Pompierii argeșeni intervin zilnic în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren. Numai în ultimele 24 de ore aceștia au intervenit în mai multe localități din Argeș.
De exemplu, aceștia au intervenit seara trecută la un incendiu de vegetație manifestat pe o suprafață de câteva zeci de hectare din localitatea Bogați. Acolo au fost mobilizați pompierii de la Garda de Intervenție Topoloveni și Detașamentul Bradu, alături de personal al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgență al localității.
Intervenția a durat trei ore (în intervalul orar 19.00-22.00), pe un relief greu accesibil și cu porțiuni mari de mărăciniș ce îngreunau deplasarea, însă favorizau dezvoltarea flăcărilor”, precizează reprezentanții ISU Argeș.
Salvatorii argeșeni au mai acționat și la alte cazuri, după cum urmează:
- În localitatea Rătești, flăcările s-au manifestat pe o suprafață de teren de aproximativ 4.500 mp la vegetație uscată și la aproximativ 50 kg de deșeuri menajere;
- La Leordeni, un incendiu a ars vegetația de pe aproximativ 1.000 mp de teren;
- În localitatea Bogați, flăcările au ars vegetație uscată și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 300.000 mp;
- La Priboieni, a fost distrusă vegetația de pe aproximativ 1.000 mp de teren.
În continuare, cauzele probabile de izbucnire ale acestor incendii sunt folosirea intenționată a sursei de aprindere sau utilizarea focului deschis, incendiile fiind produse în urma încercării cetățenilor de a curăța terenurile, dând foc vegetației uscate, transmite ISU Argeș.
Pompierii argeșeni amintesc faptul că la aceste tipuri de arderi, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare de teren, fiind întețite de vânt și favorizate de vegetația uscată, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii către păduri, alte terenuri și zonele locuite.
Totodată aceștia precizează că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise și duc la sancțiuni.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Inspectorii de prevenire ai ISU Argeș vor manifesta toleranță zero față de persoanele care provoacă aceste arderi necontrolate”, au mai adăugat reprezentanții ISU referitor la incendiile de vegetație necontrolate.
Foto: ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Amenzi de 7.000 de lei pentru hoții de lemne din Argeș! Ce au descoperit polițiștii