Operatorii din turism vor legi mai aspre pentru cei care lucrează la negru

de | 04.08.2024 10:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Câte unități omologate are Argeșul, în fiecare localitate

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a cerut autorităților să ia măsuri pentru a combate turismul la negru și pentru a rezolva odată pentru totdeauna concurența neloială venită din partea platformelor online care gestionează inclusiv cazări neclasificate. Potrivit președintelui ANAT Alin Burcea, se fac cazări în apartamente private, pe litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român.

Operatorii din turism cer statului mai multe controale

În cadrul unui comunicat, ANAT a listat principalele consecințe pe care turismul la negru le are asupra bugetului de stat și mediului de afaceri:

Cazarea neautorizată în apartamente private, vile sau alte structuri precum și excursiile și deplasările organizate fără deținători de licență nu numai că privează statul de taxe și impozite, dar afectează mult afacerile legale din domeniul turismului. Proprietarii de hoteluri, pensiuni și alte structuri de cazare care plătesc taxe și funcționează în mod legal, dar și agențiile de turism se confruntă cu o concurență neloială din partea celor care oferă cazare la negru. Această concurență poate duce la scăderea veniturilor pentru structurile de cazare legale și poate afecta investițiile în dezvoltarea infrastructurii turistice a României”.

Potrivit reprezentanților ANAT, pentru a combate acest fenomen, statul, prin autoritățile competente, ar trebui să intensifice controalele și să impună sancțiuni mai severe pentru cei care oferă cazare neautorizată sau pentru cei care organizează excursii, tururi sau pachete turistice fără licență, cer reprezentanții ANAT.

Valeriu Claudiu Stefan - Operatorii din turism vor legi mai aspre pentru cei care lucrează la negru

Acreditarea nu costă, dar de abia de atunci înainte totul costă!

Valeriu-Claudiu Ștefan, managerul unei agenții argeșene de turism, îi îndeamnă pe posesorii de unități de cazare din Argeș să se autorizeze cel puțin din trei puncte de vedere: acreditarea nu costă decât dacă vrei să o faci cu un consultant, amenzile sunt foarte mari și, nu în ultimul rând, din respect pentru cei care își fiscalizează activitatea și respectă legea.

În privința acreditării, nu costă absolut nimic pentru nicio unitate de cazare. E o falsă idee că un dosar depus la Ministerul de Turism pentru a acredita camere de închiriat sau o pensiune sau un hotel ar costa. Într-adevăr, dacă apelezi la un consultant în domeniu pentru a evita anumite greutăți, poate costa mai mult sau mai puțin. Dar dosarul efectiv nu costă nimic. Îi îndrumăm pe toți posesorii de unități de cazare din Argeș să opteze pentru această variant, pentru că legislația s-a schimbat de curând și multă lume nu știe. Mulți nu știu că, până acum, nu era nevoie să depui un dosar la Ministerul de Turism, ci era suficient doar să depui un dosar la primărie și ANAF. Pentru a evita anumite situații neplăcute, s-a luat decizia, anul trecut, ca unitățile de cazare care funcționau în baza declarațiilor la primărie și ANAF să fie luate în evidență și la Ministerul Turismului. Îi invităm să o facă, pentru că amenzile sunt foarte mari și așa evităm și noi, și ei, să expunem pe paginile noastre de rezervări ale unor unități de cazare neclasificate.”, a declarat Valeriu-Claudiu Ștefan.

Într-adevăr, dosarul de acreditare nu costă, dar investițiile pentru a fi acreditat și, mai apoi, taxele pe activitatea pe care o desfășori… asta înseamnă bănuți pe care îi vei scoate din buzunar și pe care îi vei da statului, care, de multe ori, nu îți oferă nici măcar abc-ul civilizației pentru a face turism – un drum asfaltat, apă și canalizare sau rețea de gaze. De aceea nu este de mirare de ce mulți preferă să lucreze la negru decât să cotizeze la un stat care nu își face partea lui de treabă. Trăim în România, din păcate, iar asta înseamnă că doar privatul este ,,ars” dacă nu se onorează de obligații, în timp ce statul s-a transformat în colector de biruri fără nicio responsabilitate de multe ori.

Platformele de turism gen Booking, încă nelegiferate

Noua legislație însă reduce șansele ca privatul să se mai strecoare neobservat. Spre exemplu, agențiile de turism nu au voie să mai lucreze cu unități neclasificate și solicită ministerului de resort să reglementeze și platformele de gen Booking față de care să aibă aceleași rigori.

Există o nouă legislație prin care nouă, ca agenție de turism, ni se închide și site-ul și ni se suspendă și activitatea dacă există un hotel sau o unitate de cazare neacreditată. În schimb, există o concurență neloială pe care statul roman, momentan, nu a rezolvat-o. Zilele trecute, din partea Asociațiilor Agențiilor de Turism din România, am venit cu o solicitare către ministerul de resort să ia o decizie în privința platformelor internaționale care au posibilitatea să promoveze unități de cazare neclasificate fără să fie amendate. E o concurență neloială atât pentru noi, agențiile de turism, cât mai ales pentru unitățile de cazare clasificate care plătesc impozite, plătesc TVA, plătesc impozite mai mari pe teren, pe clădiri și automat trebuie tăiat în carne vie și luat o decizie în favoarea industriei plătitoare de taxe și impozite.”, a mai declarat Valeriu-Claudiu Ștefan.

Care este situația în Argeș

Pe site-ul Ministerului Turismului se găsesc toate unitățile turistice omologate, de la hoteluri, la pensiuni și camere în regim hotelier. La o primă vedere, realizezi că procentul de turism la negru din județul nostru nu este deloc de neglijat.

În privința orașelor, situația stă la modul următor:

  • Pitești – 53 unități clasificate;
  • Curtea de Argeș – 44 unități clasificate;
  • Câmpulung – 29 unități clasificate;
  • Mioveni – 7 unități clasificate;
  • Ștefănești – 2 unități clasificate;

Nordul județului, care este invadat de pensiuni, nu excelează nici el la unități turistice cu „patalama”. Localitățile cu cele mai multe unități clasificate sunt: Rucăr – 62; Arefu – 52; Dâmbovicioara – 43; Corbeni – 40 și Lerești – 20.

Clasamentul este urmat de Bascov – 12, Bughea de Sus – 11, Brăduleț – 10, Albeștii de Argeș – 8, Corbi – 8, Budeasa – 7, Dragoslavele – 7, Nucșoara – 6, Stoenești – 6. Cu câte cinci unități de cazare omologate avem Bradu, Bughea de Jos și Moșoaia. Patru unități clasificate avem în Albeștii de Muscel, Berevoești , Mărăcineni, Micești, Mușătești și Valea Mare Pravăț. Trei unități omologate sunt în Călinești, Băiculești, Mioarele, Valea Danului și Valea Iașului. Două unități omologate figurează în Domnești, Budeasa, Cicănești, Ciofrângeni, Bârla, Cotmeana, Albota, Godeni, Lunca Corbului, Mihăești, Negrași și Pietroșani. Mai găsim câte o unitate turistică omologată în Coșești, Godeni, Bălilești, Corbeni, Aninoasa, Topoloveni, Merișani, Oarja, Priboieni, Sălătrucu, Schitu Golești și Stâlpeni.

Material realizat de Iulia Bădulescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un parteneriat reușit pentru sănătatea comunității. Intervenții chirurgicale efectuate cu succes la Spitalul Orășenesc Mioveni

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare: