Judecătorii au anulat sancțiunea dispusă de Colegiul „Brătianu” pentru fiul notarului Burcea

de | 11.07.2024 20:30 | Administrație, Din ediția tipărită, Importante, Lifestyle, Pitești

► Tribunalul Vâlcea şterge măsurile disciplinare aplicate fiului, dar refuză să-i dea tatălui nemulţumit daune de 50.000 lei. Decizia nu este definitivă!

► Directoarea  Colegiului „Brătianu” consideră că legislaţia ambiguă şi deficitară este principala vinovată pentru uşurinţa cu care măsurile de combatere a faptelor de violenţă dispuse de şcoli sunt desfiinţate în instanţă.

 

Violenţa în şcoli reprezintă un fenomen din ce în ce mai greu de controlat şi, deşi părinţii sunt cei care o reclamă cel mai des, de multe ori tot ei sunt cei care pun frână încercării sistemului educaţional de a combate faptele de violenţă în rândul elevilor, luându-le partea propriilor copii atunci când aceştia sunt sancţionaţi. Cazul elevului de gimnaziu de la „Brătianu” sancţionat în urmă cu un an pentru abateri disciplinare repetate este relevant pentru astfel de situaţii, în condiţiile în care părinţii acestuia nu numai că au contestat nota scăzută la purtare, dar au mai şi cerut liceului bani grei ca despăgubiri.

 

► Cum a reuşit un puşti de clasa a VI-a să bage în sperieţi un colegiu întreg

În urmă cu aproximativ un an, cel mai bine cotat liceu din judeţ, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, a fost dat în judecată de notarul Marius Burcea, acesta fiind nemulţumit că fiului său, elev de gimnaziu, îi fusese scăzută nota la purtare. Sancţiunea nu a venit ca urmare a unui incident izolat, ci în urma unui lung şir de abateri, tânărul adolescent fiind acuzat în repetate rânduri – atât de către colegi, cât şi de către profesori – că ar avea un comportament deplasat, violent şi complet nepotrivit pentru un copil de doar 12-13 ani.

Astfel, colegii de clasă au reclamat limbajul de o vulgaritate dusă la extrem folosit de puştiul de gimnaziu, dar şi gesturi mai mult decât nepotrivite, unele din categoria celor obscene, chiar şi agresiuni. Potrivit surselor din cadrul liceului, astfel de incidente ar fi avut loc inclusiv în timpul orelor, cu profesorul în clasă, însă părinţii elevului recalcitrant au negat întreaga situaţie, considerând că mai multe persoane s-au coalizat împotriva fiului lor. Şocant este că, la momentul la care băiatul a fost acuzat că ar fi comis toate aceste grozăvii, el era elev doar în clasa a VI-a!

Disperaţi, părinţii celorlalţi elevi, care se declarau terorizaţi de colegul lor de clasă, au cerut măsuri drastice pentru protecția copiilor lor şi au apelat şi la DGASPC, în speranţa că această instituţie, specializată în cazurile de abuz împotriva minorilor, va veni cu o soluţie. S-a lăsat, de asemenea, şi cu o convocare a Consiliului de administrație al Colegiului, după ce tatăl, notarul Marius Burcea, ar fi atras atenţia conducerii de la „Brătianu” asupra riscului unor consecințe legale dacă se persistă în demersul de sancționare a fiului său, prin scăderea notei la purtare.

Mărturiile şocante ale elevilor şi ale profesorilor, precum şi documentele de constatare a actelor de care elevul era acuzat i-au convins pe membrii Consiliului de administraţie al Colegiului „Brătianu” să dea undă verde pentru scăderea notei la purtare, cu riscul ca tatăl să-și ducă la capăt amenințările și să dea în judecată Colegiul, ceea ce s-a şi întâmplat.

Informaţii detaliate despre acest subiect citiţi în articolul Notarul Burcea a dat în judecată Colegiul „Brătianu” pentru că i-a scăzut fiului său nota la purtare

► Magistraţii au admis în parte solicitările tatălui reclamant

Iniţial, în septembrie 2023, procesul dintre notarul Marius Burcea şi Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” a început la Tribunalul Argeş, acolo unde a iniţiat acţiunea în instanţă, însă ulterior procesul a fost strămutat la Tribunalul Vâlcea. Tatăl nemulţumit de scăderea notei la purtare a solicitat magistraţilor nu numai anularea sancţiunilor aplicate de liceu fiului său, ci şi daune morale în valoare de 50.000 lei.

Între timp, elevul a fost retras de la „Brătianu” şi transferat la o altă unitate de învăţământ la solicitarea părinţilor acestuia. Potrivit unor surse din cadrul liceului, transferul ar fi intervenit după un alt incident cu un profesor căruia elevul i-ar fi adresat cuvinte injurioase, eveniment în urma căruia cadrul didactic respectiv ar fi întocmit un raport.

Săptămâna trecută, judecătorii de la Râmnicu Vâlcea s-au pronunţat în primă instanţă, admiţând în parte cererea lui Marius Burcea. Mai exact, instanţa a hotărât anularea scăderii notei la purtare şi a tuturor documentelor care au condus la această decizie, în schimb nu a aprobat acordarea daunelor morale de 50.000 lei.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul B.I.A., prin reprezentant legal Burcea Marius, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” şi în consecinţă: anulează actele contestate, inclusiv sancţiunile aplicate reclamantului. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3.050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge în rest cererea. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Vâlcea.” – se arată în încheierea şedinţei de marţi, 2 iulie, de la Tribunalul Vâlcea.

Florica Dumitru director Bratianu

► Directoarea Colegiului „Brătianu”: „Aşteptăm motivarea pentru a stabili care va fi pasul următor”

Conducerea Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” este deja la curent cu decizia instanţei şi aşteaptă motivarea pentru a vedea cum vor aborda mai departe speţa:

M-a sunat avocata şi suntem în aşteptarea motivării instanţei, posibil până la finalul lunii iulie. Până la motivare nu putem aborda subiectul în Consiliul de administraţie pentru a vedea ce vom face mai departe, pentru că nu avem ce să discutăm. În funcţie de motivarea deciziei judecătorilor, vom stabili, în urma consultărilor din cadrul Consiliului de administraţie, care va fi pasul următor.” – ne-a precizat Florica Dumitru, directorul Colegiului „Brătianu”.

Aceasta consideră că principala vină în escaladarea conflictului în cazul care a tulburat liniştea reputatului colegiu o poartă legislaţia ambiguă şi deficitară:

Cred că nici părinţii şi nici şcoala nu sunt de vină pentru faptul că măsurile disciplinare pot fi atât de uşor combătute şi desfiinţate, atâta timp cât Ministerul Educaţiei nu va modifica în sens benefic atât Regulamentul de funcţionare a unităţilor de învăţământ, cât şi Statutul elevilor – benefic în ambele sensuri şi pentru elevi, şi pentru profesori şi, indirect, şi pentru părinte.

Pentru că vorbim de precizări vagi, precizări incomplete care sunt doar în favoarea elevului şi a părintelui şi în detrimentul şcolii. Şcoala nu vine niciodată cu măsuri de dragul de a lua nişte măsuri. Aşadar, vinovat nu este nici părintele, nici şcoala, ci legislaţia care trebuie revizuită în interesul tuturor partenerilor educaţionali şi care trebuie să fie mai clară în aşa fel încât să nu lase loc de interpretări. Sunt foarte multe lacune.” – a mai spus managerul unităţii de învăţământ.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Doi medici din Argeş – trimişi în judecată pentru certificate medicale fictive

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: