar Cătălin Hideg, pentru instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență, spălarea banilor, fals și înșelăciune.

Conform procurorilor DNA, „cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (ONAC), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.” – după cum se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Cătălin Hideg este vizat, totodată, şi de o anchetă a Parchetului European. Astfel, potrivit jurnaliştilor de la g4media.ro, Sanimed International, controlată de Cătălin Hideg prin intermediul unui off-shore din Cipru, ar fi accesat peste 3 milioane de euro fonduri europene pentru realizarea unui centru medical  în Călugăreni. Fiind vorba de fonduri europene, Sanimed a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru atribuirea contractului de construcţie a centrului, licitaţia fiind câştigată de o firmă spaniolă patronată de o fostă angajată a Sanimed, situaţie care i-a făcut pe procurori să suspecteze că, practic, Hideg ar fi câştigat propria licitaţie!

 

Lista contractelor Sanimed cu spitalele din Argeş

De-a lungul timpului, Hideg a făcut afaceri şi cu spitale din Argeş, cu care a avut relaţii contractuale în baza unor proceduri de achiziţie publică. Cele mai multe contracte au venit după declanşarea pandemiei de COVID şi au fost acorduri cadru de furnizare a unor materiale sanitare, în cadrul cărora Sanimed International a livrat unităţilor medicale din Piteşti kituri de recoltare, reactivi, flacoane, benzi indicatoare.

  • aprilie 2020 – primele contracte dintre Sanimed Intenational şi spitalele din Argeş apar imediat după debutul pandemiei, la o lună după intrarea în stare de urgenţă. Atunci, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Spitalul de Pediatrie şi Spitalul de la Valea Iaşului cumpărau direct de la furnizor câte un pachet de kituri VTM, pentru transportul probelor virale, inclusiv coronavirus, fiecare în valoare de câte 7.500 lei.
  • iunie-iulie 2020 – firma controlată de Cătălin Hideg încheie 3 contracte pentru kituri de recoltare teste COVID cu Spitalul Municipal Câmpulung, acordate prin atribuire directă, pentru suma totală de 21.000 lei.
  • septembrie 2020, în asociere cu alte două firme, Sanimed a încheiat un contract cadru cu Spitalul de Pediatrie din Piteşti, cu o valoare între 147.120 – 167.760 lei.
  • octombrie 2020 – furnizează kituri de recoltare COVID şi Spitalului Orăşenesc Mioveni, în cadrul unui contract atribuit direct în valoare de 5.500 lei.
  • martie 2021 – Sanimed semnează un generos contract cadru cu Spitalul Judeţean Argeş, în valoare de 1,5 milioane lei (fără TVA), pentru funizarea de kituri de recoltare.
  • mai 2021 – contract cadru cu Spitalul de Pediatrie din Piteşti, valoare maximă 307.928,2 lei, pentru pachete de reactivi microbiologie medii de cultură şi un alt contract cadru, în valoare de 15316 lei, pentru benzi indicatoare.
  • mai 2021 – acord cadru cu Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” din Ştefăneşti, pentru furnizarea de reactivi microbiologie şi medii cultivare, în valoare de 8436.5 lei.
  • iunie 2021 – contract cadru cu Spitalul Militar, valoare maximă 20.400 lei, pentru pachete medii de cultură şi reactivi bacteriologie.
  • august 2021 – acord cadru cu Spitalul Municipal Câmpulung, pentru suma de 67.788 lei, având ca obiect furnizarea de teste şi truse de identificare.
  • noiembrie 2021 – două contracte mai mici, cu Spitalul Vedea, în valoare de circa 900 lei, pentru furnizare de reactivi şi kituri de recoltare.

Acestora li se adaugă şi alte mici contracte de ordinul sutelor, chiar zecilor de lei, pentru furnizarea de cantităţi mici de materiale sanitare.

De la începutul pandemiei, Sanimed International a primit de la instituţiile statului peste 5000 de contracte prin încredinţare directă, de la câteva zeci de lei la contracte de ordinul zecilor de mii.


Citește pe anchetaonline.ro:

Cei mai celebri doctori argeșeni! Sunt medici super tari în București!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Hideg | COVID-19 | Sanimed

Ultimele articole