Jucăriile la control: Amenzi de peste 4,2 milioane lei date de ANPC

de | 03.06.2024 19:20 | Național, Economic

  • Sute de controale înainte de Ziua Internațională a Copilului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfășurat controale de amploare la firmele care comercializează jucării.

Acestea au avut loc la nivel național, în perioada 07-24 mai, iar scopul lor a fost verificarea respectării prevederilor legale privind siguranța jucăriilor, inclusiv la comerțul online.

 Nu de puține ori, din neatenție și ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinții cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, și care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața.

De aceea, este important să fim foarte atenți la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie”, transmite Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Potrivit ANPC, în cadrul acțiunilor au fost verificate 630.000 de produse, în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei, iar cu nereguli au fost găsite 550.000 de produse, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei.

Astfel, în intervalul menționat, comisarii ANPC din întreaga țară au verificat 963 de operatori economici, constatându-se abateri la 875 dintre aceştia. Au fost aplicate 864 amenzi contravenționale în valoare totală de circa 4,25 milioane lei. Totodată, inspectorii au dat și 419 avertismente, au retras definitiv de la vânzare 65.000 jucării, în valoare de circa 600.000 lei.

Alte 480.000 de produse au fost retrase temporar de la vânzare, până la remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate 

Principalele abateri de la legislaţie au fost legate de lipsa menționării pe eticheta jucăriei a denumirii, adresei și datelor de contact ale producătorilor şi/sau a importatorului, a numărului unic de identificare a lotului,  a marcajului CE sau utilizarea unui marcaj neconform,  a elementelor de identificare/instrucțiuni de utilizare în limba română sau documentație tehnică.

De asemenea, comisarii ANPC au găsit la vânzare jucării deteriorate sau cu ambalaj deteriorat, jucării fără a avea menționată, pe etichetă, compoziția chimică sau avertismentele generale (de vârstă), cele specifice, precum și indicațiile privind precauțiile de utilizare, jucării care imită produse alimentare sau care conțin substanțe toxice/necunoscute, fiind considerate periculoase. 

Au mai fost găsite jucării care nu aveau prețul afișat sau care conțineau fibre textile drept păr al păpușii, care se desprindeau ușor, a unor jucării cu diferite umpluturi sau cu bandă elastică, cu inel la capăt, care puteau pune în pericol siguranța utilizatorilor.

O altă neregulă constatată a fost lipsa autorizație de funcționare.

Și în cazul vânzărilor online au fost identificate abateri de la legislația în vigoare. În intervalul menționat mai sus, au fost verificați 16 operatori economici, dintre care 3 au fost depistați cu diferite abateri.

Au fost aplicate trei amenzi în valoare de 11.000 de lei și un avertisment.

În cazul comercianților online de jucării, neregulile constatate au fost: lipsa, de pe site, a unui formular eronat sau menționarea unui termen eronat de retragere din contract, nerespectarea termenului de livrare a produselor comandate, comercializarea unor jucării fără instrucțiunile și informațiile traduse în limba română, neafișarea, pe site, a perioadei de desfășurare a promoției sau a sintagmei „în limita stocului disponibil”,  indicarea, pe site, a unor prevederi legale abrogate referitor la dreptul privind denunțarea unilaterală a contractului.

Sursă foto: adevarul.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Carambol cu patru mașini în Pitești

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole