Maia Sandu: Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova

de | 13.02.2023 12:36 | Știri, După subiect, Eveniment

Maia Sandu: Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova a transmis, în cursul zilei de luni, că Rusia plănuiește o lovitură de stat. În acest sens, ar fi implicați diversioniști cu pregătire militară și că aceștia ar fi camuflați în civili.

Potrivit acesteia, rusii ar plănui să atace instituții din Moldova și să ia ostatici.

Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și a oprit tentativele de violență. În toamnă s-a pus accentul pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu spune că în organizarea loviturii de stat ar fi implicate grupări criminale din țară, cum ar fi formațiunea Șor, dar și oameni ai oligarhului Vladimir Plahotniuc.

De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”, a adăugat Maia Sandu.

Foto descriptiv Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Un câine a murit în Turcia în timpul unei operațiuni de salvare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Maia Sandu