Începând de astăzi 14 noiembrie începe postul Crăciunului.
Tmp de 40 de zile persoanele care aleg să țină acest post nu vor putea consuma carne însă până la Crăciun sunt 17 dezlegări la pește.
Deoarece în perioada postului creștinii se abțin de la mâncarea de dulce, asta însemnând preparatele consumate în mod frecvent care conțin lapte și ouă, aceștia trebuie să găsească soluții pentru a beneficia de aportul necesar de nutrienți și de energie pentru fiecare zi.
Multe persoane consideră că în această perioadă de post există foarte puține variante de mese gustoase și hrănitoare dar meniul poate fi unul diversificat.
Bucătării oferă numeroase rețete și variante de meniuri pe timpul postului, de la salate, ardei umpluți sau chiar sarmale de post.
Să nu uităm de preparatele pe bază de pește având în vedere că vor fi atât de multe dezlegări până la Crăciun.
O reală provocare este masa de la micul dejun. Aceasta poate consta în câteva felii de pâine prăjită și un ceai aromat sau dacă sunteți fani bruschete, o rețetă delicioasă, rapidă și simplă poate fi cea cu roșii cherry iar pentru o porție aveți nevoie de 2-3 felii de pâine, 1-2 căței de usturoi, puțină sare, puțin piper, ulei de măsline și busuioc, după preferință. Dacă vă plac măslinele, la final puteți adăuga și cateva măsline tăiate.
Tot ce trebuie să faceți este să tăiați mărunt roșiile cherry, să amestecați totul și să așezați pe feliile de pâine. Apoi trebuie lăsate la cuptor pentru câteva minute și apoi vor putea fi servite.
O altă rețetă sănătoasă de mic dejun ar fi terciul de ovăz miere și fructe, în care terciul de ovăz îl puteți amesteca cu miere și fructele preferate: zemură, coacăze, banane. În locul laptelui puteți folosi laptele de migdale sau cel vegetal din soia.
Să nu uităm de minunata zacuscă, fie ea de vinete, de ciuperci sau de fasole boabe, așezată pe o baghetă crocantă poate fi alegerea perfectă în zilele de post.
Așadar dacă vă plac supele în perioada aceasta rece aveți nenumărate opțiuni, toate delicioase, precum: supa cremă de roșii, supa cremă de ardei copt, supă cremă de dovlecel, supă cremă de mazăre, de ciuperci de cartofi.
Pentru iubitorii de ciorbe acre puteți prepara un borș de legume cu multă verdeață sau o supă de roșii cu găluște sau orez.
Există de asemenea numeroase rețete de mâncăruri sățioase precum: mâncarea de cartofi, pilaful de orez cu legume, tocana de toamnă sau gulașul de legume.
Pastele pot fi o alternativă delicioasă, rapidă și sățioasă. Fie ele cu ciuperci și usturoi sau picante cu dovlecei sau vinete,
Să nu uităm de delicoasele sărmăluțe de post cu ciuperci sau de iahnia de fasole, mâncărica de fasole verde sau de mazăre.
Dacă vă plac dulciurile, există numeroase rețete în special pe internet de unde vă puteți inspira.
Printre favorite se numără plăcintele, fie ele cu dovleac, cu mere, pere sau prune.
Puteți face de asemenea gogoși de post, ruladă de biscuiți, cornulețe cu gem sau cozonac vegetarian.
În ceea ce privește dezlegarea la pește, iată care vor fi zilele din post în care se va putea consuma:
- 21 noiembrie
- 23 noiembrie
- 25 noiembrie
- 26 noiembrie
- 30 noiembrie
- 2 decembrie
- 3 decembrie
- 4 decembrie
- 5 decembrie
- 6 decembrie
- 7 decembrie
- 9 decembrie
- 10 decembrie
- 12 decembrie
- 16 decembrie
- 17 decembrie .
- 18 decembrie .
Video: YouTube
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: