Datorită unui nou proiect aprobat de către Guvern, prin normele de aplicare, anul școlar 2022-2023 dă startul unui nou început școlilor din România. Astfel, cei vizați sunt chiar cei mici, care, datorită programului, pot beneficia de o masă caldă pe zi la în cadrul instituției de învățământ.
Proiectul se află deja în cel de-al 7-lea an de derulare și lista publică conține numele a peste 300 de școli din România, fiind extins cu încă 50 până în prezent. Astfel, din numărul celor 350 de școli, se numără și 4 din județul Argeș: Școala Gimnazială Albeștii de Argeș, Școala Gimnazială Nr.1 Hîrtiești, Școala Gimnazială Nr.1 Micești și Școala I.C. Lăzărescu Țițești.
Prețul mesei zilnice va fi de 15 lei.
Conform edupedu.ro, un pachet alimentar conține:
- produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
- produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
- legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.
În acest fel, un meniu reprezintă o supă, un orez cu legume și o salată de fructe. Pentru școlile care au în dotare o cantină se va contracta în regim de catering. Pentru școlile care nu beneficiază de cantină, va există opțiunea sanvișurilor ambalate după norme standard.
Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și
pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, conform hotărârii de Guvern.
Recomandările Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică în ceea ce privește meniul elevilor.
- Ciorbă de legume
- Supă de pui cu legume
- Ciorbă de văcuță cu legume
- Legume cu piept de pui la grătar
- Mâncare de mazăre cu piept de pui
- Pilaf cu legume și ficăței de pui
- Piure de morcov cu grătar de pui
- Piure de cartofi cu piept de curcan
- Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
- Ghiveci de legume cu pui
- Orez cu legume și pui la tava
- Sufleu de broccoli cu brânză
- Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
- Tocană de legume cu orez brun
- Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
- Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
- Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
- Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
- Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
- Macaroane cu brânză
- Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
- Quinoa cu legume
- Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
- Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
- Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Sursa foto bzi.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro