Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 7 septembrie, un proiect de lege care vizează acordul-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în valoare de 216 milioane euro, bani cu care statul roman intenţionează să reabiliteze mai multe obiecte de patrimoniu şi de interes national. Printre cele 8 monumente istorice şi instituţii de cultură incluse în acest uriaş proiect se numără şi Vila Florica din Ştefăneşti.
Pe lângă banii împrumutaţi, statul asigură alte 54 milioane euro
Acordul vizează două componente: reabilitarea de monumente istorice și reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală. Pe prima componentă, vor fi restaurate Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Teatrul Naţional şi Opera Română Cluj-Napoca, Vila „Florica” de la Ștefănești, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni-Suceava, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989-Timișoara, în vreme ce la a doua categorie intră reabilitarea Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și construirea unei noi săli de concerte pentru Opera din Iași.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80%) vor fi asigurați prin împrumutul acordat de BDCE, restul de 54 milioane de euro reprezentând contribuția părții române, fiind asiguraţi din bugetul Ministerului Culturii.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Vocile de aur din „Glasul Arhanghelului” au răsunat în inima munţilor