Judecătorii au dezvăluit motivele pentru care nu l-au lăsat în libertate pe Cristian Cioacă

de | 19.08.2023 10:36 | Eveniment, Județean, Național, Știri

Fostul polițist, Cristian Cioacă, condamnat în 2014 pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, a fost dus pe 28 iunie la Judecătoria Pitești pentru a afla dacă iese din închisoare, însă instanța a decis să amâne cazul pentru ziua de 19 iulie.

După ce a cerut judecătorilor să fie eliberat condiționat, Cristian Cioacă a aflat că solicitarea sa a fost respinsă și că va rămâne în continuare în arest.

Potrivit legii, pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, Cristian Cioacă ar fi trebuit să execute fracția de 3/4 din pedeapsă, respectiv 4566 de zile de închisoare. Această condiție a fost îndeplinită, deoarece în perioada 18.06.2014 – 10.05.2023 a executat un total de 4890 zile, relatează libertatea.ro

În plus, fostul polițist, potrivit raportului penitenciarului Mioveni, a avut un comportament corespunzător pe întreaga perioada a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense şi participare constantă la activităţi lucrative. Însă judecătoriii susțin că fostul polițist Cristian Cioacă nu poate fi pus, momentan, în libertate, pentru că nu își asumă fapta comisă, deși au trecut nouă ani de când se află după gratii.

Este evident că asumarea săvârşirii unei fapte este o problemă ce ţine de libertatea de conştiinţă a fiecărei persoane, însă instanţa nu poate face abstracţie de poziţia deţinutului faţă de săvârşirea faptelor pentru care a fost stabilită în mod definitiv şi irevocabil vinovăţia condamnatului, aceasta având relevanţă în aprecierea riscului real şi concret de recidivă al persoanei private de libertate. (…) Deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, se arată în extrasul din motivarea Judecătoria Pitești.

Mai mult decât atât, acesta nu a plătit nimic din sumele stabilite ca daune.

Persoana privată de libertate nu-şi asumă nici în prezent faptele comise, nu le recunoaşte şi implicit nu le regretă. Instanţa reţine că deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia si al inculpatului, mamă, frate)”, se arată în raport.

Potrivit raportului, instanţa  susține că procesul de reeducare şi prevenţie în cazul fostului polițist nu a fost finalizat. Mai mult decât atât, el ar trebui să se debaraseze de comportamentele şi trăsăturile negative înrădăcinate de-a lungul timpului și să conştientizeze gravitatea faptelor sale, prin asumarea lor.

Cristian Cioaca a atacat hotărârea prin care i s-a respins liberarea condiționată. Urmează ca solicitarea sa meargă la instanța definitivă, la Tribunalul Argeș.

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Judecătorii au decis! Ce se întâmplă cu Cristian Cioacă, după ce fostul polițist a cerut să fie eliberat

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Cioacă