Unul dintre edificiile emblematice ale municipiului, clădirea din Piața Milea, care adăpostește Prefectura și Consiliul Județean, este acum în șantier. Investiția este realizată în baza unui proiect al Consiliului Județean, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, care prevede reabilitarea și creșterea eficienței energetice.
Pe 18 aprilie anul curent, s-a predat amplasamentul, iar acum – la jumătatea lunii august-lucrările sunt mult mai înaintate decât prevedea graficul de execuție.
Clădirea este în lucru. Suntem optimiști că va fi gata la timp, deoarece stadiul actual trebuia să fie de 18% și sunt deja la 32%. Sunt sigur că, la anul, vom avea o clădire reabilitată total, care va oferi condiții foarte bune de lucru.”, a declarat președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă.
Consiliul Județean Argeș a contractat proiecte cu fonduri nerambursabile în valoare totală de 337.734.060 lei, din care cofinanțarea asigurată din bugetul județului este de 47.526.000 lei. Cele 12 proiecte finanțate prin cele trei programe operaționale (POR, POCA și POAT), trebuie încheiate până la finele anului 2023, altfel CJ-ul va fi nevoit să restituie banii primiți de la UE.
Primul proiect care a fost finalizat cu succes, în această vară, a vizat ”Creșterea eficienței energetice a spitalului de recuperare Brădet”.
De asemenea, proiectul care prevede ”Implementarea unor măsuri și instrumente destinate îmbunătățirii proceselor administrative în cadrul Consiliului Județean Argeș” este realizat în proporție de 98%.
Într-un stadiu avansat de realizare este și investiția privind modernizarea celor 25 de km ai DJ 504, de la limita județului Teleroman, care traversează comunele Popeşti, Izvoru, Recea, Buzoieşti, care a ajuns la un procent de 98% din graficul de execuție.
Tot la capitolul drumuri, CJ Argeș mai are un contract de finanțare în derulare pentru modernizarea DJ 503, de la limita județului Dâmbovița până la Cătanele, cu trecere prin Slobozia, Rociu și Oarja, cu o lungime de 42 km. Acest proiect a fost spart în 3 tronsoane, amplasamentul pentru ultimul tronson fiind predat chiar săptămâna trecută, pe 16 august. Tronsonul 1 este realizat în proporție de 69,51 %, iar tronsonul 2, de 24,08%.
Proiectele pentru unitățile de cultură au întâmpinat cele mai mari dificultăți. Pe lângă faptul că firmele de construcții nu s-au dat în vânt după realizarea de restaurări ale monumentelor culturale, societățile care au câștigat licitațiile trecute s-au dovedit neserioase și a fost nevoie de reluarea procedurilor în repetate rânduri. Acum sunt, din fericire, toate în derulare.
Restaurarea Muzeului Județean Argeș a ajuns la 55% din lucrări, consolidarea și reabilitarea Galeriei de artă ”Rudolf Schweitzer – Cumpăna este la doar 12%, iar Cetatea Poienari la 13%.
Lucrările la Cetatea Poienari vor fi supravegheate cu drona
Cetatea lui Țepeș va fi restaurată și reabilitată, plus că va avea și o cale de acces mecanizată, o telecabină care va ușura urcarea la fortăreață. ”Se lucrează în condiții foarte grele. În cazul acestui obiectiv, într-o primă fază, am avut câștigători care s-au dovedit total neserioși și a trebuit să reanalizăm și să găsim o modalitate pentru a duce la bun sfârșit proiectul, tocmai pentru a nu pierde aceste fonduri europene. La Cetate depindem și de condițiile meteo, dar suntem optimiști că se vor încheia cu bine.”, a declarat președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă.
Pentru a se urmări stadiul de realizare a lucrărilor se va folosi drona pe care Salvamont Argeș tocmai a primit-o în portofoliu.
Vom monitoriza lucrările din aer, pentru că nu stă nimeni să urce zilnic 1480 de trepte ca să verifice ce fac muncitorii care sunt mobilizați acolo.”, a explicat vicepreședintele Marius Nicolaescu.
Lucrările la Ambulatoriile spitalelor încep în septembrie
Alte proiecte care au dat de furcă celor care le implementează au fost cele aferente unităților sanitare aflate în administrarea CJ, respectiv Spitalul Județean de Urgență și Spitalul de Pediatrie.
La Urgența SJU, lucrările care prevăd extinderea, modernizarea și dotarea sunt la un grad de realizare de 7%, iar la Spitalul de Pediatrie s-a predat amplasamentul pe 19 august. Pentru cele două proiecte de extindere și dotare a ambulatoriilor de la cele două unități, termenul estimat pentru emiterea ordinului de începere a lucrărilor este 30 septembrie 2022.
S-a semnat și contractul pentru DJ 679, Păduroiu – Bârla
Săptămâna trecută, Consiliul Județean a semnat contractul pentru serviciile de proiectare, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului aferente investiției de modernizare a DJ 679. Traseul care va fi realizat este următorul: Păduroiu (DN67B) – Lipia – Popești – Lunca Corbului – Pădureți – Ciești – Fâlfani – Cotmeana – Malu – Bârla – Lim. Jud. Olt și are o lungime de peste 47 km. Ofertantul declarat câștigător este asocierea formată din HVID CONSULTING GROUP S.R.L.–EAST WATER DRILLINGS S.R.L.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro