Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un nou virus: „Copiii mici sunt cei mai vulnerabili!”

de | 16.11.2022 09:55 | Lifestyle, Național, Știri

Semnal de alarmă tras de medicii de la noi din țară în privința unui nou virus care face ravagii în special în rândul copiilor mici.

În ultima săptămână paturile spitalelor de pediatrie din țară s-au umplut iar medicii precizează că bronșiolita este boala care face ravagii în toată lumea nu numai la noi în țară.

 

raceala copii

Foto: libertateapentrufemei.ro

 

Aceștia avertizează că în două săptămâni cazurilor de bronșiolită ar putea ajunge la cel mai mare nivel din ultimii ani.

Cei mai afectați sunt în general copiii sub 6 ani, preșcolarii dar și sugarii iar recomandarea principal a medicilor ar fi evitarea locurilor agglomerate, cel puțin o perioadă.

În cazul bebelușilor, cei născuți prematur sunt cei mai vulnerabili iar părinții trebuie să acorde o foarte mare atenție atât la igienă cât și la contactul cu persoanele care prezintă simptome de răceală.

 

bebelus racit

Foto: sanatatea.tv

 

Bronșiolita este o boală asemănătoare gripei sau răcelii, simptomele ei sun: febră, tuse seacă, tuse semi productive, mucișori și o stare generală de rău.

În țara noastră la acest moment 80% dintre paturile spitalelor de Pediatrie sunt deja ocupate.

Mihai Craiu, cunoscutul pediatru de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), atrage și el atenția asupra acestei boli printr-o postare în mediul online în care menționează că un val de bronșiolite a început să măture emisfera nordică iar acel val abia a început la noi în țară.

 

Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, scrie medicul pe Facebook.

 

Mihai Craiu

Foto: Playtech.ro

 

Totodată medicul oferă și câteva sfaturi părinților, în special celor care au copiii foarte mici, ei fiind cei mai afectați în această perioadă. Acestea sunt:

 

Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

 

„Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

 

Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

 

Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

 

Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

 

Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.”, a postat Mihai Craiu.

 

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis următoarele măsuri de prevenire a virozelor respiratorii:

  • este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă , să evite contactul cu alte persoane și locurile aglomerate
  • toate încăperile, fie ele în locuinţe, locuri de muncă sau săli de clasă, trebuie aerisite frecvent
  • când o persoană bolnavă strănută sau tușește este obligatoriu să-și acopere nasul și gura cu un șervețel pe care îl aruncă apoi la gunoi
  • spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des, este esențială
  • o persoană bolnavă, aflată în prezența altor oameni, trebuie să folosească întotdeauna mască de unică folosință.

 

 

 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: