Moment important în istorie. 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

de | 23.01.2024 22:39 | Lifestyle, Național

Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române la scurt timp după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Astfel, Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a reprezentat pentru românii de pretutindeni un moment important în lungul proces de afirmare a identității naționale și statale.

Unirea Principatelor Române a avut loc prin unirea statelor Moldova și Țara Românească și a fost posibilă și datorită premiselor favorabile vremii. La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor. Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri. Astfel, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești, iar în contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în anul 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unor consultări ale populației cu drept de vot despre Unire. În acest scop, se constituiau adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmau să se pronunțe asupra organizării. Acest proces al unirii, bazat pe apropierea culturală și economică, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. De altfel, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul ambelor state româneşti a însemnat Unirea lor într-un nou stat -”Principatele Unite”, care, din anul 1866, pe baza noii Constituţii, s-a numit România, potrivit historia.ro. Astfel, Alexandru Ioan Cuza este părinte fondator al României moderne, iar reformele adoptate în timpul domnii sale (1859-1866) au pus bazele statului român modern.

Foto descriptiv. Sursă foto: evz.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeș: Măsuri de ordine la manifestările organizate cu prilejul ”Zilei Unirii Principatelor Române”!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ziua Principatelor Române

Ultimele articole