I. Georgescu: „Este mai ușor să te bați cu 60 de municipii decât cu 200 de orașe ca să obţii finanţare”

de | 09.07.2022 14:00 | Știri, Administrație, Județean, Mioveni

  • Ion Georgescu explică avantajele trecerii la statutul de municipiu

 

Pe data de 16 iunie, la finele ședinței de Consiliu Local, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a lansat ideea de a trece la statutul de municipiu. În timpul scurs de la această propunere, edilul Mioveniului ne-a declarat că încă este în faza de discuții cu structurile Consiliului Local, iar, în paralel, echipa administrației locale elaborează documentul prin care locuitorilor să le fie prezentate avantajele și dezavantajele transformării în municipiu. Primarul, reprezentanții din Primărie și CL se vor întâlni cu cetățenii orașului pentru a discuta pe îndelete ideea și a răspunde la toate întrebările.

Transformarea în municipiu a Mioveniului este o soluție pentru a spori veniturile la bugetul local, în condițiile în care, de trei ani, alocările către oraș s-au diminuat considerabil:

 

Am lansat ideea în spațul public, deoarece în ultimii trei ani veniturile orașului Mioveni au scăzut cu peste 50%. În 2019, cotele defalcate din TVA care ne reveneau erau de 2,5 mil euro, iar acum ne vin sub 1 milion euro, în contextul în care energia și combustibilul s-au majorat cu 300%.”, ne-a declarat primarul Ion Georgescu.

 

„7 din 10 locuitori își doresc să devenim municipiu”

 

Ce avantaje ar aduce acest statut ne-a explicat tot edilul Mioveniului:

 

Eu nu țin neapărat să devină municipiu, dar este o idee de bun augur pentru comunitatea din Mioveni, în ceea ce privește veniturile, administrarea drumului național 73D, fondurile nerambursabile pe care le putem atrage. Municipiile sunt mai puține și sunt axe europene dedicate pentru municipii. E mult mai ușor să te bați cu 60 de municipii decât cu 200 de orașe ca să obții finanțare.

 

Un alt avantaj l-am avea pentru spital. Spitalele municipale au mai multe linii de gardă, pe când cele orășenești au dreptul la maximum două. De asemenea, compartimentul de Primiri Urgențe, ar beneficia de bani de la centru, în condițiile în care acum sunt plătite de primărie. Un alt plus ar fi includerea în mai multe programe naționale de sănătate.”, a mai adăugat Ion Georgescu.

 

Cetățenii din Mioveni nu s-au exprimat în număr mare pe marginea acestui proiect, însă primarul ne-a mărturisit că a avut câteva discuții.

Dacă veniturile scad și costurile cresc, nu mai pot menține standardele europene cu care s-au învățat locuitorii, așa că eu am căutat soluții. Poate nu e cea mai bună idee, dar aștept și de la cetățeni altele mai bune. În diferite locuri unde merg și discut cu oamenii, la spital, la piață, la fisc sau chiar pe stradă, am constatat că din 10 persoane, 7 își doresc să devenim municipiu, iar 3 vin cu diferite alte propuneri.”, ne-a mai declarat edilul.

 

Referitor la temerile populației că, odată cu trecerea la municipiu, se majorează taxele și impozitele, acesta a ținut să lămurească de la început situația, spunând că dările către bugetul local sunt atributul CL-ului, așa că decizia nu este în dependență cu statutul de municipiu sau oraș.

Legat de o altă panică, cea că propunerea este în conexiune cu planurile de schimbare de la Uzină, la fel a dezmințit, specificând că Dacia nu se va desființa și nu există nicio legătură cu această idee.

În cazul în care se fac pași în trecerea la municipiu, va fi necesară organizarea unui referendum, care este preconizat fie în această toamnă, octombrie-noiembrie, fie în primăvară, martie-aprilie.

Este necesară participarea a 50%+1 din întreaga populație a orașului cu drept de vot și exprimarea „pentru” a 50%+1 dintre votanți.

 

Georgescu

 

Sursa foto principală: ziarobiectiv.ro

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni

Ultimele articole