Gala CONAF Women in Economy marchează o victorie pentru antreprenoare. ”Femeile să fie reprezentate în proporție de 50%”

de | 10.03.2024 18:41 | Național, Lifestyle

Sala Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare, la cel de-al șaselea eveniment emblematic pentru antreprenoriatul feminin și egalitatea de gen. Devenită tradiție, Gala CONAF ”Women in Economy – We dream, we can, we lead!”, s-a desfășurat anul acesta, în premieră pentru o confederație patronală, sub înaltul patronaj al Parlamentului European și al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Potrivit comunicatului primit, ecosistemul antreprenoarial feminin a obținut o victorie, după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe scenă, angajamentul ferm că se va asigura ca, în toate consultările cu reprezentanții mediului de afaceri, femeile să fie reprezentate în proporție de 50%.

”Această măsură vine ca o recunoaștere a succesului și eficienței demonstrate de femeile antreprenor, care contribuie semnificativ la economia românească, și care conform studiilor, generează profituri mai mari procentual decât omologii lor bărbați. Prin acest angajament, prim-ministrul subliniază importanța egalității și a dreptului la reprezentare echitabilă, oferind antreprenoarelor o platformă egală de exprimare și decizie în cadrul dialogului social care modelează viitorul mediului de afaceri. Este un pas major spre un mediu de afaceri mai incluziv și echitabil, care valorizează contribuția fiecărui membru al societății”, potrivit sursei citate. Alături de cei peste 1.000 de invitați – oficiali, diplomați, manageri, antreprenori, au fost prezenți pe scena Ateneului Român au fost prezenți oficiali importanți.

Sursă foto: CONAF.

Cristina Chiriac, președinta CONAF, a declarat, potrivit sursei citate, în deschiderea celei de-a șasea ediții:: ”În diversitatea ei, Confederația a dezvoltat reziliență și perseverență, nu numai pentru a răspunde provocărilor, dar și pentru a proteja valorile comune.

Există momente existențiale când oamenii, în diversitatea lor, se strâng pentru că trebuie să facă față și să învingă  provocări și amenințări.

Cel mai mare eveniment al anului dedicat antreprenoriatului feminin a marcat un important succes al conceptului de incluziune, a cărui materializare societatea românească o cere prin vocea CONAF, de peste 8 ani.

Recunoașterea la cel mai înalt nivel al contribuției și performanței feminine ca parte fundamentală a economiei, în discursul prim-ministrului, domnul Marcel Ciolacu, odată cu invitația oficială la masa dialogului social, are pentru CONAF putere de lege.

Incluziunea ca instrument de plusvaloare atât la nivel european, dar și local, reprezentativitatea feminină, un nou model de gândire și management, sunt nevoi ale unei sincronicități pe care România o dorește la nivelul întregii societăți.

Patronajul celor două instituții fundamentale pentru construcția europeană, Parlamentul European și Reprezentanța Comisiei Europene, plasează un cap de pod spre un viitor sustenabil și am sentimentul împlinirii unui scop pe care l-am subscris fiecărui proiect al confederației.”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de susținere prin Consilierul Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, Cosmin Marinescu.

”România a făcut progrese semnificative în promovarea egalității de gen și în susținerea participării active a femeilor la cele mai înalte niveluri de reprezentare profesională. Conform raportului Băncii Mondiale din 2023, România se află în fruntea țărilor europene în ceea ce privește accesul femeilor la mediul de afaceri, cu un scor de peste 90 de puncte din 100. În prezent, suntem recunoscuți ca una dintre țările cu cele mai mici discrepanțe salariale între bărbați și femei, un fapt care întărește stimulentele profesionale în economia noastră”, a mai precizat în mesajul transmis Klaus Iohannis.

Maia Sandu a mai spus că implicarea femeilor nu reprezintă doar un „act de echitate socială”, ci și un act de asumare a independenței. Ea a adăugat că este „mândră” de toate femeile din Republica Moldova care au avut curaj să își asume independența deciziilor.

„Cu cât mai multe femei independente vom avea, cu atât mai independentă și liberă va fi comunitatea și lumea întreagă. Vă mărturisesc că, personal, am fost mereu însuflețită și încurajată de exemplul curajului pe care l-au avut în ultimele decenii zeci și sute de mii de femei din Republica Moldova care au luat drumul străinătății și au muncit din greu pentru a-și întreține familiile rămase acasă. Femei care și astăzi își văd copiii, nepoții sau părinții cel mai adesea prin intermediul apelurilor video. Mi-am spus întotdeauna că dacă ele rezistă, eu nu am cum să renunț la scopul pe care mi l-am asumat atunci când am decis să intru în politică: să scoatem țara din mâinile unui regim corupt, să punem Republica Moldova pe drumul cel drept, de transformare într-un stat modern, cu o democrație consolidată și o justiție corectă, pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a mai declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Sursă foto: CONAF.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a evidențiat: ”am venit la acest eveniment din dorința de a-mi exprima încă o dată recunoștința și aprecierea pentru tot ceea ce reprezentați ca structură patronală, Confederația Națională de Antreprenoriat Feminin, și vă mulțumesc personal încă o dată pentru colaborarea excepțională pe care am avut-o atunci când am ocupat funcția de prim-ministru al României, dar și după aceea, pentru că s-a format această obișnuință a dialogului și am continuat să ne vedem pe diverse proiecte. Trebuie să recunosc, într-adevăr, că de fiecare dată m-au impresionat tenacitatea dumneavoastră, curajul de spune lucrurilor pe nume și, indiferent cu cine am stat de vorbă, mi-ați spus în față realitatea și, totodată, ați fost parte la aceste soluții și la deciziile care au fost luate și care trebuie luate și de aici înainte pentru ca problemele pe care dumneavoastră le identificați, cu care vă confruntați, să fie rezolvate.”

Sursă foto: CONAF.

”Și chiar am un motiv în plus în acest an – și rog domnii să fie atenți – conform ultimului studiu realizat în România, firmele cu acționariat exclusiv feminin sunt semnificativ mai profitabile decât cele în care sunt acționari doar bărbați. E drept, cu cifre de afaceri mai mici, dar au o rată a profitului aproape dublă față de companiile deținute în totalitate de bărbați. Vă sunt, așadar, recunoscător pentru că în această seară am șansa de a fi alături de adevărata mină de aur a economiei românești și de aceea vreau să vă anunț că de azi înainte, la toate consultările pe care le voi avea cu reprezentanții mediului de afaceri, voi cere ca femeile să fie reprezentate în proporție de 50%. Mi se pare corect, dacă femeile antreprenor fac profituri mai mari decât bărbații, să aibă și drept de reprezentare egală.”, a precizat premierul Marcel Ciolacu care și-a exprimat bucuria de a fi din nou alături de CONAF, potrivit sursei citate.

Ambasadorul SUA în România E.S. Kathleen KAVALEC a spus că: ”În această perioadă marcată de multiple provocări și crize globale, avem nevoie mai mult ca niciodată ca femeile să fie lideri în domeniul economic. Studiile au demonstrat că, atunci când femeile sunt încurajate din punct de vedere economic, ele reinvestesc în familiile și comunitățile lor, și produc un efect multiplicator care stimulează creșterea economică și contribuie la pacea și stabilitatea globală. Aș dori să-mi exprim aprecierea pentru CONAF că a reușit să reunească o coaliție largă de lideri din mediul de afaceri pentru a motiva și susține femeile și pentru a crea un mediu antreprenorial echitabil și durabil.

Un studiu OECD din 2023 despre antreprenoriat a descoperit că femeile continuă să fie mai puțin active în demararea afacerilor decât bărbații, o tendință observată în statele membre ale UE și în cadrul OECD. Dar m-am bucurat să descopăr că România și-a redus decalajul de gen în antreprenoriat cu 30% în ultimul deceniu. Prin eliminarea decalajului de gen în antreprenoriat putem, de asemenea, să contribuim la reducerea decalajelor de salarizare și de angajare dintre femei și bărbați și să oferim femeilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și atinge întregul potențial.”

Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei a transmis un mesaj în cadrul Galei CONAF, de susținere și apreciere: ” Realizările femeilor în lumea economică și cea a afacerilor sunt remarcabile și au un important rol de model în societatea românească. În lumea de astăzi, femeile au adus mereu schimbare, inovație, rigoare și simț al răspunderii. Ele dezvoltă afaceri, investiții, fac antreprenoriat și sunt, prin tot ceea ce fac, modele de urmat pentru generațiile viitoare. Această gală este un omagiu adus realizărilor individuale și, totodată, solidarității care caracterizează comunitatea antreprenorială feminină.”

1.000 de burse ”Grow Your Business with AI”

Parteneriatul dintre CONAF și Google România continuă și în acest an. Într-o demonstrație impresionantă de susținere pentru inovație și creștere a antreprenoriatului feminin în economia digitală, Google România a anunțat acordarea a 1.000 de burse ”Grow Your Business with AI”, destinate exclusiv membrilor CONAF. Antreprenoarele vor beneficia de resurse valoroase și acces la cunoștințe de specialitate care le vor ajuta să navigheze într-un peisaj economic dinamic și să își maximizeze potențialul inovator. Corul Bizantin ”Tronos” al Patriarhiei Române, dirijat cu măiestrie de Arhidiaconul Mihail Bucă, a deschis evenimentul cu o interpretare de excepție a imnului României și al Republicii Moldova. Ministerul Culturii a sprijinit acest eveniment de anvergură prin parteneriatul cu Institutul Național al Patrimoniului, Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, care au prezentat, în foaierul Ateneului Român, expoziția „Muzică și Patrimoniu”.

În încheierea discursului său Cristina Chiriac, președinta CONAF, a felicitat laureații serii: ”Vreau să vă mulțumesc pentru inspirația și modelul pe care fiecare dintre voi îl definește în societate. Felicit fiecare doamnă pentru cariera și acțiunile sale cu puternic impact și vreau să vă asigur de suportul comunității CONAF în orice demers care vizează dezvoltarea sustenabilă a României. Boardul CONAF, fiecare patronat și sucursală locală, își păstrează porțile deschise către dumneavoastră!”

Cortina Ateneului Român s-a ridicat la Gala ”Women In Economy – We dream, we can, we lead!” pentru a onora zece doamne care și-au depășit limitele propriilor ambiții, au transformat barierele în adevărate lecții de viață și au excelat în diverse domenii cheie ale societății. În cadrul ceremoniei de premiere au fost acordate și două premii speciale. Trofeul aurit al galei CONAF, a fost înmânat în cadrul Galei Women In Economy, următoarelor doamne care au demonstrat că, We dream, we can, we lead: Premiul «Contribuția adusă dezvoltării sectorului imobiliar» – Country managerul CPI România, doamna Fulga DINU; Premiul «Cred în România» pentru educarea și formarea noii societăți – Inițiatorul A fost odată & Co-autor Români de poveste, doamna Măriuca MIHĂILESCU; Premiul «Pentru exemplu de intraprenoriat de succes în sectorul bancar» – CEO-ul ING Bank, doamna Mihaela BÎTU; Premiul «New era» pentru educație creativă – Fondatoarea grădiniței Arkedo, doamna Jacqueline PAVEL; Premiul «Always inspire» pentru exemplu de antreprenoriat feminin – CEO-ul Musette, doamna Cristina BÂTLAN; Premiul pentru restaurarea speranței în umanitate – Președinta Asociației Cetatea Voluntarilor, doamna Anamaria POPA; Premiul pentru excelență în medicină – Fondatorul și Directorul General Sanador, doamna Dr. Doris ANDRONESCU; Premiul «We seed, we grow, we feed» pentru expertiză și eficiență în agricultură – Președinta Sohatu SA, doamna Angelica IORDACHE; Premiul «1 manager cât 10» pentru cei 10 ani de creștere consecutivă a Nestle România – Country general managerul, Nestlé România, doamna Silvia STICLEA; Premiul galei «We dream, we can, we lead!» pentru curajul de a depăși limitele – Prima femeie pilot de avion supersonic din România și prima femeie comandant de aeronavă din Europa, doamna Simona MAIEREAN! Am acordat și două premii speciale: Premiul «We are the future» – Echipa de robotică RO2D2 și Premiul echipa de aur pentru momentele de glorie și mândrie națională – Echipa de handbal feminin Rapid București.”

În încheierea evenimentului, au fost aplaudați la scenă deschisă, toți cei implicați în programele și proiectele naționale CONAF, alături de boardul CONAF. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

Sursă foto: CONAF.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Țone -”O altă premieră majoră în lupta cu fenomenul drogurilor: Școlile și liceele vor fi obligate să facă activități antidrog și să raporteze!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CONAF

Ultimele articole