Evoluția profesională a notarului public Gabriela Dicu evidențiază perfect mixtul de tenacitate și flexibilitate pe care femeile trebuie să-l demonstreze din plin în fața provocării de a reuși atât în carieră, cât și în plan familial și social. A prețuit dintotdeauna educația profesională, s-a specializat cu dedicare, iar, astăzi, se poate mândri că practică, cu pasiune, în domeniul care a atras-o magnetic: notariatul public. În paralel, a prețuit dintotdeauna familia, forța pe care dragostea și susținerea celor din jur ți-o pot conferi și s-a dedicat cu aceeași energie rolului de soție și mamă. Așa arată împlinirea pentru o femeie tânără, care a reușit să bifeze succesul în profesie, da și în plan personal.
Gabriela Dicu este licențiată a Universității București, Facultatea de Limbi Orientale – specializarea Arabă – Engleză, dar și a Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Pitești, având inclusiv un maser în Management în Administrație și Servicii Publice. A început construcția de carieră în sistemul juridic ca mediator și avocat în Baroul București, după care s-a dedicat total promovării în domeniul extrem de complex și greu accesibil al notariatului public. Astăzi, deservește cu profesionalism și seriozitate, cu onestitate și empatie, cu atenție la detalii și cu permanentă disponibilitate clienții care aleg serviciile biroului notarial pe care îl reprezintă, propunându-și să crească permanent calitatea și eficiența suportului pe care îl asigură acestora.
▼ Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?
-În domeniul meu de activitate, este foarte importantă menținerea standardelor profesionale și furnizarea de servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Dezvoltarea și ascensiunea sunt o consecință firească a muncii de până acum, nu există cauze ușoare sau grele, simple sau complicate, ci doar importante. Nu știu dacă putem vorbi despre provocări, cât mai degrabă despre linii directoare și obiective de atins. Integritatea și demnitatea reprezintă două trăsături de bază în profesia pe care mi-am ales-o.
▼ Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?
-Cu siguranță, da. Mă refer aici la toate profesiile juridice, nu doar la notariat.
Juridicul este o componentă fără de care nu putem vorbi despre evoluția societății. Femeile au avut întotdeauna un rol semnificativ în societate, fiind o fiinţă complexă, capabilă de o analiză minuţioasă a fiecărei situaţii și de o capacitate de sinteză uimitoare. Evoluția și succesul femeilor în acest domeniu reprezintă un exemplu elocvent al faptului că abilitățile și competența nu sunt influențate de gen, ci de dedicare, încredere și talent individual.
Îndrăznesc să spun că femeile predomină în mai toate ariile juridice. Pentru că profesiile juridice potențează unele din calitățile excepționale cu care sunt femeile înzestrate precum altruism, intuiție, perseverență și ambiție sau inteligență și capacitate de muncă.
▼ Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?
-Studiile susțin că, în general, femeile sunt mai empatice decât bărbații, cel puțin din punct de vedere cognitiv și poate fi considerat unul dintre cele mai mari avantaje. Empatia este o calitate importantă, de ea depinzând modul în care oamenii interacționează între ei. Ceea ce mă definește pe mine, ca profesionist, este determinarea și implicarea în problemele clienților. Este important nu doar să fii un bun cunoscător al noțiunilor juridice, dar și să înțelegi, într-o măsură rezonabilă, nevoile reale ale clienților, întrucât scopul unui bun profesionist este de a putea oferi consultanță aplicată, nu doar la nivel teoretic. Apreciez că asta face diferența între un bun teoretician și un bun profesionist.
▼ Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?
-Personal, cred că totul în viață se întâmplă la momentul potrivit și cu un scop.
M-am suspendat din profesia de avocat în momentul în care au apărut pe lume cele două fiice, la distanță relativ mică una față de cealaltă. Acela a fost momentul în care am pus pe pauza cariera mea, mi-am acordat timp și m-am dedicat 100% creșterii fetițelor, fapt ce mi-a adus în plan personal satisfacții de neimaginat. Privind în urmă, consider că am fost o norocoasă că am putut să mă bucur de anii copilăriei lor și să fiu atât de prezentă în creșterea și formarea lor.
Cred cu tărie că dezvoltarea personală are un impact semnificativ asupra dezvoltării profesionale. Liniștea si suportul pe care mi l-au oferit familia, au făcut firească creșterea mea profesională, intrarea mea în notariat însemnând un vis împlinit, care s-a realizat la momentul potrivit.
Atât în plan personal, cât și profesional, am apreciat firescul. Parcursul meu profesional a fost unul natural, iar greșelile mi-au fost cele mai bune lecții. Consider că nu trebuie să ne grăbim, ci că trebuie să parcurgem fiecare etapă cu bucuria descoperirii, cu asumarea de a greși, cu deschiderea de a evolua și de a primi tot ceea ce ni se întâmplă cu recunoștință.
▼ Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?
-Femeile puternice sunt automotivate și, în realitate, este tot ceea ce contează. Sau cel puțin în cazul meu așa a fost. În toată cariera mea, fie că vorbim despre domeniul literaturii și limbii arabe, avocatură sau notariat, întotdeauna am știut că pot și că voi reuși.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: