4-8 Aprilie 2022 – Săptămâna Mondială a Lucrătorilor din Sănătate

de | 04.04.2022 13:30 | Anunțuri, Eveniment

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ca evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Sănătății, marcată anual la data de 7 aprilie, să se desfășoare, în perioada 4-8 aprilie, sub denumirea  Săptămâna Mondială a Lucrătorilor din Sănătate 2022. 

Tema propusă de specialiști pentru aceste evenimente este ,,Construirea mai bună a forței de muncă din domeniul sănătății”.

Primul eveniment din seria celor programate pentru această perioadă se va desfășura online, astăzi (n.r. 4 aprilie), între orele 14.00-15.00 (https://who.zoom.us/webinar/register/WN_eNotqZEfS76zOTl5UnwOkw).

Webinarul va cuprinde lansarea Cadrului Global de Competență și Rezultate pentru UHC prin care OMS ,,stabilește abordarea recomandată a educației bazate pe competențe a lucrătorilor din domeniul sănătății, concentrându-se pe acele competențe și alte rezultate ale educației pentru lucrătorii din domeniul sănătății din asistența medicală primară, cu un parcurs de formare preliminară de 12-48 de luni. Cadrul global de competențe și rezultate pentru UHC este conceput cu un accent pe nevoile de sănătate a populației, oferind, prin urmare, o abordare puternică prin care să se alinieze strategiile educaționale în raport cu contextul, sistemele de sănătate și nevoile de sănătate a populației”.

Nevoia de educație medicală continuă și de investiție în resursa umană a fost preocuparea constantă Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș.

Am experimentat evenimente care ne-au încercat la modul cel mai dificil, am forțat limite și am văzut care ne sunt vulnerabilitățile. Pentru a optimiza serviciile oferite de asistenții medicali trebuie investit permanent în educația acestora, în perfecționarea profesională. Trebuie să ne unim forțele, deopotrivă formatori și angajatori, pentru a asigura suportul educațional continuu al asistenților medicali pe care îi reprezentăm. Doar investind calitativ în pregătirea profesională se justifică să avem așteptări pe măsura investițiilor. Săptămâna Mondială a Lucrătorilor din Sănătate reprezintă un bun prilej de a atrage atenția asupra acestei necesități de a răspunde nevoilor de sănătate ale populației. Investițiile în educație, dezvoltare profesională continuă, bunăstare și siguranța muncii sunt condiții importante pentru atragerea și păstrarea profesioniștilor din domeniul sănătății și îngrijirii.

Fac, și pe această cale, un apel către factorii de decizie din domeniul medical care au posibilitatea să susțină perfecționarea profesională a asistenților medicali argeșeni, având convingerea că investind în forța de muncă, de fapt investesc în sănătate, fapt ce va conduce la un sistem de sănătate mai puternic, mai performant, mai rezistent” a subliniat Estera Stămoiu, președintele OAMGMAMR Argeș.

 

foto OMS sănătate

 

Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, al Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) este organizaţia profesională nonguvernamentală, apolitică, de drept public, care regrupează asistenţi medicali din România autorizaţi să practice profesiunea de asistent medical.

OAMGMAMR funcționează potrivit Legii nr. 53/2014 pentru aprobarea OUG Nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical. Ordinul este organizat în conformitate cu prevederile art. 63 din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, statele membre având obligaţia să transpună, să se conformeze la prevederile acesteia şi să notifice Comisiei Europene măsurile întreprinse în acest sens până la data de 20 octombrie 2007, dată de la care sunt abrogate directivele 77/452, 77/453, 80/154 şi 80/155 CE.

OAMGMAMR Filiala Arges reprezinta cheia succesului pentru dezvoltarea profesiei de asistent medical sau moasa.Rolul nostru este de a promova imaginea asistentului medical/moasei in randul societatii,de a deschide o noua etapa generatoare de eficienta si profesionalism,astfel incat calitatea ingrijirilor de sanatate si educatie medicala sa fie un etalon pentru toti asistentii medicali/moase din judetul Arges.

asistenti sănătate

VIZIUNE

OAMGMAMR işi desfăşoară activitatea în baza principiului eligibilităţii şi egalităţii în drepturi a tuturor membrilor săi şi al respectului drepturilor pacientului. Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania are ca obiectiv oferirea de garanţii pentru societatea civilă si pentru stat, în legătură cu practicarea, la un înalt nivel profesional, a profesiei de asistent medical.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, al Moașelor si Asistenților Medicali din România are rolul de a supraveghea exercitarea profesiei de asistent medical în sistem public sau privat, cu respectarea Codului de etică şi deontologie profesională a asistenţilor medicali şi a normelor şi standardelor profesionale.

OAMGMAMR reprezintă interesele profesionale ale asistenţilor medicali din România în relaţiile cu autorităţile şi instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, interne şi internaţionale.

OAMGMAMR acţionează în permanenţă pentru apărarea intereselor profesionale şi militează pentru ridicarea prestigiului profesional al asistenţilor medicali din România. OAMGMAMR are autonomie instituţională şi işi exercită atribuţiile fără posibilitatea vreunei imixtiuni extraprofesionale.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, al Moașelor si Asistenților Medicali din România colaborează cu organizaţiile sindicale şi profesionale reprezentative din domeniu, precum şi cu alte organizaţii sindicale, profesionale, civile, etc.

Ne propunem să fim un organism de reglementare şi reprezentare eficient şi credibil, care să acționeze în acord cu principiile excelenţei, fiind continuu adaptat dinamicii schimbărilor societăţii.

MISIUNE

Cultura de calitate este susținută în cadrul organizaţiei, aceasta ducînd la îmbunătăţirea continuă a calităţii practicii şi competenţei profesioniştilor, în scopul asigurării dreptului pacienţilor la sănătate.


 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Estera Stămoiu

Estera Stămoiu: Investițiile în asistenții medicali, cheia atingerii obiectivului ,,O lume fără tuberculoză!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Estera Stămoiu