Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea”, de pe muntele Athos – se află la catedrala din Mioveni

de | 23.10.2023 09:23 | Mioveni, Importante, Lifestyle

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului se află în prezent la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni.

„Mângâietoarea” face parte dintre multele icoane făcătoare de minuni, pe care le păstrează cunoscuta Mânăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos.
icoana la Mioveni
Primăria orașului Mioveni îi informează pe totți credincioșii care vor să se roage la icoană, că o pot face zilnic, de la ora 8:00 până în jurul orei 18:00, în perioada 23-30 octombrie 2023.
icoana la Mioveni

Icoana Maicii Domnului – cea numita “Paramythia”, adică “Mângâietoarea” sau “Ocrotitoarea”,este o frescă din secolul al XIV-lea, care s-a aflat pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped.

icoana paramythia

Potrivit celor de la doxologia.ro, după săvârşirea minunii din 21 ianuarie 1320, când a salvat obştea şi mănăstirea de la pieire, icoana a fost strămutată în stânga katholikonului, într-un paraclis închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În Sfântul Munte există o rânduială: cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite. De altfel, poarta mănăstirilor aghiorite se deschide la răsăritul soarelui şi se închide la apus, când portarul dă cheile stareţului, iar stareţul le aşază la icoana Maicii Domnului.

O copie în mărime naturală a icoanei Maicii Domnului „Mângâietoarea”.există și la noi în țară, la Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba.

 

Foto: Facebook Primaria orasului Mioveni

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni

Ultimele articole