🔻 Cea mai importantă investiţie a primarului Anca Baciu – blocată de opoziţie
În ultimii patru ani, Anca Baciu a continuat procesul de modernizare a comunei Corbi demarat de tatăl său, Virgil Baciu, în mandatele anterioare. Unul dintre cele mai importante proiecte demarate de tânăra primăriță îl reprezintă cel prin care în Corbi urmează să fie înfiinţată reţeaua de gaze. Din păcate, însă, un proiect atât de aşteptat de către locuitorii comunei întâmpină piedici chiar din partea unor persoane a căror prioritate ar trebui să fie investiţiile menite să aducă un plus de confort şi un nivel de trai mai bun pentru cetăţeni, şi nu orgoliile politice.
► 38 km conducte de gaze pentru aproape 1.600 de gospodării din toate satele comunei Corbi
În 2020, chiar în anul în care a fost aleasă în funcţia de primar al comunei Corbi, Anca Baciu a iniţiat proiectul înființare a rețelei de gaze, poate cel mai ambiţios proiect al său. Pandemia a reprezentat un prim obstacol, care a întârziat finanţarea şi, implicit, demararea proiectului ce ar trebui să aducă gazele în aproape 1.600 de gospodării. În mod bizar însă nu numai Covid-ul s-a pus de-a latul proiectelor din Corbi, ci şi o parte din consilierii locali, care de-a lungul acestui mandat au tot pus beţe în roate acestei investiţii. Doar la insistenţele cetăţenilor, care au susţinut acest proiect şi au făcut presiune publică, hotărârile de consiliu local care au vizat proiectul reţelei de gaze au trecut până acum.
Obiectivul de investiţie „Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final, pe teritoriul comunei Corbi, județul Argeș”, în valoare de aproximativ 32 milioane lei (6,4 milioane euro), vizează introducerea reţelei de gaze în toate satele, pe o lungime de aproximativ 38 km şi realizarea a 1586 de branșamente.
În data de 16 mai 2024, s-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, în acest moment fiind parcurşi aproape toţi paşii pentru ca investiţia să fie demarată: licitație publică organizată și desemnat constructorul, contract de execuție lucrări semnat, concesionar desemnat (Distrigaz), autorizație de construire eliberată la începutul lunii mai 2024. Aşadar, toată documentația necesară pentru a începe lucrările este pregătită, un singur lucru rămânând de rezolvat pentru ca firma să înceapă efectiv lucrările: achitarea unei taxe la Inspectoratul de Stat în Construcții, așa cum prevede legea, pentru a putea emite ordinul de începere a lucrărilor.
► Şedinţă ordinară a Consiliului Local fără niciun proiect aprobat
Pentru achitarea acestei taxe, precum şi a altor cheltuieli necesare unor investiții, Anca Baciu a iniţiat un proiect de hotărâre având ca scop rectificarea bugetului de cheltuieli al comunei. Proiectul de hotărâre se afla pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din data de 31 mai, care nu s-a mai ţinut însă, deoarece mai mulţi aleşi nu au fost de acord cu… ordinea de zi!
La ședință au fost prezenți 10 consilieri locali din 13, din care 3 fizic și 7 online. Dintre aceștia, 5 au votat «pentru» ordinea de zi – Aldea Dan, Grosanu Ilie, Bădescu Mihai, Burila Dionisia, Dragomir Monica. Domnul Moroiu Gelu a votat «împotrivă», domnul Săvescu Ion nu și-a exprimat în niciun fel votul, iar consilierii PSD – Mogaru Constantin (care a dat startul ), Lupu Sorin şi Stanciulescu Carmen pur și simplu au inventat o nouă formulă de vot – «amânare» – care nu poate fi considerată vot.
Astfel, cu doar 5 voturi «pentru», ordinea de zi nu a trecut și mai multe obiective au fost blocate: începerea lucrărilor la rețeaua de gaze, plata pentru obiectivul de investiție Piața Comunală Corbi (acești bani se rambursează din fonduri europene obținute deja), înființarea stației de autobuz la Corbșori în punctul Cămin Cultural, prelungirea planului urbanistic general, în lipsa căruia nu mai pot fi emise autorizații de construire!” – a atras atenţia Virgil Baciu, revoltat de faptul că unii consilieri locali au pus interesul politic mai presus de interesul comunităţii.
Potrivit raportului care a stat la baza proiectului de hotărâre, propunerea de rectificare vizează alocarea a 450.000 lei din excedentul bugetar al anului 2023 şi al anilor precedenţi, pentru susţinerea cheltuielilor apărute în cadrul a două obiective de investiţii: pe de o parte, cel al înfiinţării reţelei de gaze, pe de altă parte, proiectul privind înfiinţarea pieţei de produse tradiţionale:
Suma de 200.000 lei era prevăzută pentru plata taxei către ISC, plata studiului geotehnic actualizat, plata ridicărilor topografice actualizate şi pentru alte cheltuieli necesare investiţiei privind dezvoltarea reţelei de gaze. Ceilalţi 250 mii lei erau destinaţi pieţei comunale, proiect finanțat prin fonduri europene, contractul de finanțare fiind deja semnat, iar proiectul în derulare. Suma aceasta era necesară pentru a face plățile în ceea ce privește acest proiect, iar acești bani sunt ulterior rambursați. Fără această plată proiectul este blocat.” – a explicat Virgil Baciu.
Cel mai probabil, primarul Anca Baciu va convoca săptămâna aceasta o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în speranţa că de această dată aleşii locali vor lăsa deoparte divergenţele de ordin politic, în favoarea intereselor cetăţenilor comunei Corbi, care îşi doresc enorm să beneficieze şi ei în sfârşit de gaze.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Votaţi Corbi – sat de poveste, în competiţia turistică „Destinaţia Anului 2024”!