- 22 de incendii de vegetație și peste 100 de hectare de teren afectate în patru zile.
Zilnic, pompierii argeșeni sunt solicitați să intervină în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren.
Pompierii atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
Nu mai ardeți crengile, frunzele, iarba uscată și alte resturi vegetale.
Opriți aceste acțiuni împotriva mediului înconjurător, care pot degenera și provoca pagube pe suprafețe de teren de sute de mii de metri pătrați, afectând păduri, plantații de pomi, culturi, dar și gospodării.”, transmite ISU Argeș
22 de incendii de vegetație și peste 100 de hectare de teren afectate în patru zile.
Numai în ultimele patru zile, salvatorii argeșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a douăzeci și două de incendii care au afectat vegetația de pe o suprafață de teren de aproximativ 106 hectare, iar pe aproximativ 87,5 hectare din localitățile Beleți-Negrești și Dobrești, flăcările au ars covorul de frunze din păduri, crengile uscate și lăstărișul.
În sprijinul pompierilor argeșeni au intervenit și autoritățile locale, dar și câțiva localnici.
În acest context îngrijorător, specialiștii de la ISU Argeș trag din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată, pe lângă riscul de a primi amenzi usturătoare.
O intervenție majoră a fost în localitatea Beleți-Negrești, unde pompierii s-au luptat cu flăcările ore în șir. În sprijinul acestora s-au mobilizat atât reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității, ai Ocolului Silvic, cât și cetățeni.
Totodată a fost nevoie și de brăzdarea terenului prin zonele accesibile pentru a împiedica propagarea flăcărilor.
Incendiul a fost lichidat după 10 ore, iar în urma acestuia a ars vegetația uscată de pe aproximativ 40,5 hectare de pădure.
Una dintre intervențiile de lungă durată a început de ieri, în jurul orei 15:00, și s-a finalizat astăzi, în jurul orei 01:00. Aceasta a fost în localitatea Beleți-Negrești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 40,5 hectare de pădure, iar, pentru localizarea și lichidarea incendiului, s-au mobilizat atât reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității, ai Ocolului Silvic, cât și cetățeni. La această intervenție
a fost nevoie și de brăzdarea terenului prin zonele accesibile pentru a împiedica propagarea flăcărilor.”, transmite ISU Argeș
Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri, pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Reamintim că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenție,
sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.”, transmite ISU Argeș
Recomandări ISU Argeș
În acest context, pentru a preveni situațiile nedorite pompierii argeșeni vin cu o serie de recomandări:
- Nu utilizați focul deschis pentru arderea resturilor vegetale și nu aruncați la întâmplare resturile de țigară.
- Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
- Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
Foto/VIDEO ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro