Unul dintre medicii de la „Nasta” arestaţi pentru mită este fiul unui fost director general de la Dacia

de | 28.09.2023 20:30 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Lifestyle

Reputatul chirurg piteștean și-a distrus cariera pentru bani

Tribunalul Bucureşti a dispus joi arestarea preventivă a doi medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, consideraţi adevărate „staruri” ale chirurgiei toracice, sunt acuzaţi că ar fi primit mită de la pacienţi pentru a-i opera. Doctorul Paleru, argeşean de origine, este fiul unuia dintre foştii directori ai Uzinei Dacia, în vreme ce medicul Petreanu este şi el piteşteani şi şi-a început cariera în oraşul natal.

 

Direcția Generală Anticorupție, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a descins miercurea trecută la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, precum şi la domiciliile unor medici anesteziști și chirurgi suspectați că ar fi luat mită de la pacienți. Percheziţiile au fost efectuate în cadrul a două dosare penale.

În cele două cauze s-a reținut că, pe parcursul anilor 2022-2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Bucureşti au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale).

De asemenea, au fost efectuate investigații financiare, din care au rezultat diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.” – a transmis printr-un comunicat conducerea DGA.

Nu mai puţin de 31 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale au fost audiate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București şi la sediile din 12 județe ale  Direcției Generale Anticorupție. Este vorba atât despre cadrele medicale bănuite că ar fi perceput sume de bani în schimbul intervenţiilor chirurgicale, cât şi de pacienţi care ar fi dat mită.

În urma acţiunii, doi medici renumiţi, specialişti în chirurgie toracică, au fost arestaţi preventiv: Cristian Paleru şi Cornel Petreanu.

► Dr. Cristian Paleru – o somitate în chirurgia toracică

Medicul piteștean Cristian Paleru este o adevărată somitate în domeniu şi, până săptămâna trecută, despre el se vorbea numai în termeni superlativi. Medic primar de chirurgie toracică din 1999, cadru didactic şi coordonator de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, București din 1997, doctor în ştiinţe medicale, Cristian Paleru are un CV impresionant, cu mii de operaţii la activ şi sute de articole ştiinţifice şi prezentări la evenimente medicale naţionale şi internaţionale.

dr Paleru in operatie

„În cei peste 20 de ani de practică în chirurgia toracică (oncologică, toracoscopică, mediastinală) a efectuat multiple și complicate operații în București și câteva operații demonstrative în Cluj-Napoca, Timișoara și Galați, dar și în străinătate la spitale renumite că cele din Konstanz Essen (Germania) și din Strasbourg (Franţa), având în portofoliu o gamă foarte largă de operații cu o rată de succes deosebit de mare, comparabilă cu cea din marile spitale europene” – este prezentarea medicului de pe propria pagină web.

► Fiul directorului Gheorghe Paleru de la Dacia

Puţini ştiau însă că dr. Cristian Paleru este piteştean şi, mai mult decât atât, este fiul unui argeşean cunoscut. Astfel, potrivit CV-ului, Cristian Paleru s-a născut la Piteşti, pe 4 mai 1965, fiind absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” (actualul Colegiu Naţional „I.C. Brătianu”), promoţia 1983.

Tatăl său a fost nimeni altul decât Gheorghe Paleru, fostul director general al Uzinei Dacia între anii 1978 şi 1979, pe vremea când aceasta se numea Întreprinderea de Autoturisme Piteşti şi fost director al Centralei Industriale de Autoturisme între 1985 și 1991, un inginer cu numeroase invenţii în domeniul fabricării pieselor auto.

Din momentul în care a plecat la Bucureşti pentru a urma cursurile facultăţii de medicină, Cristian Paleru a rămas în Capitală, unde profesează de aproape  25 de ani.

Membru fondator şi membru al boardului director al Fundației Române de Chirurgie Toracică, membru al Asociației Române pentru Chirurgie Endoscopica și alte tehnici intervenționiste din 2002, membru cu drepturi depline în Societatea Europeană de Chirurgie Toracică, dr. Cristian Paleru a fost recompensat cu „Diploma de merit” pentru contribuţia adusă la dezvoltarea chirurgiei toracice din România acordată de Societatea Română de Chirurgie Toracică.

Cariera prodigioasă a reputatului medic este pusă acum în umbră de acuzaţiile de luare de mită, care nu sunt de ieri, de azi. La începutul anului, site-ul „Curentul” publica un mail trimis în februarie 2021 de către un pacient către secretariatul şi managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, în care acuza că dr. Paleru i-ar fi cerut 5.000 lei pentru o operaţie.

paleru-mita

Un pacient a transmis managerului Beatrice Mahler un mail in care susține că medicul Paleru i-ar fi cerut șpagă (Sursa foto: curentul.info)

De altfel, Beatrice Mahler a declarat că ambele dosare penale deschise de Parchetul Tribunalului Bucureşti au pornit de la sesizări transmise de conducerea spitalului: „Sunt în cercetări două dosare penale, unul pleacă de la o sesizare făcută de «Marius Nasta» în 2021, după care s-au desfășurat evenimentele și cercetările, astfel încât au rezultat inculparea anumitor persoane, dar date despre modalitate aș vrea să vă dea organele abilitate. Al doilea dosar pleacă de la o sesizare făcută la începutul anului, când unul dintre medici mi-a adus în atenție sesizarea făcută de unul dintre pacienți și după discuția cu pacientul am trimis către secția de poliție sesizarea”, a spus Mahler.

► Medicul Petreanu şi-a început cariera la Spitalul Judeţean Argeş

Nici celălalt medic reţinut de către procurorii bucureşteni în ancheta de la „Marius Nasta” nu este străin de Argeş. Astfel, medicul Cornel Petreanu, despre care surse citate de presa centrală au spus că ar fi avut zeci de mii de euro în casă atunci când au avut loc percheziţiile, este și el piteștean și şi-a început cariera chiar în orașul natal.

dr petreanu DGA

Potrivit CV-ului său, după ce şi-a luat licenţa la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Bucureşti, Petreanu a profesat un an ca medic stagiar la spitale din judeţul nostru, pe parcursul anului 2001: mai întâi şase luni la secţia de Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean Argeş şi, ulterior, alte şase luni, la Spitalul de Pneumoftiziologie Piteşti.

Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de medici, dar şi pe sumele deţinute de aceştia în conturi bancare, în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse, deoarece, în urma efectuării investigaţiilor financiare, ar fi rezultat diferenţe semnificative între veniturile licite şi bunurile dobândite în ultimii cinci ani. Valoarea sumelor şi a bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Notarul Burcea a dat în judecată Colegiul „Brătianu” pentru că i-a scăzut fiului său nota la purtare

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: