Medicul nutriționist avertizează! Orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare

de | 24.01.2024 18:42 | Lifestyle, Național

”Ajută sau nu alcoolul la digestie?”, la această întrebare vine cu un răspuns Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră. Totodată, medicul nutriționist explică în postare publicată pe pagina de Facebook, că alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci ”orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare”.

”Ajută sau nu alcoolul la digestie?

Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică.

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!”, scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

Totodată, medicul nutriționist mai precizează că tipul de alcool și cantitatea contează și ele:

  • vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
  • digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta.
  • vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)”.

Niciodată alcoolul nu o să topească grăsimea

Mihaela Bilic mai spune că niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea de pe șolduri.

”Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Încă un motiv ca să încercați un “ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri”, mai completează în încheiere Mihaela Bilic. 

Foto descriptiv. Sursă foto: madr.ro și Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Amenzi de aproape 22 de milioane de lei date de polițiști pentru neregulile constatate în domeniul silvic, în 2023

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic