Licitația pășunii alpine Valea Vladului este blocată din 2020 de Primăria Rucăr

de | 05.06.2023 14:05 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

  • În plângerile penale depuse de fermierii argeșeni apare cel mai important nume în domeniul oieritului, multimiliardara familie Andreșoi din Hunedoara

Atragerea de investiții în comune ar trebui să fie primordială pentru consiliile locale și primari. Numai că – în vreme ce se plâng că nu sunt bani – unii conducători administrativi își sabotează propriul buget. Este și cazul comunei Rucăr, unde, din 2020, s-a blocat licitația pentru pășunea alpină Valea Vladului care ar fi adus la bugetul localității în jur de 15 miliarde de lei vechi. Cum nu s-a mai întrunit comisia de evaluare aferentă licitației, muntele respectiv nu mai este, oficial, în administrarea nimănui. Și totuși cineva ar beneficia de această pășune, conform plângerilor penale depuse de către o societate din Argeș. Autorii reclamației arată în direcția Savetei Andreșoi – mama celui mai bogat oier din țară, multimiliardarul Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, din Hunedoara.

Licitație amânată la infinit din motive de COVID

La începutul anului 2020, Consiliul Local Rucăr a demarat procedura pentru licitația privind închirierea pășunii alpine din punctul Valea Vladului, comuna Rucăr. Licitația urma să aibă loc la data de 30.03. 2020, ora 10:00, iar din comisia de licitație trebuia să facă parte și un delegat din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. La data de 26.03.2020, ANAF a trimis o adresă către Primăria Rucăr prin care se comunica faptul că nu mai poate delega un membru din cauza stării de urgență create.  (n.r. – debutase pandemia COVID).

Printr-o hotărâre de CL, s-a stabilit reluarea procedurii după terminarea stării de urgență, luându-se ca termen aproximativ de referință sfârșitul lunii aprilie 2020. În hotărârea emisă în data de 30.03.2020, la articolul 2, se consemnează că „reluarea procedurii se va stabili prin hotărâri ale Consiliului Local ce vor fi emise ulterior, după terminarea stării de urgență și a restricțiilor impuse de ordonanțele militare.”

Societatea din Rucăr care dorea să participe la licitație, respectiv SC Alpin Top Speed SRL,depusese oferta pentru licitație în termenul legal și aștepta ridicarea stării de urgență pentru a se relua licitația.

Numai că timpul a trecut și licitația nu s-a reluat, fiind invocată tot răspândirea virusului COVID -19. SC Alpin Top SpeedSRL a sesizat, în acest sens, ANAF-ul, arătând că  absența unui reprezentant al instituției la licitație împiedică – conform motivării Consiliului Local Rucăr – desfășurarea procedurii.

ANAF demontează argumentele Consiliului Local Rucăr

Răspunsul primit de ANAF avea să anuleze pretextele locale și să le devoaleze, ca atare, drept simple pretexte. Din răspunsul primit reiese că nu se justifică absența acestuia din motive pandemice.

Facsimil ANAF - Licitația pășunii alpine Valea Vladului este blocată din 2020 de Primăria Rucăr

Raportat la suspendarea inspectorilor fiscali pe perioada pandemiei, precizăm faptul că nu am identificat baza legală a unei asemenea suspendări pentru perioada 2020 – prezent, o eventuală suspendare a activității putând viza, în opinia noastră, cel mult perioada aferentă stării de urgență din primăvara anului 2020. Precizăm că neîntrunirea comisiei de evaluare pe o perioadă atât de mare poate fi considerată o neînțelegere a atribuțiilor impuse de lege și poate fi imputabilă atât autorității contractante că nu a făcut demersurile necesare pentru remedierea situației, cât și Administrației Județene a Finanțelor Publice că nu a dat curs unei atribuții impuse de lege.”

Pe baza acestui răspuns și a mai multor informații, societatea comercială care se consideră prejudiciată indică spre viceprimarul comunei Rucăr, Ion Pîrnuță, pe care îl consideră responsabil de amânarea la infinit a procedurii și drept cea mai vehementă voce care s-ar fi opus neîntemeiat reluării licitației, pe motivul unor resentimente personale față de reprezentanții societății care să consideră păgubită.

Viceprimarul Pîrnuță neagă aceste acuzații, susținând că povestea lungă din spatele acestor acuzații e greu de explicat și că administrația pe care o reprezintă nu a mai organizat licitație din anul 2020 pentru pășunea Valea Vladului din cauza „mofturilor unora”:

„Mă doare sufletul că unii plătesc taxe și impozite, iar alții își bat joc de noi, care umblăm după proiecte”, a mai adăugat viceprimarul, fără să detalieze în vreun fel situația care a generat acest blocaj și plângerile aferente.

Facsimil pirnuta - Licitația pășunii alpine Valea Vladului este blocată din 2020 de Primăria Rucăr

Una peste alta, deoarece Consiliul Local Rucăr a refuzat fară temei organizarea licitației, muntele care se află la hotarul cu Brașov nu mai este în administarea nimănui. Mai mult, conform acuzațiilor (formulate atât către organe de cercetare penală, cât și către instanțe de către SC Alpin Top Speed SRL), în baza unei simple declarații la APIA, o societate din Hunedoara ar valorifica pășunea, pentru care ar încasa bani de la statul român, în vreme ce bugetul local al comunei Rucăr a fost vitregit de suma de 15 miliarde de lei vechi.

Organele de cercetare au deschis o anchetă în acest sens, iar la Tribunalul Argeș se judecă dosarul dintre crescătorii de ovine argeșeni și Consiliul Local Rucăr.

Cine este familia Andreșoi.

Dumitru Andreșoi este considerat cel mai bogat oier din țară și este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, din Hunedoara. În 2020, acesta era creditat cu o avere de 25 de milioane de euro. Pe partea zootehnică administrează în jur de 12.000 ha de pășuni și fânețe și deține 120.000 de capete de tineret ovin. Doamna care apare în plângerile formulate către organele de cercetare este mama lui, nume care ne-a atras atenția și prin faptul că apare în declarația de avere a directorului APIA Prahova, Dilirici Ion. În 2019, i-a dat acestuia suma de 40.000 lei pentru o intervenție chirurgicală.

Contactat de reporterii „Anchetaˮ, celebrul oier ne-a confirmat că este vorba de mama sa, însă a negat că pășunează acolo:

Nu avem noi nimic acolo, stați liniștită… au vrut băieții mei… cu o licitație, dar nu, nu, nu…”

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/carmen-buliga/" target="_self">Carmen Buliga</a>

Articol scris de Carmen Buliga

Ziarist cu peste 20 de ani de experiență în televiziune, radio, presă scrisă si online, licențiată Facultatea de Jurnalism-Universitatea de Stat Pitești. Pasiuni: jurnalism, literatură, sport.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Rucăr