ITM Argeș: MăsurI în vederea eliminării riscurilor de accidentare a lucrătorilor ca urmare a surpării de maluri

de | 04.11.2023 10:25 | Administrație, Județean

ITM Argeș a transmis o informare legată de măsurile ce trebuiesc luate în vederea eliminării riscurilor de accidentare a lucrătorilor  ca urmare a surpării de maluri.

În urma evenimentelor care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:

asigurarea echipamentelor de muncă pentru sprijinirea malurilor:

Echipamentele de muncă utilizate în scopul sprijinirii malurilor săpăturilor sunt cele stabilite în soluția dată de proiectantul lucrării. Aceste echipamente trebuie să asigure următoarele cerințe generale:

  • protecția lucrătorilor pe toată înălțimea șanțului;
  • protecția lucrătorilor pe toată lungimea frontului de lucru (inclusiv traseul de acces în și din sapătură);
  • protecția lucrătorilor pe perioada de montare și demontare a echipamentului de muncă.

asigurarea accesului în condiții de siguranță a lucrătorilor în și din săpătură:

Accesul în și din săpătură se poate realiza:

  • pe o pantă la capătul șanțului săpat. Traseul de ieșire/intrare la frontul de lucru trebuie să fie asigurat din punct de vedere al riscului de surpare a malurilor;
  • cu ajutorul unei scări. Utilizarea acestei scări trebuie să se facă în condițiile prevăzute de legislația specifică potrivit prevederilor H.G. nr.1146/2006 privind cerințele minime de         securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă și dispozițiilor H.G. nr.300/2006 privind cerintele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

asigurarea măsurilor necesare pentru a evita încărcarea suplimentară a marginii canalului săpat prin :

  • depozitarea pământului excavat (încărcare statică);
  • permiterea traficului greu în apropierea șanțului (încărcare dinamică datorată vibrațiilor);

asigurarea instruirii specifice pentru personalul care utilizează echipamentele de muncă în activitatea de sprijiniri de maluri:

  • instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă care trebuie să cuprindă măsurile de securitate din instrucțiunile de utilizare a echipamentului de muncă.

controlul aplicarii de către toți lucrătorii a măsurilor stabilite prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă:

  • se vor nominaliza persoanele pentru realizarea măsurilor de securitate prin instrucțiunile   proprii de securitate și sănătate în muncă și dacă au realizat aceste măsuri;
  • se va urmări dacă persoanele responsabilizate prin stabilirea de atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă în ”fișa postului” au îndeplinit aceste atribuții.

 

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

„Sănătate și securitate în muncă în era digitală” – Webminar organizat de Inspecția Muncii

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: