Medici argeșeni – sancționați pentru eliberarea concediilor medicale

de | 04.08.2024 22:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Județean

485 de medici prescriptori de concedii medicale din țară au fost verificați în perioada aprilie-mai de Direcția Generală Control și Antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceștia au fost selectați pe criteriul numărului de concedii medicale emise, iar în urma controalelor, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la concediile medicale, s-au emis 82 de amenzi contravenționale în valoare totală de 571.500 lei și 117 avertismente scrise, s-au reziliat două convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical, iar cinci medici au fost excluși din convenții.

Sub coordonarea Direcției Generale Control și Antifraudă din cadrul CNAS, 12 medici argeșeni au fost verificați, cadrele medicale fiind selectate după același criteriu. Au fost făcute controale la șase medici de familie, trei medici în specialitatea ortopedie traumatologie, un medic oncolog, un medic de medicină internă și un medic în specialitatea medicină fizică și reabilitare. În urma verificărilor, pentru patru medici (doi medici de familie și doi în specialitatea ortopedie traumatologie) s-au emis amenzi contravenționale în valoare totală de 14.000 de lei.

Amenzile contravenționale au fost aplicate de către echipele de control ca urmare a constatării nerespectării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește durata cumulată a concediilor medicale acordate de medic, precum și cea a întocmirii planului de urmărire a evoluţiei bolii, care trebuie să cuprindă cel puţin indicaţiile terapeutice şi igieno-dietetice, pe care persoana asigurată are obligaţia să îl respecte”, au declarat pentru publicația „Ancheta” reprezentanții CAS Argeș.

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale anului 2024, structura de control a Casei de Asigurări de Sănătate Argeș a efectuat 196 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi sau care s-au aflat în relaţii contractuale, dintre care 34 de verificări au fost tematice și 162, operative. Ca urmare a disfuncţionalităţilor şi a iregularităţilor constatate, prin rapoartele de control aprobate de directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, în semestrul I 2024 s-au dispus 125 de măsuri, fiind recuperate sume în valoare totală de 161.539,33 lei.  

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Operatorii din turism vor legi mai aspre pentru cei care lucrează la negru

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș