Nu vă fie frică să vă declarați averea și kilowații! INS anunță că nu este ANAF, Enel sau ANI!

de | 31.03.2022 20:25 | Știri, Național, Opinii

  • INS: În data de 14 martie, a început autorecenzarea, etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor care presupune, în premieră pentru România, autorecenzarea online, precum și autorecenzarea online asistată pentru persoanele cu abilități digitale reduse.

De menționat că autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

INS: Datele din recensământ nu constituie probe în justiție!

Pe internet circulă foarte multe informații referitoare la Recensământul Populației, astfel încât există numeroase ezitări din partea populației să participe la procedură sau să declare toate informațiile solicitate în formular, mai ales cele legate de….proprietăți și venituri. Li se mai adaugă griji cu privire la declararea corectă a consumului de energie electrică și gaze, semn că românii nu au chiar toate motivele din lume să se simtă și să acționeze…. transparent.

INS

În acest context, INS a lansat astăzi o campanie social-media prin care încearcă să îi convingă pe români că datele furnizate de ei nu vor ajunge pe la organele judiciare sau fiscale, că institutul nu este “pe mână”cu furnizorii de electricitate și gaze și că informațiile din formulare nu constituie probe în justiție. 

INS2

 

INS4

Oricând ai dubii, informează-te din surse sigure și evită fake news” transmite Institutul Național de Statistică.

Din acest motiv am pregătit mai jos o serie de informații utile pentru ca recensâmântul din acest an să nu vă dea prea multe bătăi de cap.

Etapele recensământului din România

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Procedura oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare, date indispensabile pentru studiile și informările corecte ale INS.

Recensământul din anul 2021 a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei.

Anul acesta recensământul se desfășoară în trei etape:

⋅ 1 februarie – 13 martie 2022: au fost preluate date din surse administrative;

⋅ 14 martie – 15 mai 2022: are loc autorecenzarea online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);

⋅ 16 mai – 17 iulie 2022: va avea loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.

2022 recensământ

De ce este obligatorie participarea la recensământ?

Dacă vă întrebați de ce este obligatorie participarea la recensământ, răspunsul ar fi deoarece completarea chestionarului ajută la obținerea unor rezultate precise și relevante , fiind un obiectiv de importanță majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili și comunități locale, pentru noi ca stat.

Confidențialitatea datelor recenzate

În cazul în care vă faceți griji pentru confidențalitatea datelor este bine de știut că INS se preocupă ca toate datele culese de la cetățeni să fie stocate și utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranță și confidențialitate. Datele obținute sunt anonimizate și/sau pseudonimizate, astfel încât nimeni să nu poată face legătura cu o persoana în cauză.

Publicarea rezultatelor recensământului

Rezultatelor provizorii se vor anunța de către INS până la 31 decembrie 2022, urmând ca rezultatele definitive să fie publicate electronic pe site-ul www.recensamantromania.ro, precum și într-un volum sintetic până la 31 decembrie 2023.

Avantajele autorecenzării

Principalele avantaje ar fi:

  • ⋅ aflarea de răspunsuri exacte (fiind completate direct de fiecare dintre noi, se elimină în totalitate riscul de alterare din partea unui intermediar);
  • ⋅ flexibilitate deplină (sistemul funcționează non-stop și poate fi accesat din diferite locații și de pe diferite tipuri de echipamente – tabletă, laptop, computer, telefon mobil de tip smartphone);
  • ⋅ grad sporit de confort și intimitate pentru fiecare dintre noi;
  • ⋅ propria protecție față de riscul de contaminare cu SARS-Cov-2;
  • ⋅ limitarea răspândirii SARS-Cov-2;
  • ⋅ eliminarea consumului de hârtie (important din perspectiva economiei de timp și bani, dar și a conștientizării problemelor de mediu);
  • ⋅ eficientizarea și accelerarea activităților;
  • ⋅ reducerea cheltuielilor logistice;

recensământ autorecenza

Formularul de preînregistrare

INS: Formularul de preînregistrare este completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii gospodăriei.

Acesta solicită completarea următoarelor informații:

  • CNP-urile membrilor gospodăriei;
  • adresa de reședință a gospodăriei (reședința obișnuită);
  • dacă persoanele trăiesc într-un spațiu colectiv de locuit;
  • adresele de e-mail ale membrilor gospodăriei (dacă există; alternativ, există opțiunea de a selecta adresa de e-mail a persoanei care face preînregistrarea);
  • adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține pentru a se putea realiza și auto-recenzarea acestora de către proprietari.

Important de menționat faptul că cetățenii români care se află în afara hotarelor țării pentru o perioadă mai mică de 12 luni se pot autorecenza online, conform anunțului INS.

Statul oferă beneficii celor care participă la recensământ

O veste bună pentru persoanele salariate care se autorecenzează.
Acestea vor primi de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.

recensământ fata in fata

Când vorbim despre recenzarea față-în-față în prezența unui recenzor trebuie să știți că relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială. Nu se vor face înregistrări video sau audio.

Durata activității de recenzare față-în-față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. În medie durata de recenzare poate varia între 5 și 10 minute per persoană.

În ceea ce privește autorecenza, aceasta se poate face până la data de 15 mai 2022 accesând site-ul www.recensamantromania.ro și apăsând butonul „Platformă autorecenzare”. Timpul mediu de completare pentru o persoană poate să varieze între 5 și 15 minute, anunță specialiștii de la INS.

ATENȚIE! Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare vă pot aduce amenzi între 1.000 și 3.000 lei.

Chestionarul poate fi completat de pe orice tip de dispozitiv cu browser actualizat și cu o conexiune validă și stabilă la internet.

Pentru mai multe informații puteți accesa recensamantromania.ro/intrebari-frecvente .


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ITM Arges stres

Na, belea! ITM Argeș anunță controale pe… stres profesional! Amenzi de până la 200.000 de lei

  • Sunt vizate industria alimentară, subansambele auto, administrația publică, sănătatea și serviciile de protecție

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: INS | Institutul Național de Statistică

Ultimele articole