S-a lansat concursul ”Tineri ambasadori ai României”

de | 10.06.2023 20:22 | Știri, Administrație, Județean, Național

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe a anunțat că a lansat cea de-a patra ediții a concursului ”Tineri ambasadori ai României” cu tema ”Tinerii şi diplomaţia (contribuţii ale tinerilor la evoluția diplomaţiei moderne, provocări actuale, sugestii pentru viitor)” (ediția a IV-a, iunie-septembrie 2023). Câștigătorul concursului va fi anunțat pe 1 septembrie.

”Diplomația și meseria de diplomat presupun formarea în timp și perfecționarea continuă a unor aptitudini, deprinderi și cunoștințe specifice. De aceea, vă invităm, dragi studenți și masteranzi din țară și din străinătate, să participați la cea de-a IV-a ediție a concursului ”Tineri ambasadori ai României”, inițiat și organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, propunându-vă să vă transpuneți în situația unui ambasador al României, care pregătește un discurs pe care urmează să îl susțină în cadrul unui moment relevant (o recepție diplomatică, o reuniune a unei organizații multilaterale, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, un eveniment organizat de un think tank sau de mediul academic din țara de reședință etc.). După succesul deosebit al primelor trei ediții ale concursului, tema ediției din acest an este “Tinerii şi diplomaţia (contribuţii ale tinerilor la evoluția diplomaţiei moderne, provocări actuale, sugestii pentru viitor)”. Astfel, vă invităm să elaborați un discurs scris pe această temă, în limba română, pe care urmează să îl susțineți ulterior, în cadrul celei de-a doua probe a concursului, în calitatea ipotetică de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României”, scriu cei de la Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe pe pagina de Facebook.

Câștigătorul concursului va fi anunțat pe 1 septembrie

În proiectul de discurs trebuie avut în vedere: contribuţia tinerelor generații la evoluția diplomației moderne, modalitățile pe care le aveți în vedere, în calitate de ambasador, pentru atragerea și implicarea tinerilor români din țara de reședință în activitatea misiunii diplomatice și promovarea României peste hotare, poziționarea tinerilor față de multiplele provocări ale lumii contemporane, precum și sugestii pentru valorificarea potențialului și creativității noilor generații în activitatea diplomatică. Discursul scris va fi elaborat cu respectarea regulilor specifice retoricii diplomatice, gramaticii, ortografiei și punctuației limbii române. Totodată, potrivit sursei citate, ”veți putea lua cunoștință cu valorosul tezaur deținut de Arhivele Diplomatice, cu documente de o valoare istorică, diplomatică și patrimonială inestimabilă!”

Participanții selectați după parcurgerea primei etape își vor susține principalele linii de mesaj din discursul scris în cadrul unei sesiuni on-line cu membrii juriului, într-un timp limită de 10 minute. Câștigătorul concursului va fi anunțat pe 1 septembrie, în contextul marcării Zilei Diplomației Române, și va fi invitat ulterior la o întâlnire cu ministrul afacerilor externe.

Calendarul concursului:

  • Termenul limită pentru transmiterea on-line a proiectelor de discurs: 16 iulie (inclusiv);
  • Selecția proiectelor: 17– 30 iulie;
  • Anunțarea câștigătorilor primei etape: 1 august 2023;
  • Organizarea sesiunii/sesiunilor on-line pentru susținerea discursurilor: în prima jumătate a lunii august (Data exactă va fi anunţată în timp util);
  • Anunțarea câștigătorului: 1 septembrie 2023 – Ziua Diplomației Române.
  • Proiectul de discurs (maxim 7 pagini, font Times New Roman, mărimea 14, la 1,5 rânduri) va fi transmis până la termenul indicat, pe adresele monica.joita@mae.ro şi antoniapup231@gmail.com, împreună cu un CV actualizat.

Sursă foto: Facebook Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tunel de 1,35 km. Încep lucrările pe lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Afacerilor Externe

Ultimele articole