Județul Argeș – campion la numărul de mașini cu instalații GPL

de | 14.09.2023 12:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

▼Peste 36.000 de autovehicule omologate, dintre care peste 1.000 comandate din fabrică

În județul Argeș există peste 36.000 de autovehicule înregistrate ca având  instalaţii GPL, potrivit unui răspuns oferit de Registrul Auto Român (RAR). Dintre acestea, 1.250 sunt vehicule noi, cu instalaţie montată din fabrică. 

Evidentețele RAR Argeș confirmă existența unor instalații GPL în documentele a 36.529 de autovehicule. Dintre acestea, 1.250 au fost vehicule noi, cu instalație montată din fabrică.

Datele puse la dispoziție de RAR vizează perioada 2000 – 2023, ceea ce implică faptul că unele dintre aceste mașini au fost, probabil, și radiate în acest interval de timp.

Numărul mare de mașini cu instalație GPL, comparativ cu alte județe (în Olt, de exemplu, sunt omologate 13.000 de vehicule) este generat de prezența Uzinei Dacia în județul nostru. Foarte mulți șoferi au optat ca, imediat după cumpărare, să monteze instalație GPL și să folosească mașina direct cu gaz.

Totodată, RAR face mențiunea că un autovehicul pentru care reprezentanța RAR Argeș a eliberat CIV poate circula în orice regiune a țării, fără a putea considera că acesta va fi în trafic doar în interiorul județului în care i s-a eliberat documentul.

De asemenea, în județul Argeș, sunt autorizate de Registrul Auto Român 13 ateliere pentru montarea, efectuarea reviziilor și a reparațiilor specifice instalațiilor GPL. Instalația GPL poate fi montată doar într-un atelier autorizat în acest sens și doar cu componente omologate.

Reglementările privind modificarea sistemelor de alimentare a motoarelor autovehiculelor, care au fost omologate pentru circulația pe drumurile publice din România cu un anumit carburant prevăzut de constructor, pentru funcționarea și cu gaze petroliere lichefiate (GPL) și autorizarea agenților economici care execută montarea, reviziile tehnice și repararea instalațiilor de alimentare a motoarelor cu GPL, sunt stabilite conform RNTR-6 (normativ aprobat/modificat prin ordine ale ministrului transporturilor).

Acestea implică următoarele reguli:

  1. Componentele instalației de alimentare cu GPL trebuie să fie omologate conform prevederilor Regulamentului CEE-ONU nr.67.
  2. Montarea instalației de alimentare cu GPL trebuie să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului CEE-ONU nr.67.
  3. Se interzice montarea componentelor cărora li se aplică prevederile Regulamentului CEE-ONU nr.67 care nu au marcaj de omologare, precum și a celor care prezintă deformații plastice, fisuri, crăpături, părți lipsă sau alte tipuri de defecte ce prezintă pericol în exploatare.
  4. Instalațiile de alimentare cu GPL a motoarelor autovehiculelor pot fi comercializate dacă sunt omologate în conformitate cu Regulamentul CEE-ONU nr.115 sau sunt certificate de către Registrul Auto Român (RAR) și dacă montarea se efectuează de către operatori economici autorizați de RAR.
  5. Certificatul de conformitate, prin care se aprobă utilizarea unui anumit tip de instalație de alimentare cu GPL se eliberează de RAR pe baza evaluării rapoartelor de încercări și a evaluării îndeplinirii de către solicitant a condițiilor aplicabile prevăzute în RNTR-6.
  6. Atelierele de montare, revizie tehnică și/sau reparare se autorizează de RAR pe baza evaluării conformității cu condițiile tehnice din RNTR-6, folosindu-se proceduri specifice de audit.
  7. Instalațiile de alimentare cu GPL montate pe autovehicule trebuie înregistrate în cartea de identitate a vehiculului (CIV), iar autovehiculele trebuie să fie marcate cu etichete autoadezive cu inscripția „GPL”, confecționate din materiale rezistente la factorii de mediu.
  8. Durata de utilizare a rezervoarelor de GPL este de maximum 10 ani de la data fabricării menționată pe plăcuța de marcaj, aspect care se verifică cu ocazia fiecărei inspecții tehnice periodice.

 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Finanţare de 894.000 lei pentru o centrală fotovoltaică la complexul de porci Macro Suin din Costeşti

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/carmen-buliga/" target="_self">Carmen Buliga</a>

Articol scris de Carmen Buliga

Ziarist cu peste 20 de ani de experiență în televiziune, radio, presă scrisă si online, licențiată Facultatea de Jurnalism-Universitatea de Stat Pitești. Pasiuni: jurnalism, literatură, sport.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: