Începe „Rabla pentru sobe”! Ajutor de până la 10.000 lei la achiziţia unei noi surse de încălzire pentru argeşenii din 41 de localităţi

de | 24.01.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

Săptămâna trecută, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat  în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea „Ghidului de finanțare a programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană.” Denumit „Rabla pentru sobe”, programul are un buget de 100 milioane euro şi oferă cetăţenilor din 41 de localităţi argeşene posibilitatea de a beneficia de un ajutor financiar de până la 10.000 lei pentru achiziţia unei noi surse de încălzire, în locul vechilor sobe.

„Rabla pentru sobe” se va implementa prin intermediul primăriilor. După ce programul va intra oficial în derulare, primăriile se pot înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine dorește să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris va primi un voucher cu care va putea cumpăra noua sobă.

► Cine poate beneficia de acest ajutor

În acest proiect-pilot, beneficiari pot fi locuitorii oraşelor şi ai comunelor din zonele montane. Potrivit Legii muntelui nr. 197/2004, în Argeş, sunt 41 de localităţi care fac parte din  zona montană: oraşele Câmpulung şi Curtea de Argeş şi comunele Albeştii de Argeş, Albeştii de Muscel, Aninoasa, Arefu, Berevoeşti, Boteni, Brăduleţ, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Cepari, Cetăţeni, Cicăneşti, Ciofrângeni, Corbeni, Corbi, Cotmeana, Dâmbovicioara, Domneşti, Dragoslavele, Godeni, Hârtieşti, Lereşti, Mihăeşti, Mioarele, Muşăteşti, Nucşoara, Pietroşani, Poienarii de Muscel, Rucăr, Sălătrucu, Schitu Goleşti, Stoeneşti, Şuici, Tigveni, Valea Danului, Valea Iaşului, Valea Mare-Pravăţ, Vlădeşti, Vultureşti.

Pot primi finanţare de până la 10.000 lei doar persoanele fizice care sunt proprietari ai imobilului pentru care se achiziționează noul sistem de încălzire. De asemenea, imobilul pe care se implementează proiectul trebuie să aibă destinaţia de locuinţă şi nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice. În plus, beneficiarul trebuie să nu figureze cu restanţe la plata a taxelor, a impozitelor, a amenzilor şi a contribuţiilor.

►Ce tipuri de sobe sunt acceptate la finanţare

Programul „Rabla pentru sobe” acordă finanţare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o locuință. Aparatele de încălzire acceptate în program sunt aparate alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3 – după cum a anunțat Ministerul Mediului. Se estimează că, prin acest program, se vor finanţa 50.000 de sobe.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministerul Mediului: 100 milioane lei, finanțare nerambursabilă, pentru ”Săptămâna verde” prin AFM

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole