Când are dreptatea de partea sa este de neoprit. Intransigentă și perfecționistă, avocata Ingrid Alexandrescu demonstrează, prin parcursul său profesional că – dacă ești determinată și urmărești întotdeauna să îți atingi obiectivele stabilite – poți fi independentă și poți atinge succesul.
Recent, a făcut pasul și către lumea politică, alegând să facă parte din SOS România, iar în prezent coordonează filiala SOS Argeș, în calitate de președinte. Ca și avocat, dar și ca om, a luptat constant, de multe ori pro-bono, împotriva nedreptăților, a discriminării și a încălcării drepturilor și libertăților copilului, împotriva corupției din justiție și pentru drepturile omului. În portofoliul său profesional a adunat spețe din întreaga țară, unele dintre ele aducându-i notorietate și expunere publică. A fost apărător al unor victime ale abuzului, adevărate tragedii, precum cazul copilului ucis de asistenta maternală. În ciuda presiunilor, nu i-a fost niciodată teamă să își exprime opinia și să taxeze derapajele de la litera legii.
Toate eforturile sale au ca unic scop crearea unui mediu propice de dezvoltare pentru copiii de astăzi, având în vedere că la rândul său este mama unui adolescent de 17 ani, elev al Colegiului ”Al. Odobescu”, Andrei, un tânăr pasionat de muzică, dar și cu rezultate școlare foarte bune.
▼Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuşi să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?
– Principala provocare în profesie, pentru a deveni un avocat așa cum trebuie să fie un avocat, ca nivel profesional, moral și deontologic, a fost aceea de a găsi cele mai bune și eficiente argumente legale pentru construirea apărării. Deși pare simplu, în realitate acesta este unul dintre cele mai grele lucruri, pentru că din păcate, textele de lege și normele obligatorii nu mai au relevanță în fața judecătorilor în situațiile concrete, din cazurile reale, cu care societatea și oamenii se confruntă la momentul actual.
În prezent, principala mea provocare profesională este aceea de a obține modificare legii pentru introducerea răspunderii magistraților pentru deciziile pe care le dau, atunci când nu respectă normale legale.
Sunt convinsă că oamenii chiar își doresc acest lucru și asta s-ar demonstra foarte ușor printr-un referendum.
▼Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?
– În domeniul juridic nu există diferențe, nu contează dacă ești femeie sau bărbat, ci contează, în principal, profesionalismul.
În politică însă, treburile stau puţin diferit! A fost nevoie să se stipuleze în lege cota parte obligatorie pentru ca pe o listă electorală validă, o treime dintre candidaţi să fie femei. Nici aşa nu e egalitate, dar este un început! Un pas înainte…
M-am înscris în Partidul S.O.S. România şi pentru că preşedintele acestuia este o femeie, Diana Iovanovici – Șoșoacă. O femeie puternică, avocat de renume, deja politician cu experienţă, mamă devotată și un om extrem de determinat, ce reprezintă modelul de femeie de care societatea actuală are nevoie.
▼Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?
– Din păcate, în societatea în care trăim, femeile profesioniste nu prea au avantaje, trebuie să ne luptăm încă pentru drepturi egale şi pentru a fi tratate și respectate pentru ceea ce suntem și ce putem.
Eu una, chiar nu am avut avantaje în domeniul profesional doar pentru că sunt femeie…
Am muncit cinstit și corect pentru tot ce am realizat. A fost, poate, mai greu, dar pot să țin capul sus știind că nu sunt datoare nimănui pentru nimic!
▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?
– Nu cred că aş schimba nimic în domeniul profesional, pentru că sunt foarte mândră de ce am realizat până acum…
Poate că aş fi intrat mai devreme în politică, pentru a avea timp mai mult să schimb ceva în bine. Însă, de abia acum am găsit echipa și oamenii cu care rezonez, care să mă reprezinte şi alături de care să fiu convinsă că, într-adevăr, pot schimba ceva cu adevărat!
▼Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?
– Da, consider enunţul total adevărat! Femeile puternice ştiu ce vor, nu au nevoie de nimeni să vină să le spună ce au de făcut, să le susţină sau să le împingă de la spate, sunt capabile să se descurce singure.
Le recomandă doar ambiţia, perseverenţa şi puterea de a o lua oricând de la capăt, dacă este nevoie. Nu sunt uşor de bătut şi au un singur ajutor şi protector: Dumnezeu! Cu El alături, sunt chiar de neînvins!
▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?
– Au fost în istorie și sunt și în prezent multe femei care merită admirație și respect pentru ceea ce au realizat și reprezintă. Am încercat să iau exemplu de la fiecare, pentru a deveni mereu o variantă din ce în ce mai bună a mea, ca om și ca profesionist!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Diana Șoșoacă îl respinge radical pe Cătălin Rădulescu Mitralieră