Alina Gorghiu, întrebări esențiale adresate la Senat ministrului Budăi pe tema recalculării pensiilor

de | 22.09.2022 12:30 | Știri, Județean, Național, Politic

 

Senatorul Alina-Ștefania Gorghiu, președinte interimar al Senatului și președinte PNL Argeș, solicită ministrului Muncii și Solidarității Sociale Marius Budăi să răspundă la o serie de întrebări pe tema recalculării pensiilor, în contextul în care Casele Județene de Pensii sunt obligate de instanțe să plătească pensionarilor milioane de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

 

Am adresat ieri ministrului Marius Budăi, întrebări importante, rugându-l să răspundă pensionarilor din Județul Argeș și din întreaga țară care, pentru a beneficia de pensii corect calculate, sunt nevoiți să apeleze la instanțe”, afirmă Alina-Ștefania Gorghiu.

 

Întrebările transmise de senatorul PNL sunt următoarele:

Care este numărul total de litigii la nivelul Curților de Apel din întreaga țară pe tema recalculării pensiei din 1 ianuarie 2019 și până în prezent, precum și defalcat pe ani și pe Case Județene de Pensii?

Care este suma alocată fiecărei Case Județene de Pensii pentru cheltuieli cu asistența juridică în procesele care au ca temă recalcularea pensiei?

Care este suma de bani recuperată de pensionari în urma litigiilor cu Casele Județene de Pensii începând cu 1 ianuarie 2019 și până în prezent, defalacat pe județe și ani?

Ce măsuri de ordin normativ a dispus ministrul Muncii pentru a evita situațiile cu care se confruntă pensionarii din întreaga țară privind litigiile pe tema recalculării pensiilor?

 

Întreb acest lucru, pentru că deciziile ÎCCJ nr 19/2011 și 19/2012 prevăd că sporurile și alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislației anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverințele eliberate de unități, conform legislației în vigoare, și pentru acestea s-a plătit contribuția de asigurări sociale.

 

În aceste condiții, când va aplica și interpreta corect și unitar Ministerul Muncii toate dispozițiile legale privind valorificarea sumelor realizate în acord global/alte sporturi fără caracter permanent?”, mai întreabă senatorul PNL.

 

75% din dosarele pe care le judecă în prezent Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt cele ale oamenilor care dau in judecată Casa de Pensii Argeș, iar aproape toate procesele intentate de pensionari sunt câștigate de aceștia în instanță! Cauza? Neaplicarea corectă a calculului pensiei.

Este o situație care implică măsuri rapide pentru rezolvare. Ignorarea ei nu rezolvă problema! Am convingerea că domnul ministru Budăi va trata problema pensionarilor ca pe o urgență”, conchide Alina-Ștefania Gorghiu.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Argeș | ÎCCJ | Marius Budăi | Ministerul Muncii | Pitești | PNL | PNL Argeș | Senatul României