Klaus Iohannis: ”Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

de | 12.03.2024 18:53 | Național, Administrație

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, astăzi, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO. Ulterior anunțului, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a salutat decizia președfintelui României precizând: ”Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată, la 20 de ani de la aderarea la NATO”.

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care și-a anunțat oficial candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, deținută de Jens Stoltenberg, căruia i se va încheia mandatul în luna octombrie. De altfel, succesorul lui Jens Stoltenberg va prelua șefia alianței într-un moment crucial, el urmând a fi nevoit să convingă aliații să continue sprijinirea Ucrainei, dar în același timp să prevină o escaladare periculoasă care să atragă NATO într-un conflict militar deschis cu Rusia.

”Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca România să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice. Am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO și îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea. Această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a transmis Klaus Iohannis pe pagina de Facebook, alăturat unui mesaj video.

”Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis pe pagina de Facebook un mesaj de susținere: ”Salut decizia președintelui României de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. PNL susține nemijlocit acest demers al șefului statului, care ar putea intra în istorie drept primul secretar general al Alianței Nord-Atlantice provenit din Europa de Est. Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Într-un astfel de context geopolitic și strategic sensibil, este nevoie ca o asemenea funcție să revină unui lider pro-occidental, care a ocupat o înaltă demnitate publică în Europa de Est.

În interiorul NATO, România este un aliat de încredere, care își respectă angajamentele, iar această candidatură este sprijinită și de tot ceea ce a realizat armata română în ultimii ani”.

Foto descriptiv. Sursă foto: presidency.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Când merg românii la vot? Guvernul a aprobat calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru europarlamentare și locale

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Klaus Iohannis

Ultimele articole