Medicii din UPU, revoltă totală: Doi doctori muncesc cât pentru cinci!

de | 13.09.2023 20:29 | Județean, Eveniment

De curând, prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a continuat seria controalelor la Spitalul Județean Pitești, fiind vizată, în mod expres, funcționarea UPU.

În urma acțiunilor de control, prefectul județului Argeș a transmis că au fost depistate mai multe nereguli și au fost date amenzi pentru personalul din triaj, deoarece doi pacienți au așteptat mai mult decât prevede protocolul.

În acest context, Alina Mărtău, un cunoscut cadru medical de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Pitești a publicat o scrisoare deschisă adresată managerului de la Spitalul Județean, Consiliului Județean, Instituției Prefectului Argeș, dar și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, în care este exprimată poziția colectivului UPU față de controalele recente.

Concluziile controlului în care a fost angrenat DSP Argeș și amendarea personalului din triaj pentru depistarea timpilor de așteptare prevăzuți în protocolul de triaj în cazul a doi pacienți dovedesc faptul că autoritățile nu sunt preocupate să vadă problemele în ansamblu ci punctează pe alocuri lovituri de imagine care nu rezolvă problema de fond.

A transmite beneficiarilor asistenței medicale de urgență mesajul că dacă nu vor fi consultați într-un interval de timp oarecare personalul medical  va fi amendat este profund nedrept și neproductiv din mai multe motive.”, a transmis colectivul UPU

Potrivit reprezentanților UPU Pitești, triajul pacienților se face în funcție de urgențe, iar timpul de așteptare poate mai mic sau mai mare, în funcție de afecțiune.

De asemenea, aceștia au transmis că, pe lângă protocoalele de triaj,  UPU funcționează în baza unei legi care stabilește normativul de personal raportat la numărul pacienților prezenți.

Potrivit acestui normativ, în UPU Pitești ar trebui să lucreze cel puțin 5 medici pe tură, însă, în realitate lucrurile stau diferit, iar doi doctori muncesc cât pentru cinci.

A te face că nu vezi această problemă și a pretinde și a pretinde că un număr de medici trebuie să vadă în aceeași unitate de timp un număr de pacienți pentru care ar fi necesari de două ori mai mulți medici e o ipocrizie care se suprapune nefericit peste cultura medicală a pacientului pentru care noțiunile de așteptare, programare, respect pentru suferința celuilalt, sunt de-a dreptul ofensatoare.”,  susține colectivul UPU

Totodată, aceștia transmit că argeșenii solicită Urgența pentru orice afecțiune banală cum ar fi: dureri de măsele, genunchi,  alergii, doape de ceară în urechi, mușcături de purici, căpușe, țânțari, arsuri solare, alergii, bătături, afecțiuni pentru care un pacient din Occident nu ar merge la spital sau nu ar solicita Ambulanța.

La întrebarea legitimă a asistenților de triaj dacă pacientul s-a gândit să apeleze la medicul de familie să-i ceară un sfat medical, majoritatea se simt jigniți și amenință cu reclamațiile( mulți dintre aceștia depun efectiv o reclamație ulterior).

În aceeași situație se află și pacientul pentru așteptarea căruia DSP a dat amendă asistentului de triaj: a afirmat nonșalant că nici nu-și cunoaște medicul de familie.”, susține colectivul UPU

În cazul în care medicul care asistă o urgență majoră, pentru a respecta timpul estimat de protocolul de triaj, evitând astfel amenzile, ar trebui să neglijeze pacienții aflați în stare critică și să consulte persoanele care vin cu afecțiuni banale, probleme care nu reprezintă o urgență și pentru care ar putea merge și la medicul de familie.

Vă vom mai explica ce se poate întâmpla dacă medicul care asistă o urgență majoră( ținând cont de faptul că un pacient critic poate sta în UPU și câteva ore până când e stabilizat, investigat și internat) este nevoit să consulte în timpul estimat de protocolul de triaj ( pentru că altfel riscă amendă nu-i așa?) și câțiva pacienți cu dureri de genunchi, picioare umflate, greață pentru că au băut prea mult, atacuri de panică, etc.

Va fi nevoit să neglijeze supravegherea pacientului critic sau să delege responsabilitatea supravegherii unui asistent.

Vreau să își imagineze cel care așteaptă la UPU că el însuși sau un părinte ar avea o problemă medicală gravă și se află de câteva ore sub îngrijirea medicului de urgență, iar în timpul asta de medicul respectiv mai trag încă 4-5 pacienți să fie consultați, pentru probleme care nu reprezintă nicio urgență imediată sau pentru care ar fi fost suficient să ceară sfatul medicului de familie sau al farmacistului.

Ce ar vrea să facă medicul respectiv? Să rămână lângă pacientul critic pentru a se asigura că nu se decompensează până la momentul internării sau să-și vadă de consultațiile „de policlinică” pentru că-nu-i așa?- și pacienții aia plătesc taxe?”, a adăugat reprezentații UPU

Din păcate, în prezent spitalul se confruntă cu un deficit de personal, deoarece posturile scoase  rămân neocupate, iar de trei ani încoace niciun medic nu s-a mai prezentat la concurs. Din această cauză, colectivul a scăzut de la 19 medici, câți erau în 2018, la 12.

„De ce nu mai angajează spitalul medici de urgență dacă e deficit de personal?”

Răspunsul e următorul: deficitare sunt mai multe specialități, iar posturile scoase periodic la concurs rămân neocupate pentru că medicii tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde e cel mai greu, solicitarea e mare, iar satisfacțiile profesionale sunt umbrite de reproșuri și lipsa de apreciere a efortului depus.

Cel mai concludent exemplu este acela că dacă  la UPU Pitești nu s-a mai prezentat niciun medic la concurs de trei ani iar colectivul a scăzut de la 19 medici de urgență câți eram în 2018 la 12, la UPU Mioveni s-au prezentat în ultimul an la concurs 5 medici de urgență.”, a concluzionat colectivul UPU

Se pare că medicii de urgență preferă spitalul cel nou de la Mioveni, deoarece numărul pacienților este mult mai scăzut, iar infrastructura este modernă. Totodată, pacienții cu afecțiuni mai grave sunt trimiși la UPU Pitești.

Pentru a putea funcționa în parametrii optimi, autoritățile ar trebui să atragă și să motiveze medicii să lucreze în UPU Pitești, în loc să îi amendeze.

De asemenea, reprezentații mai susțin că ar trebui făcute funcționale toate Urgențele de la spitalele din județ, iar la Pitești să ajungă afecțiunile grave.

Atunci uitați-vă ce se întâmplă în spitalele din județ și făceți-le funcționale și pe acelea pentru a ridica presiunea enormă de pe SJUP.
Uitați-vă cum își ,.selectează” Spitalul Militar adresabililatea la câteva urgențe motivând lipsa  liniilor de gardă în mai toate specialitătile.
Suntem de acord să ajungă la noi trauma majora, lnfarctul miocardic, Accidentele vasculare cerebrale, marile urgente chirurgicale, respiratorii etc dar e inadmisibil să alerge ambulanțele în disperare în tot județul cărând la UPU din proximitatea spitalelor municipale sau orășenești sau chiar din structurile de urgență ale spitalelor respective pacienți cu diverse colici, traumatisme minore, viroze, cistite, otite, pentru motivul ca nu-și organizează un banal serviciu de radiologie sau nu au nici măcar o linie continuă de gardă de Bolii interne sau pur și simplu nu vor să-și asume finalizarea cazurilor dacă nu le trec prin filtrul specialiștilor de la SJUP.”

Din cauza deficitului de personal, de multe ori medicii ies din tură epuizați, încercând să rezolve toate urgențele, indiferent de gravitatea afecțiunilor.

Preocuparea noastră pentru reducerea timpului de așteptare e permanentă. De aceea ieșim de cele mai multe ori epuizați din tură/gardă încercând să rezolvăm toate urgențele, dar adevărul este următorul și trebuie spus: timpul estimat de așteptare pentru toate codurile de tiraj  NU poate fi respectat întotdeauna, cu oricâte amenzi ne-ar amenința DSP, CJ sau Instituția Prefectului.

Pentru că omenește este IMPOSIBIL! Niciodată un om nu poate munci cât doi în mod continuu, niciodată nu vei putea pune pe un brancard doi pacienți gravi simultan s.a.m.d.

Iar noi vom face totdeauna alegerea de a acorda atenția cuvenită urgențelor majore, pentru că asta e menirea noastră nu aceea de suplinitori ai medicinei primare și ambulatorii. Nu vrem ca fiecare tură să fie un exercițiu de evitare a malpraxisului din cauză că suntem nevoiți să vedem pacienții contra cronometru.

Pacienților care aleg să vină la UPU pentru urgențe minore sau pentru diverse consultații nu le închidem ușa în nas, dar nici nu îi vom încuraja să aleagă această abordare pentru că aglomerându-ne până la sufocare, scad inevitabil șansa unei îngrijiri de calitate a celor care au cu adevărat nevoie de ea și care pot fi părinții, bunicii sau frații loc.”, a concluzionat colectivul UPU

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Continuă controalele în spitalele din Argeș. Alte nereguli găsite la Spitalul Județean Pitești

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: UPU

Ultimele articole