În perioada 22-26 ianuarie, la Berlin, a avut loc „Săptămâna Verde”, expoziție în cadrul căreia reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au participat cu un stand, unde au fost promovate produse agroalimentare românești, recunoscute la nivel național și european. Printre produsele prezentate în cadrul expoziției s-au aflat și două delicatese provenite din Argeș: magiunul de dovleac și magiunul de măr de la Topoloveni. Ambele produse vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european, potrivit Ministerului Agriculturii. Pe lângă cele două sortimente, prezent la expoziție la fost și magiunul de prune, deja celebru pentru gustul și calitatea sa.
Magiunul de dovleac, cu un indice glicemic foarte mic, poate fi alegerea ideală pentru persoanele cu diabet. Acesta este procesat printr-o metodă inovatoare de eliminare a apei la temperatură controlată, în vase bain-marie, păstrând toate beneficiile dovleacului crud. Produsul poate fi folosit atât ca atare, cât și în diverse preparate. De asemenea, magiunul din măr Topoloveni reprezintă un înlocuitor natural pentru mâncarea destinată bebelușilor, fără zahăr adăugat sau aditivi, datorită procesului de fierbere delicată, care păstrează toate vitaminele merelor.
„Săptămâna Verde” a ajuns la ediția cu numărul 89, iar la standul Ministerului Agriculturii au fost promovate și oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare.
Printre produsele de la stand s-au regăsit băutura spirtoasă care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrării europene, Țuică de prune Sordony de Horezu, ca Indicație Geografică, dar și Vinars Jidvei – Indicație Geografică Protejată Național și cidru – băutură fermentată liniștit. Totodată, spre degustare vor fi oferite produse montane și ecologice, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.
Potrivit Ministerului Agriculturii, alte produse românești expuse la ediția 2025 a expoziției „Săptămâna Verde” au fost cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, cârnați din topor din Vâlcea pentru dobândirea IGP, brânză frământată de Teaca pentru dobândirea IGP și salam Poiana Mărului pentru dobândirea IGP, dar și produse ale căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnații măcelarului de Pașcani, iaurt de oaie din Câlnic, cașcaval de Pojorâta, răstăuțe maramureșene (cu spanac sau sfeclă), cașcaval Brădet, cașcaval din lapte de oaie Horezu, brânzeturile de Colțești, zacuscă pescărească din legume de Blăgești și păstrăv de Blăgești, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, ceafă nobilă de Bistrița, carne afumată la garniță din Vâlcea, brânză în coajă de brad de Bran, salam de Nădlac, mere de Cândești din bazinul pomicol Voinești, prune afumate la lojniță de Vrancea și zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța.
Foto: ediția tiparita
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Un weekend teatral de neuitat la Pitești: Comedii și povești pentru toate vârstele